Mire jó a törzskönyv?
Valaki el tudná nekem magyarázni, hogy a törzskönyvnek van e valami értelme, funkciója? Vagy csak arra való, hogy a gazdi felvághasson már a kutyájával is (ugyanúgy mint ahogy pl az emberek a kocsijukkal teszik, vagy akármijükkel - sajnos..) ?
Nekem eddig kizárólag sintértelepről mentett, keverék kutyáim voltak, és törzskönyv nélkül is teljes életet éltek, egyik se kérdezte meg hogy neki miért nincs egy darab papírja..
Szóval értelme is van, vagy csak sznobság?
08.53-asnak:csak az a vicc,hogy akikről írtam,akiket kon krétan tudok,hogy tk-vel csalnak,mindenféle koszorús mestertenyésztők...
Egyébként az,hogy tenyésztőtől van a törzskönyves kutya,nem jelenti azt,hogy nem kerülhet ugyanúgy utcára,mint a szaporítótól jött.
Nem egy került fajtamentőkhöz elismert tenyésztőtől.
Azert szerintem meg mindig kisebb a torzskonyves, szuper tenyeszetekbol szarmazo mentett kutyak szama, mint az egyeb, szaporitott es keverek kutyakenak.
A kedves kerdezonek: A kutyaert azert adunk penzt, mert szamunkra nagy erteke van. Amit az ember ingyen, vagy olcson megkap, azt nem becsuli meg annyira, mint egy olyat, amiert eveken at sporolt es gyujtogetett.
Es meg azert is adunk ki csillagaszati osszegeket a kutyaert mestertenyeszetbol, mert amelyik kutyat egy szaporito kepes olcson adni, annak az egeszsegere es minosegere biztosan nem forditott semmilyen osszeget, ugyanis ez draga mulatsag. Es meg egyszer, nekunk a kutyank minosege, azaz masszoval egeszsege (tobbek kozott) a legfontosabb.
Ez megint nem igaz.
Megveszik a legdrágábbb tenyészetből,sznobságból a kutyát,el lehet mondani,hogy X ezerért vették,utána másik fajta jön divatba,és abból vesznek megint méregdrágán,az előző meg megy a menhelyre.
Nem olyan ritka eset ez,mint gondolod,jópár ilyennel találkoztunk.
A magyar ember azt az állatot sem becsüli,amit drágán vesz.
Ez valami VICC ???
Azért lennék Én pl. sznob , mert a 4 kutyám több mint 500.000.- ba van ben ??
Nem értem ! Linkelj be 10 kiváló minőségű tenyészetből származó Tk-s kutyát nekem , aki menhelyen van !
Akit kidobtak ! Nevetséges ahogy a Tenyésztőket próbálod lejáratni ! Mégis mi a célod ezzel ??
Nem kellene lenézni azt aki megteheti hogy jó kutyát vegyen , én sem nézem le a keverékeket , mert szeretem őket is , NEM 1x fogadtam be,tartottam , ivartalanítattam, stb.... míg nem találtam neki jó gazdit !
Ez a téma = Olcsó játék hülye gyerekeknek !!!!!
A lényeg :-Hogyan nézzük le a Tk-s kutyát és gazdáját, hogyan Sznobozzuk le , NÉV , és arc megmutatása nélkül ! Mert pesze így van pofája mindenkinek !!
Elég alacsonyra sülyedtél kedvesem !
Tudod arra kéne rájönnöd, hogy valójában Te nem szereted igazán a kutyákat. :) Mert neked csak az az igazi aki menhelyről van és azt a kutyát és gazdáját lenézed aki tenyésztőtől van! Míg a legtöbb ember aki drágán vesz kutyát, rendszerint megment néhányat a menhelyről, a kedvenc fajtája keverékét, vagy fajtamentőktől! Pl nekünk is van menhelyi kutyánk a fajtatiszták mellett! Második voltam.
Azért mert te gondolsz valami az még nem igazság, csak neked épp úgy tetszik. Érdekes módon a több fontos részt valahogy kihagytad (hogy valaki kutyázni akar, beleszeret egy fajtába stb)... De éljen te vagy a hős, mi meg sznobok... :)
Tényleg sznobság százezrekért kutyát venni,míg a fajtamentőknél is vannak munkára vagy hobby célra alkalmas példányok.
Bármelyik fajtamentő szervezet tud jó tenyészetből származó,hozzájuk került kutyákat felsorolni.
Őket azért nem szeretnék sokan örökbe fogadni,mert ivartalanítva vannak,és ez nem tetszik az embereknek.
Igen,én is megtehetném,hogy százezrekért vegyek kutyát,de semmi értelme nincs addig,amíg ennyi csalás van a törzskönyvekkel,meg a kiállításokon.Általában az a kutya nyer,akinek csókos a gazdája,ritkán nyer a tényleg legjobb.
Nem olyan régi példa:fajtagyőztes címért voltak bent a kutyák a ringben,a bíró nézelődött ki a közönség közé,a bent lévő kutyákkal nem is foglalkozott.Megjelent a tömegben az ismerőse,az illető kutyája még nem is látszott,a bíró kiabált,hogy "Ott a fajtagyőztes!",és mutogatott a befelé jövő csávóra.
Egyébként mitől jobb egy drága kutya,mint az olcsóbb mondjuk olyannak,akinek esze ágában nincs plecsnigyűjtögetésre vinni vagy tenyészteni?
Folytatom:a szakmámból adódóan megfordultam és dolgoztam pár mestertenyészetben,ezért nem vagyok elájulva tőlük.
Ezek a legnagyobb,legelitebb tenyészetek,amikről beszélek.
Csilivili,hűdeszéphűdejó,az adott fajtaklubok által agyonfavorizált helyekről beszélek.
A kutyákat horror összegekért adják,de a hátteret nem sokan látják.
Pl.fajtaklub elnöke házaspár,gyönyörű tenyészet,maázni kellett a kutyákat a gondozóknak(!!!).
Zártláncú tévérendszer,padlófűtéses kennelek,minden,amit el tudtok képzelni,Magyarországra nem adnak el kutyát.
A kutyál élete annyi,hogy napi 10 percig ki vannak engedve az udvarra(az sem nagy),egyébként a szintén nem túl nagy kennelben rohadnak egész életükben,csak az aktuális plecsnigyűjtögetésre(kizárólag csak külföldre járnak)rángatják elő őket.Az,hogy a gondozókat nem fizetik ki,mellékes apróság.Náluk csak addig melózik valaki,míg nem járna az első fizetés,előtte való nap mondvacsinált indokkal elküldik.
Másik mestertenyészet:jóval több,mint 100 ezerért adja a kölyköket.Van egy vérvonal,amit az úristennek nem hajlandó kivenni a tenyésztésből,sorban jönnek belőle a vesebeteg kutyák.Mindig az épp etetett tápot okolja.
Folytassam?Volna mit mesélnem az évek alatti tapasztalataimból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!