Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mire jó a törzskönyv?

Mire jó a törzskönyv?

Figyelt kérdés

Valaki el tudná nekem magyarázni, hogy a törzskönyvnek van e valami értelme, funkciója? Vagy csak arra való, hogy a gazdi felvághasson már a kutyájával is (ugyanúgy mint ahogy pl az emberek a kocsijukkal teszik, vagy akármijükkel - sajnos..) ?

Nekem eddig kizárólag sintértelepről mentett, keverék kutyáim voltak, és törzskönyv nélkül is teljes életet éltek, egyik se kérdezte meg hogy neki miért nincs egy darab papírja..

Szóval értelme is van, vagy csak sznobság?

2010. ápr. 21. 02:11
1 2 3 4 5 6
 21/57 anonim ***** válasza:
91%

Sznobság:

1) Ha valaki azért vesz egy bizonyos fajta kutyát, mert azzal fel lehet vágni: divatos, kicsi, nagy, cuki, félelmetes, emberevő, stb.

2) Ha valaki azért vesz törzskönyv nélküli kutyát, mert nincs pénze törzskönyvezettre, de neki akkor is az a fajta kell és ezzel rontja az állomány minőségét és a fajta megítélését. Itt nagyjából vissza is lehet kanyarodni az 1-es pontra. (Be kellene látni végre, hogy pénzügyi korlátaink miatt nem kaphatunk meg bármit, amiről álmodunk!)

3) Ha valaki azért ment meg menhelyről kutyát, hogy utána azzal dicsekedjen, hogy ő bizony megmentette azt a kutyát.

4) Ha valaki azért választ keverék kutyát, mert szerinte sznob, akinek fajtatiszta kutyája van. (Ez kb. az 1-es pont másik véglete.)

Nem sznobság:

1) Ha valakinek tetszik egy adott fajta, és pénzt áldoz arra, hogy az a fajta továbbra is fennmaradjon, fejlődjön, tökéletesedjen. Így vesz egy drága, törzskönyvezett, fajtatiszta kutyát és nem támogatja anyagilag a szaporítókat, helyette elismeri azt a szaktudást, munkát és erőfeszítést, ami a tenyésztő munkáját jellemzi.

2) Ha valakinek nincs fajtapreferenciája, vagy esetleg tényleg az melengeti a lelkét, ha kutyákat menthet, de ezt nem azért teszi, hogy utána ezzel dicsekedjen. Az ilyen ember általában másokat is arra bíztat, hogy vagy törzskönyvezett kutyát vegyen, vagy hozzon ki egyet menhelyről. (A tk-s vásárlás és a menhelyről mentés egyaránt a kutyák érdekeit szolgálja.)

3) 1-es és 2-es pont keveréke, akinek van drága tk-s és mentett kutyája is.

A keverék kutyákat pedig ne állítsuk már szembe a fajtatisztákkal! Mindegyiknek van létjogosultsága, mindegyik aranyos és mindegyik értékes élőlény. Aminek nem szabadna, hogy létjogosultsága legyen, az a fajtatisztának hazudott, de törzskönyv nélküli szaporulat, mert az senkinek sem jó, csak a sznoboknak. Ez árt a fajtának, árt a társadalomnak, árt a menhelyeknek és problémát jelent mindenkinek, aki valóban állatbarát. Persze itt sem maguk a szaporított állatok tehetnek a problémáról, hanem a szaporítók, és a "sznobok", akik csak azért is megveszik, mert olyan, mintha fajtatiszta lenne és olcsó, meg "nehogymár törzskönyvezettet vegyek, pfúj"!

Az a kijelentésed viszont kiverte nálam a biztosítékot, hogy idézem:

"de én úgy vagyok ezzel, hogy a barátaimat és a szerelmemet se pénzért veszem, akkor a kutyámat miért venném pénzért? ja, merthogy van aki nem egy életreszóló hű társként tekint a kutyájára, hanem mint egy "termékre"...

akárhogy is, nálunk a kutya családtag. "

Szerinted, ha valaki pénzt ad a kutyáért, akkor az nem szereti. Minél több pénzt ad érte, annál kevésbé szereti és annak a kutyának rossz dolga van. Én ezt egy tk-s kutya gazdájaként kikérem magamnak! Amikor a környéken sétálunk (igen szoktunk sétálni is a kutyával) rengeteg loncsos, koszos, beteg, kikötött, mocsokban élő keverék kutyát látok, akikre kb. akkor néz rá a gazdájuk, amikor eléjük dobja a maradékot. Szóval hidd el, hogy nem a kutya fajtáján és vételárán múlik, hogy a gazdi hogyan bánik vele és mennyire szereti!

