Kutya gazdik, akik Acanával, Orijennel, stb. etettek! Ki mennyit keres egy hónapban?
05:52-esnek üzenem. Nem, az autóra sem jut rendesen, nehezen tudom fenntartani, iszonyú sok baja van, és nem tudom megjavíttatni. De valamivel el kell járni dolgozni, nagyon szoros az időbeosztásom, tömegközlekedéssel meg sem tudnám oldani az életem, és sokkal kevesebb időm jutna a kutyára is. Ahhoz, hogy többek között el tudjam őt látni, szükség van a kocsira, hogy el tudjak menni válogatásokra, hogy kapjak elég munkát, hogy el tudjam végezni az iskoláimat, hogy majd legyen normális állásom, stb.
Én felháborítónak tartom, ami a kaja körül megy. Akinek nincs pénze szuper prémium tápra, az már egyből rossz gazda.
Nekem ne mondja senki, hogy az Acana és az Orijen vezérigazgatója hú de olyan nagyon rendes ember, egyáltalán nem a profitra hajtanak, és színhúsból, és megmosott, megpucolt, friss zöldségből készítik a tápjaikat.
Kinek milyen hiteles információja van arról, hogy ezek a tápok tényleg mindent tartalmaznak? Mindenki azt mondja, hogy főzéssel nem tudod helyesen táplálni a kutyát. Ha nem ismered az arányokat, honnan a frászból tudod, hogy az xy táp arányai megfelelőek-e a kutya számára? Mert mástól hallottad? Mert jó a marketing? Höhh...
Ezeknek a tápoknak kilója 1000-1500Ft. Ennyiből már pulykamellet lehet venni!
Arról nem is beszélve, hogy az ilyen-olyan fajtatápok, spéci tápok, hyppoallergén és egyebek, hány és hány százezer kutya borzalmas szenvedései által lettek kifejlesztve.
Én inkább utána olvasok, tájékozódok, és kis odafigyeléssel, idő ráfordítással főzök, neki külön, az enyém mellett. Nem csirkefejet meg babfőzelék maradékot kap!
És sokkal olcsóbb, mintha jó tápot enne. Tápból legalább napi 600Ft-ba kerülne a kajája...
Tévedés!
Én 10 ezer ft/15 kg körüli áron jutok hozzá a szuperprémium táphoz.
Napi 18,mondjuk 20 deka kell.
Ez kb.6 kg egy hónapra.A táp így 2.5 hónapra elég,ami 45 nap.Napi 330 ft-ra jön ki így.
Én nem vagyok tenyésztő, sem szakértő, sem hasonló, csak egy ember, aki imádja a kutyáját.
Én sem tudom neki megvenni a hiper szuper tápokat! De attól még rendesen kap enni, nem sovány, nincs elhízva,nem beteg, semmi baja nincs!
Ő amstaff. Nem tudom kinek milyen kutyája van, de neki 10 kg táp nem elég 1 hónapra! Ha éppen jobban megy egy kicsit, akkor Flatazort veszek neki, de még abból sem elég annyi!!! Egyébként meg egész csirkét veszek neki, megfőzöm, lefejtem a husit, rakok hozzá rizst meg zöldséget, és 2napra elég neki. Ez így együtt 2 napra kb 250Ft. Nem hiszem, h rossz lenne neki!!
Egyébként meg annó próbálkoztam az acanával. Szépen fokozatosan próbáltam átszoktatni, mégis folyamatosan ment tőle a hasa!! Szal erről ennyit!!!
Az olcsóbb tápok is elég jó minőségűek szerintem már. Szerintem az ilyen drága tápok a tenyészkutyáknak valók főleg, noh meg a gazdagoknak.
