Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mire jó a törzskönyv?

Mire jó a törzskönyv?

Figyelt kérdés

Valaki el tudná nekem magyarázni, hogy a törzskönyvnek van e valami értelme, funkciója? Vagy csak arra való, hogy a gazdi felvághasson már a kutyájával is (ugyanúgy mint ahogy pl az emberek a kocsijukkal teszik, vagy akármijükkel - sajnos..) ?

Nekem eddig kizárólag sintértelepről mentett, keverék kutyáim voltak, és törzskönyv nélkül is teljes életet éltek, egyik se kérdezte meg hogy neki miért nincs egy darab papírja..

Szóval értelme is van, vagy csak sznobság?

2010. ápr. 21. 02:11
1 2 3 4 5 6
 51/57 anonim ***** válasza:

Ja és anyád a rühes keverék,nem a szaporítótól mentett kutyák!

Látod,látod,lassan kezdek lesüllyedni a te intelligenciaszintedre....

2010. ápr. 23. 01:02
 52/57 anonim ***** válasza:
48%

De még mindig nem mondtad meg honnan tudod hogy én csak vásárló vagyok és esetleg nincs-e egy-két tenyésztő ismerősöm, családtagom, vagy nem dolgoztam-e én is ilyen helyen vagy hogy mit tanultam? Eléggé el vagy szállva magadtól!

Ja hogy talán nem az olyan tenyészeteket kéne alapul venni ahol kisegítőre van szükség? Alap hogy jó tenyésztő, legfeljebb 3-4 kutyával él együtt, és azokhoz nem kell ápoló! Na azokról hogy monadsz véleményt?

Továbbra sem értem meg amit magyarázol mert baromság!

Teljesen természetes, hogy valaki menhelyről hoz kutyát vagy megment valakit! A baj ott kezdődik hogy te ezt tekinted az EGYETLEN és teljes igazságnak és mindenkire rá akarod erőltetni hogy az a jó amit te gondolsz, hogy mindenki vegyen menhelyről kutyát és minden tenyésztő rossz mert te azt láttad! Ez a baj! Hogy nem vagy képes mást elfogadni. Nekem semmi bajom a keverék vagy menhelyes kutyákkal (azon kívül hogy továbbra is elítélem azt aki szaporítja és te meg támogatod, akkor legalább olyan kutyát vennél a menhelyről aki után nem fogod a keresletet növelni...), sok ilyen barátunk van, a családban is több mentett kutya van, nem egyet én választottam, én nevelek. Te viszont nem vagy képes elfogadni hogyha valakinek jó tapasztalata van tenyésztőkkel, tk-s kutyája van akivel semmi baj, és hogy céljai vannak. Mert ha képes lennél akkor leírtad volna a véleményed úgy hogy mást ne sértsen ("Én" jobban szeretem a menhelyi kutyákat, "Szerintem" ez jobb stb, hogy ne általánosító legyen a mondanivalód) és többet nem zavartatnád magad hogy más meg máshogy gondolja. Én sem az ellen írogatok hogy tk-s kutyán kívül más ne legyen senkinek, azt elfogadnom, azt nem fogadom el, hogy valaki ennyire nem képes mást megérteni és úgy beszél a véleményéről ami semmivel sem több mint másé mintha az lenne a tuti.

Amúgy meg nem kell túldramatizálni mindent. Az igazság akkor is igazság ha nem tetszik. Talán a te kutyád munkavizsgás szépségkirálynőnek nézett ki amikor az ólból kiszedted? Mert az írásom erre vontkozott, és nem a keverék kutya lényére. Szerintem semmi sértő nincs abban ha elmondom az igazságot hogy milyen körülmények között élnek egyes szaporítótt kutyák és még úgy is többe kerülnek mint egy díjnyertes kutya az én kedvencem közül... Én erre gondoltam. Az nem engem minősít ha te másra...

2010. ápr. 23. 02:12
 53/57 anonim ***** válasza:
45%

Én már sejtem, hogy honnan vannak a rossz tapasztalataid!

Mit jelent az, hogy "más kívülről,vevőként egy tenyészet és teljesen más,ha ott dolgozol"??? Az ember nem dolgozik tenyésztőnél! A tenyésztő az egy-két ember a kennelnév mögött. Általában egy házaspár, vagy egy szűk család vagy egyetlen ember. Én még olyan tenyésztőt nem láttam, akinek alkalmazottai lettek volna a kutyák gondozására. Ha alkalmazottakat kell felvenni, az már számomra üzletszerűséget sejtet, magyarul van annyi kutyája, amennyivel egyedül már nem boldogul és van annyi bevétele belőle, hogy meg tudja fizetni az alkalmazottat. Ez már szaporító, nem tenyésztő. Itt nem a fajta nemesítése a cél, hanem az anyagi haszonszerzés. Tehát nem arról beszélsz, amiről mi, és elbizonytalanítod a kezdő kutyatartókat, amivel megintcsak a szaporítóknak kedvezel!