A hozzászólásaidból nekem úgy tűnt, hogy szerinted egyenértékű, ha valaki vesz egy törzskönyvezett kutyát 150 ezerért azzal, ha vesz egy törzskönyv nélkülit 60 ezerért. Az gondolom nem számít, hogy a 150 ezres kiskutya anyukája életében csak 3 almot hozott a világra, szigorú orvosi felügyelet mellett, jól megváloatott apáktól, és legalább ilyen gondosan kiválasztott gazdikhoz kerültek (szerződéssel) a kicsik. Ezeket a kutyákat, ha a gazdi nem tudja tovább tartani, a tenyésztő visszafogadja (no nem pénzért!) és/vagy segít új gazdit találni nekik.

Míg a 60 ezres kiskutyák anyukája évente, félevente ellik egy almot augyanattól az apától, és csak akkor látja orvos őket, ha baj van. Olyan gazdikhoz kerülnek, akiknek a nevére fél év múlva már nem is emlékszik a szaporító, ha a vevő mégis emlékezne a szaporítóra, akkor az símán letagadja, hogy a kiskutya tőle van. Általában ilyen "fajtatiszta" kutyákat lehet találni menhelyeken és a fajtamentőknél is főként ilyenek landolnak.

A kutya minősége és hibái. Ezek igenis létező kifejezések, a kutya külső-, belső-, anatómiai-, biológiai- és pszichés tulajdonságait jelölik. Ilyen minőség jelző tulajdonságok az embereknél is vannak. Az egyik magas, ezért jó kosaras, a másik picike, ezért jó harckocsizó. Az egyik jó matekos, a másiknak van kézügyessége. Nem mindegy, hogy meliyket milyen munkakörbe tesszük, mert komoly bajok lehetnek belőle.

A kutyáknak is vannak olyan minőségbeli eltéréseik, amikkel fontos tisztában lenni. Ne abból indulj ki, hogy neked mindegy milyen a kutya, mert úgy szereted, ahogy van! Egy pörgős vagy agresszív kutyát nem lehet sérült gyerekek közé vinni terápiás céllal, egy olyan kutyával nem lehet vadászni, aki összecsinálja magát egy puskalövéstől és hazáig szalad, stb. De küllemre és anatómiai tulajdonságokra is szelektálni kell, mert annak meg egészségügyi következményi lehetnek. Próbáld meg a kutyákat kicsit nyitottabban szemlélni, és meg fogod látni, hogy a kontrollálatlan szaporodás nekik sem jó és az embereknek sem, de ehhez oda kell figyelni a minőségre, sőt, a mennyiségre is!

Utólsó amire reagálnék, a hamisított törzskönyv. Ez ugyan olyan hamisítás, mint ha egyéb okiratot hamisítanának. Személyi igazolványt, útlevelet, diplomát is szoktak. Ez nem újdonság, de ettől még nem felesleges sem a személyi, sem az útlevél, sem a diploma. Aki úgy dönt, hogy nem akar kutyát menteni menhelyről, vagy fajtamentőktől, az vegye a fáradtságot és keresse meg azt a megfelelő tenyésztőt, akinek nyugodt szívvel leperkálja a százezreket! Ez csak eleinte tűnik bonyolultnak, később, ahogy elkezd az ember kutyázni, bekerül abba a közegbe, már beláthat a színfalak mögé és tudni fogja, hogy ki kicsoda.

2010. ápr. 21. 10:21
 22/57 Akiteki ***** válasza:
89%
Szerintem a sznobok pont tk. nélküli kutyákat vesznek szaporítóktól. Simán azért, mert divat az a fajta, a barátnőnek is olyan van, de arra már nem veszi a fáradtságot, hogy utánanézzen a kutya származásának, lényeg, hogy el lehessen mondani, hogy neki ilyenje van.
2010. ápr. 21. 11:18
 23/57 anonim ***** válasza:
90%

" azért annak az esélye, hogy két tesó a szomszédba kerül, de nem tudják, hogy ők testvérek, és még párosítják is őket, nos, nagyjából nulla. "

Ezért írtam példát ! És ha szerinted az esélye nulla , akkor legyen 0 , de hozzá tenném hogy kis millió beteg kutya , azért születik mert apát-lányával , anyát-fiával , testvért -testvérrel fedeztetnek a szaporítók !