Még egy kistestű kutyánál talán megengedhetném. De pl. egy németjuhászt ilyen drága táppal etetni... Meg szerintem egészségesebb, ha kap az olcsóbb táp mellé kiegészítőket, pl. zöldségeket, gyümölcsöt, húsféléket (pl csirkemáj, az nem olyan drága, vagy egyéb más fehérjedús húst)
Ha nem szereti a zöldséget, gyümit, akkor, reszeld le, és úgy keverd a táphoz, esetleg önts fel egy kevéske folyadékkal, úgy jobban elvegyül.
Gondolkodjunk Béláim!
Mit evett a kutya "vad" korában, amikor minden falatért meg kellett küzdenie, mai szóhasználattal élve, erős igénybevételnek volt kitéve?
Bizony húst.
Azt, hogy húsevő (ragadozó) állat, a zápfogak tarajos felülete is alátámasztja.( a marháé redős, a disznóé gumós).
Az elejtett zsákmánynak a zsigerekkel, a béllel(tartalmával együtt) kezdte a fogyasztását, így jutott növényi rosthoz, stb-hez. A belsőségek, és a csont tartalmazta a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, mikroelemeket. Ezzel jól megélt néhány tízezer évig.
Se külön vitamin, se Caldea, se pedig Orijen.
Erre jött a háziasító ember( aki valamiért mindig szeretné megváltoztatni a Természet rendjét), és kitalált mindenféle furmányos csodát, amivel jól tönkretette az évszázadok alatt megszerzett edzett szervezetet, túlélőképességet.
Gyakorló állattenyésztési szakemberként azt gondolom, hogy a kutya sm működik másként, mint a többi faj.
Egész nyugodtan etesd hatósági ,vagy kutyás boltban vásárolt hússal, csonttal, belsőséggel, tojással.
A sertést, és a vadat kivéve (Aujeszky-féle betegség, ill a férgek miatt) akár nyersen, ha elfogadja a kutya.
Ezt a kettőt legalább egy óráig kell 80 fok felett hőkezelni, akkor biztonságos.
Csöves csontokkal kölyökkorban vigyázz, később a kutya ösztönösen csak az ízületeket rágja le róla.
A tápot jó ha ismeri és elfogadja, hiszen adódhat olyan helyzet, amikor ahhoz kell nyúlni.
Konzerveket felejtsd el, drágák, és beltartalmuk nulla.
A főtt húst add neki a főzőlével együtt, hiszen abban is jelentős érték fő ki.
Az acana, meg a kutyaruha(huhh) helyett foglalkozz a kutyával egy fél órával többet, mindketten jobban jártok.
A teljességhez hozzátartozik, hogy egyes esetekben, a nagy terhelést kapó munkakutyáknál van létjogosultsága a koncentrált beltartalmú tápoknak, mert "mezei" kajából, terimésségénél fogva nem tudnák az állat tápanyagigényét fedezni.
Ám kövezzenek meg akik a tápra esküsznek! Ide lőjeteeek!
Kíváncsi vagyok,hogy hol vesz valaki egy egész csirkét 500 forintért...
Ugye azt írod,hogy 250 ft/nap,és két napra elég neki a csirke.Vagy nem egész csirke,hanem far-hát vagy hasonló,vagy baromira elszámoltad magad!
És még vedd hozzá a zöldséget,rizst,azt a költséget,amibe a főzés kerül,és mindjárt nem 250 ft/nap jön ki,még ha elhisszük az 500 forintos egész csirkét(hol lehet kapni,megyek oda vásárolni?),akkor sem.
Az olcsó tápok azért olcsók,mert hulladékból és gabonából vannak,ilyen áron nem lehetne ezt kihozni normális minőségű húsból.Nem kell bedőlni a szép csomagolásnak és reklámszövegnek!
Átlagosan 4% (!!!!)hús van benne,a többi "melléktermék",azaz másra használhatatlan hulladék.
ma 20:20
Múlthéten volt vákumfóliás tyúk a tacskóba 489 ft ért..
ma 20:20
mellesleg üsd már be az expresszbe hogy tyúk vagy csirke, a termelők már 300 forintért utánnadvágják !!DARABJÁT!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!