Mire jó a törzskönyv?
Valaki el tudná nekem magyarázni, hogy a törzskönyvnek van e valami értelme, funkciója? Vagy csak arra való, hogy a gazdi felvághasson már a kutyájával is (ugyanúgy mint ahogy pl az emberek a kocsijukkal teszik, vagy akármijükkel - sajnos..) ?
Nekem eddig kizárólag sintértelepről mentett, keverék kutyáim voltak, és törzskönyv nélkül is teljes életet éltek, egyik se kérdezte meg hogy neki miért nincs egy darab papírja..
Szóval értelme is van, vagy csak sznobság?
"Lehet, hogy nem fog tetszik a kérdezőnek, de leírom a véleményem."
1. tetszett :)
2. akkor se borulna fel a világ, ha nem tetszett volna. ezért van az oldal, hogy mindenki leírja a véleményét, tapasztalatait.
a legtöbb kiállításon csak törzskönyvezett kutyával indulhatsz,és ha később tenyészteni szeretnéd akkor is kell a törzskönyv.
különben semmi más !!
( a genetikai, és más betegségekre nem ad garanciát, arra az adásvételi szerződés a megfelelő )
( a keverék kutyák különben sokkal ritkábban betegszenek meg genetikai eredetű bajoktól )
törzskönyv nem egyenlő a garanciával, hogy jó kutyád lesz, a törzskönyv inkább nagyobb biztonságot jelent .
Szia !
Igen Fontos a Törzskönyv egy kutyának , főleg akkor ha tenyészteni , kiállításra szeretnéd vinni .
Össze keveritek a Tenyésztőt a szaporítóval (szerintem) !
A Tenyésztő nem ad el kamu Tk-t , nem hamisít , stb.... ő csak egy "okosabb" Tk-s szaporító.
De aki nem tud külömbséget tenni , rájuk is azt mondta "Tenyésztő" pedig nem az!
Nekem 4 kutyám van , mindegyik Tenyésztőtől vásárolt , kiállításra és tenyésztésre szánt kutyus .
Imádom őket , szerettem volna egy adott fajtát , és azt is szerettem volna hogy tökéletes kutya legyen .
Nem csak "nyomokban" szerettem volna látni benne az adott Fajta vonásait !
Viszont pl.: Anyuméknak 2 menhelyi keverékjük van , őket is imádom , én neveltem fel őket egészen pici koruk óta !
Amikor csak tehetem meglátogatom őket, és legalább annyira szeretem őket is mint az én Tk-s kutyáimat, nincs köztük külömbség !
Egyre Többen Sznobnak nézik azt , aki Tk-s kutyát vett , nem kevés pénzért Tenyésztőtől . Irigységből ?? Vagy nem tudom miért , de miért baj ez ??
A Tk-egy olyan , mint embernél a személyigazolvány , tehát fontos . pl.: Mikor elmentem a most 9 hónapos szukámat lefoglalni , akkor egyből kértem a szülők Törzskönyvét is , megnéztem a szülőket, is igen .... azt mondhatom hogy többszörös Championok, 7-10x CAC , és hasonló eredmények vannak Minden ősénél ! Igen -ilyen kutyát akartam .
És ha majd (Tenyészszemle, Dp.szűrés , eredmények után ) Fedeztetni szeretném , akkor nem az legyen hogy ja nincsen Tk-e , és pont az Apjával , vagy az alomtestvérével fedeztetem ..... ! Ebből tudod megállapítani .....
Kérdezem én ! A szaporító honnan tudja hogy melyik kutyát mivel fedezteti (Azon kivül hogy szukát a kannal :)
Sehonnan .... hmmm ebből mi lesz ??
Pl.: Golden Retriever annyi van belőlük , hogy tengert lehetne rekeszteni velük (ez csak egy PL.) Van egy szuka , isten tudja honnan .... pl : 1,5 évesen a szomszéd kanjával befedeztetni , eladja a kölyköket, és jönnek vissza a gazdik hogy beteg, meghalt , műteni kell stb...
Mert éppen lehet hogy testvérével , vagy az apjával fedeztette be a szukályát !
Ennyit ér egy Tk-v ! Miért te szeretkeznél az első Unokatestvéreddel ?? Nem gondolom én . Több okból is ... de egy kutya nem fogja azt mondani a szaporítónak "héé ez a tesóm , itt most nem lesz fedeztetés" ..... Érted ?
köszönöm hogy írtál! igen, érthető volt :)
"Egyre Többen Sznobnak nézik azt , aki Tk-s kutyát vett , nem kevés pénzért Tenyésztőtől . Irigységből ?? Vagy nem tudom miért , de miért baj ez ?? "
Erre azt tudom mondani, hogy szerintem nem irigység, hanem sajnálják hogy sok kutya meg a menhelyeken és az utcán pusztul el. Mert ugyebár ezt pont az olyan emberek szokták mondani, akik az árva kutyusokat preferálják. Az ilyenek meg nem irigyek arra, aki pénzért vette a kutyáját, hiszen épp ezt hirdetik, hogy nekik a menhelyes a legmegfelelőbb.
(ebbe a csoportba tartozom én is. egyszerűen imádom a keverék kutyákat :) meg akiket meg kell menteni hogy jobb életük legyen. minden kutya megérdemelne egy jobb életet, de sajnos nagyon soknak nem adatik meg)
08:53-nak: azért annak az esélye, hogy két tesó a szomszédba kerül, de nem tudják, hogy ők testvérek, és még párosítják is őket, nos, nagyjából nulla.
Annak már nagyobb, hogy az egyik nagyapja bernáthegyi volt, a másiké meg golden, de ez épp nem látszik az unokákon, aztán majd csak akkor lepődnek meg, ha nem goldenre hasonlító utódok születnek, két gondennek látszó kutyától...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!