Miért mondják, hogy minden csak nevelés kérdése? Ez nem igaz.
Minden fajtának, sőt, vérvonalnak megvannak a maguk jellegzetességei, amiket kontrollálni lehet, de elnyomni nem. Akármennyire mondják, hogy nevelés kérdése, egy vadászkutya soha nem lesz megbízható egy zsákmányállat mellett. Egy igazi game pitet soha nem hagynak felügyelet nélkül a többi kutyával, akkor sem, ha soha nem harcoltatták és rendesen szocializálták. Egy kuvasz akkor is territoriális lesz, ha ezt a gazdái nem akarják és akkor is bevéd, ha csak kirándulás közben leülnek piknikezni.
Egy kiképző úgy fogalmazott, hogy egy kezdő kutyásnál 70%-ban a genetika, 30%-ban a nevelés fogja meghatározni, hogy mi lesz a kutyából. Egy tapasztalt kutyásnál fordított az arány, de akkor is ott lesz a genetika, mint tényező.
Kifejezetten károsnak gondolom, hogy elterjedt, hogy minden csak nevelés kérdése, mert most rengetegen úgy vannak vele, hogy "veszek egy pitet, hallottam, hogy csak szeretettel kell nevelni és nem fog megenni", közben meg gőze nincs a nevelésről és a szeretet eleve nem elég.
Nevelés függése a kutya irányíthatósága, szocializációja az idegrendszerének határain belül. Az idegrendszer, az ösztönök veleszületettek, de ezeket is lehet kompenzálni valamelyest.
Például egy vadász kutyából nem fogod tudni kiírtani a vadászösztönt, de el thdod érni, hogy mindog behívható legyen vagy le lehessen tiltani a vadról.
Igen ez így van, de ahhoz, hogy a kutya jól meg legyen nevelve tapasztalat kell. Ezért nem értem azokat akik pitet, amstafot, cane corsot stb. ajánlanak kezdő, netalántán családos embereknek. Ha egy goldinak rontja el a nevelését az max. felborítja a gyereket (vagy nagyon extrém esetben jelzésszerűen odakap), ha az előbb említetteket, akkor abból nagyobb baj is lehet. Nem éri meg a kockázatot. Akiknek bull típusú kutyája van és értenek a neveléséhez, azoknál kezesbárány, és értem én, hogy jobb hírnevet akarnak neki szerezni, de attól, hogy mindenki olyat vesz (akinek nem kéne az is) azzal pont, hogy az ellenkezőjét érik el. :/
Ahogy az előző írta a nevelés függő a dolog egy része, de nagyon fontos, hogy mit hoz a kutya. Csak egy példa. 2 terelőkutyának nagy valószínűséggel születnek ugyanolyan jó képességű kölykei, amihez a juhásznak már nem kell sok nevelést hozzátenni. Viszont egy puliból akármennyi vért izzadva sem lesz jó vadászkutya.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!