(Tudnék tippelni, hogy hol dolgoztál! Ahol van 40 kutya az nem tenyésztő, hiába van csili-vili honlapja meg aranykoszorúja.)

Azt sem állította senki, hogy ha a törzsköny rendben van, akkor minden más is rendben van és nyugodtan meg lehet venni a kiskutyát! Egy dologhoz viszont ragaszkodom: A törzskönyv a minimum, ha az ember nem akar menhelyről menteni kutyát. Ha nincs törzskönyv, akkor azzal a szaporítóval nem is szabad tovább foglalkozni! Ha van törzskönyv, akkor jöhet a munka nagyobb része, utána kell nézni az illetőnek, el kell menni hozzá, beszélgetni vele, megnézni a kutyái tartási körülményeit, lehet tőle referenciát kérni, mert meg kell hogy legyen neki az összes, eddig eladott kiskutya gazdijának neve és címe, ahol szintén lehet érdeklődni. Meg kell nézni az orvosi szűréseket, stb. Senki sem állította, hogy kutyát vásárolni olyan egyszerű, mint kenyeret a boltban. A kutyavásárlás egy kezdő kutyásnak minimum fél éves project, nekem spec több, mint egy évbe telt! De a profi tenyésztők is folyamatosan nézegetik a hazai és külföldi tenyészetek honlapjait, és akkor vesznek új kiskutyát, ha egy számukra szimpatikus, ígéretesnek tűnő párosítást látnak valahol. Szóval a törzskönyv az első szűrő egy fajtatiszta kutyánál, minden más csak ezután jön.

A MEOE-s címeket meg ugyan felejtsük már el! Nem árt, ha van, de önmagában nem sokat jelent.

2010. ápr. 23. 09:20
 54/57 anonim ***** válasza:
9%

Akkor is ragaszkodom ahhoz,hoy a tk nélküli kutya nem rühes korcs!

Ugyanolyan érző élőlény,kedves,szerethető,mint bármilyen papíros kutya.

Egyébként el sem hinnéd,mennyi nagy tenyészet alkalmaz gondozót.Ezen tenyészetek tuljdonosai az etalonok soökak szemében,a fajtklubok prominens képviselői,agyonfavorizált tenyésztők.

Legtöbbjük igen jómódú,más jellegű vállalkozásokból élnek,ezért nincs idejük a sok kutya ellátására.

2010. ápr. 23. 11:47
 55/57 anonim ***** válasza:
Jó akkor nem az, hanem gyönyörű ápolt jólnevelt kutyus. Csak tudnám akkor miért mondják hogy szenvednek a szaporítóknál? :) Kár hogy nem tudsz olvasni, de mint mondtam ez nem a kutya lényére vonatkozott hanem arra az állaptra amelyben él. Dugd a fejed homokba. Megint elmondom hogy az olyan ember nem tenyésztő akinél alkalmazottai vannak. És érdekes hogy ezt nem tudod. Nem attól lesz valaki tenyésztő hogy mások szemében etalon, meg hogy sok címe van... De erősködj még. :)
2010. ápr. 23. 18:30
 56/57 anonim ***** válasza:
9%
Nem a kutyák száma határozza meg,hogy ki a tenyésztő!
2010. ápr. 23. 22:03
 57/57 anonim ***** válasza:

De igen. Mivel a tenyésztőnél elvárható hogy a kutyának minden szempontból jól legyen. Ha viszont a kutyákkal nem foglalkoznak (hiába lakik arany ketrecben) akkot ez nem teljesül tehát nem lehet igazi tenyésztő. Az a baj hogy te még mindig nem tudsz elrugaszkodni a fogalmaktól. Azt hiszed hogy akinek van egy kenneneve meg díja akkor az rögtön tenyésztő és ha valami rosszat látsz nála akkor rögtön az összes tenyésztő rossz, hiszen az már valamit elrául ha egy kitűnő tenyésztő rossz. Közben ez nem így van! Az hogy valakinek van kennelneve meg díjai azok csak szükséges de nem elégséges feltételek. Ahol rosszul bánnak az állatokkal ott hiába van akármennyi cím meg elismerés. És persze, annak ellenére hogy a kutyák unatkoznak születhetnek nagyon szép és okos kiskutyák, ezért lehet egy csomó "fanjuk", de a kutyáknak erkölcsileg akkor sincs jó helyük. Köztudott hogy a szaporítókat jellemzi a tömérdek kutya és a jó tenyésztők kevés kutyával laknak együtt, esetleg egyet kettőt kiadnak társtulajdonba ha nagyon tehetséges de ennyi.

Tényleg gáz hogy eszedbe sem jutott hogy akinek állatgondozóra van szüksége az nem igazi tenyésztő? Komolyan ennyit tudsz a kutyatenyésztésről? Én egy tenyésztőt sem ismerek akinél másnak kell gondozni a kutyákat. Ahol te dolgoztál az csak egy luxusszaporító. Attól még nem mindenki ilyen.

2010. ápr. 23. 22:30
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!