Nem pont a szomszéd kutyáját kell alapul venni !

Miért ne lehetne alomtestvére ??

A kan 2005 -ben a szuka 2008 ban született PÉLDÁUL !

Honnan a jó büdös francból tudja a 2 gazda hogy nem e rokonok ?? Sehonnan !

Max abból hogy te hol vetted ?? Én a Tescó parkolóban ... Ja akkor nem rokonok én Mucsaröcsögén vettem .... de mégis 1 szülőpártól vannak .

Erről beszélek ! Csak gondoltam Példázom is a dolgot !

2010. ápr. 21. 11:31
 24/57 anonim ***** válasza:
75%
mert ennek is olyan nagy az esélye, nem?... na mindegy. én szerintem értelmes ember azért megkérdezi, hogy honnan van a kutya, mikor, ki, hol adta el, nem hiszem, hogy tömegével vesznek a tesco parkolóban kutyát, az sokkal valószínűbb hogy egy bizonyos helyen veszik, csak nem kérnek hozzá törzskönyvet, és akkor már máris lehet tudni, hogy vác, kossuth utca 2-ben vette... ha akarja tudni.
2010. ápr. 21. 11:46
 25/57 Akiteki ***** válasza:
84%

Feltéve, hogy egyáltalán tudja, hol lakik a szaporító.

Mert a legritkább esetben mehetsz el a kutyáért.

Ma is igen sokan árulnak - és sajnos sokan vesznek is - parkolóban, aluljáróban, piacon, de még kutyakiállítás bejáratánál is (ha nincs ott valaki, aki szól a biztonsági őröknek, hogy zavarják el) kölyökkutyákat.

2010. ápr. 21. 12:28
 26/57 anonim ***** válasza:
85%

Aki egy ilyen kerdest feltesz, hogy mire jo a torzskonyv... hat illene tudni azert!

Ha keverek kutyaid voltak es vannak (es lesznek) akkor neked tenyleg nem fontos a torzskonyv. Keverek kutyanak ugyanis nincs torzskonyve, mivel akarmilyen ket kutyabol lehet csinalni kevereket. Keverek kutyak gyartasahoz nem kell esz (sem erkolcs, sem szeretet..sajnos).

A torzskonyv a kutyanak a felmenoit jegyzi le, amit elsosorban a tenyesztoknek fontos tudni. Ha te fajtatiszta kutyak tenyesztesevel akarsz foglalkozni, es elgondolkozol rajta, hogy melyik ket kutyat rakd ossze, akkor az az elso, hogy megnezed a torzskonyvet. Abbol kiderul, hogy a ket kutya rokonsagban van-e egymassal. Ha igen, akkor nem rakhatod ossze oket.

Aki kiallitasra, versenyre szeretne menni a kutyajaval, annak is kell a torzskonyv, mert az igazolja, hogy az eb valoban fajtatiszta.

Aki kutyak tenyesztesevel foglalkozik, annak fontos tudni azt, hogy a kutya honnan szarmazik, annak erdekeben, hogy meg tokeletesebb egyedeket, jo idegrendszeru es a fajtara jellemzo tulajdonsagu kutyakat hozzon letre.

En peldaul a yorkshire terrier kutyakat imadom, mert tetszik a termeszetuk, a tulajdonsagaik. Ertheto, ha en ilyen kutyat szeretnek venni es sok penzt kiadok erte, akkor elvarhatom, hogy olyan kutyat kapjak, amilyenre szamitok!

Meg egyszer mondom, hogy akinek kevereke van, annak nem erdekes a torzskonyv, mivel keverekeknek nem letezik, ugyanis nincs ertelme.

Szoval a torzskonyv nem sznobsag, hanem egy nagyon fontos kellek. Az oltasi konyv sem sznobsag, nem arra kell, hogy dicsekedjunk vele, hogy milyen egeszseges kutyank van, akinek minden oltasa megvan. Egyszeruen kell es kesz!

2010. ápr. 21. 12:44
 27/57 anonim ***** válasza:
82%

És valyon mennyi értelmes ember el az Országban ??

Ha több 100/1000 kidobott kutya él ?? Fajtiszta és FajTAtiszta is van tömegével menhelyen , gyepin stb... ??

Ezek szerint nagy többségük nem valami értelmes, ha képes kidobni a kutyáját , amiből lássuk be van bőven !

Hát elég kevés ! Én vettem szaporítótól kutyát annó 10 éve , a köldöksérvtől , az allergiáig minden kijött rajta , szerencsére még most is él , anyukáméknál (nekik vettem) .

Mikor Pécsen jártam , mert meg akartam nézni a cicákat (mert a mamának akartam hozni ) Akkor felismertem azt a nőt akik eladta nekem az "egészséges" Pincsit a Fonyódi piacon !!!

Elkezdett velem üvöltözni hogy ŐŐŐ soha nem árult Pincsiket , és soha nem is volt neki , én nem tőle vettem stb.... !

Na akkor miről beszélünk ??

Nézd meg hány kérdés van kiírva itt hogy itt-ott amott vettem a kiskutyát , beteg , férges , meghalt .... de nem tudja a szaporító pontos címét , mert nem háznál vette át a kölyköt !

Akármit mondasz , és véded ezzel a szaporítókat , de így van és igen, nagyon sok kutyát fedeztetnek úgy hogy éppen , apja , lány , anyja , testvére !

Nem vitatkozom !

2010. ápr. 21. 12:49
 28/57 anonim ***** válasza:
67%

Kerdezo! Mi lenne, ha elgondolkodnal azon, hogy ha mindenki torzskonyves, rendes helyrol szarmazo kutyat venne, akkor nem lenne milyen kutyat a sinterteleprol megmenteni? A kutyak, akiket onnan elhoztal, azok a szaporitok muvei, akiknek nem volt fontos a torzskonyv! A masodik valaszolo nagyon is jo valaszt adott neked! A kerdesedbol egyertelmu, hogy a torzskonyves kutyak tartasat sznobsagnak tartod, megha vigyaztal is ra, hogy ugy tedd fel a kerdest, hogy ne lehessen ezzel megvadolni.

Ha minden ember arra torekedne, hogy a torzskonyvet arra hasznalja, amire kitalaltak, akkor nem lenne ennyi rossz sorsu kutya sem!

Es valoban, akinek torzskonyves kutyaja van es kutyahoz meltoan tartja, az igenis buszke lehet ra, hogy a kutyaja torzskonyves, mert azzal nem tamogatja a szaporitokat.

Ez nem feltetlenul neked szol, hanem mindenkinek, aki szerint torzskonyves kutyat venni lenezendo dolog: Szep attol, aki megmentett egy artatlan eletet, de akik nem mentett kutyat akarnak, azokat nehogy mar szemet, szar embereknek titulaljak! Akkor az is csak egy szar ember, aki gyereket szul ahelyett, hogy megmentett volna egyet az arvahazbol?!?!

2010. ápr. 21. 12:59
 29/57 anonim ***** válasza:
96%

Es meg mindig en: a 10.21-es, hosszu valaszolo olyan valaszt adott, ami az osszes tobbit helyettesithetne, minta erteku valasz, ez lehetne akar az etalon is!

Minden kutyat szereto ember neveben koszonom, hogy ezt ilyen tokeletesen osszefoglaltad! Ha nem haragszol, lementem, mert nagyon osszeszedett es nagyon tetszik!

Sajnos sokszor tesznek fel ilyen torzskonyves kerdest, pedig minden embernek illene tudni, akinek kutyaja van, attol fuggetlenul, hogy kevereket tart, vagy fajtatisztat!

Ezt a valaszt, amit adtal, minden ilyesfajta kerdeshez be lehetne masolni!

2010. ápr. 21. 13:18
 30/57 anonim ***** válasza:
81%

10:21-es nagyon jó választ adott! Csak egy dologgal szeretném kiegészíteni.

Ezt írta a kérdező:

"de én úgy vagyok ezzel, hogy a barátaimat és a szerelmemet se pénzért veszem, akkor a kutyámat miért venném pénzért? ja, merthogy van aki nem egy életreszóló hű társként tekint a kutyájára, hanem mint egy "termékre"...

akárhogy is, nálunk a kutya családtag. "

Na most, ha valaki mérlegeli azokat a dolgokat, amiket a 10:21-es leírt, akkor azt is belátja, hogy miért kell pénzt kiadni érte. A tenyésztőnek nagyon sok munkájába. pénzébe, idejébe került, hogy megtalálja a tökéletes szülőpárt. Ezért logikus, hogy nem fogja ingyen osztogatni a kölyköket. Ha valaki valamivel sokat dolgozott, akkor ne várjuk el, hogy ingyen osztogassa a munkája gyümölcsét, mindegy, hogy egy programozóról, kertészről vagy kutyatenyésztőről van szó.

2010. ápr. 21. 13:56
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!