Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mire jó a törzskönyv?

Mire jó a törzskönyv?

Figyelt kérdés

Valaki el tudná nekem magyarázni, hogy a törzskönyvnek van e valami értelme, funkciója? Vagy csak arra való, hogy a gazdi felvághasson már a kutyájával is (ugyanúgy mint ahogy pl az emberek a kocsijukkal teszik, vagy akármijükkel - sajnos..) ?

Nekem eddig kizárólag sintértelepről mentett, keverék kutyáim voltak, és törzskönyv nélkül is teljes életet éltek, egyik se kérdezte meg hogy neki miért nincs egy darab papírja..

Szóval értelme is van, vagy csak sznobság?

2010. ápr. 21. 02:11
1 2 3 4 5 6
 41/57 anonim ***** válasza:
63%

Jó Tenyésztőt miért nem példázol ??

Ja tudodm .....Jót nem szeretnél mondani , csak rosszat, azért hogy lehúzd őket , a Te szintedre !

Nem fog menni .... Ha nem lennének tenyésztők , nem lenne talán Fajtatiszta kutya sem !

Bánt téged hogy valaki vágyik egy kutyára és pénzt is ad érte?? Vagy mi a fene a bajod neked ??

1,5 évet vártam az egyik kutyámra , bizony sok-sok pénzt fizettem ki érte , de boldog vagyok mert olyan amilyet ÉN akartam !

Sznob lennék ?? Ha téged ez a szó boldoggá tesz hogy SZNOB , akkor legyek az , de akkor te magadtat minek neveznéd ??

-_-"

2010. ápr. 22. 10:19
 42/57 anonim ***** válasza:

Nem az a baj,hogy valaki tenyésztőtől vásárol,vannak rendesek is.

Az a baj,hogy a korrupt szemét pont ugyanolyan címeket kap,mint a normális,és a vevő be van csapva.

Egy újabb példa:első kutyás srác,most vett sokért egy divatkutyát,többen ajánlották neki a tenyésztőt.Kapott a kutyához egy olyan törzskönyvet,amit a Hunor Kutyabarát Klub állított ki.

Hallott valaki róluk?

Ti biztosak vagytok abban,hogy a méregdrágáért vett kutyátok minden őse stimmel?

Kedvenc fajtámból szerettem volna kutyát az előző halála után.Nem volt épp a fajtamentőknél nekem megfelelő,így kimentettem egyet(önköltségi áron kivásároltam)egy birkaólból.

Valahogy nem tetszett a gondolat,hogy százezerért vegyek menő tenyészetből(megtehetném),az sem tud többet,mint az olcsó.

Nem akarok tenyészteni,kiállítani,ivartalanítva lett a kiskutya.Dolgozom vele,ezen kívül agilityzik,flyballozik stb.

Miért kellett volna méregdrága kutya?Az előző konkrétan kutyaviadalosoktól volt,viador vérvonalból,tízezerért.

Munkavizsgás volt(érdekes módon tenyésztőtől való fajtatársa egy sem volt vizsgázott),versenyeztünk,bemutatóztunk,dolgoztam vele.

Ennyit arról,hogy csak a törzskönyves,drágán vett kutya alkalmas munkára.

Arról nem is beszélve,hogy a fajtából egy sem élt olyan sokáig,mint Ő,a drága pénzért vett társai sorban hullottak 12-13 éves koruk körül,az enyém ráhúzott még pár évet.

A leírt mestertenyészetes példák csak a töredéke annak,amit munkám közben tapasztaltam,nem egy tenyészetről van szó,hanem többről.

Mestertenyésztő pl.az is,aki az Állatkertnél árulja kocsiból a kölyköket hétvégenként,meg állatvásárokon.Az is az,akinél furcsa módon mindig akkor vannak almok,mikor évente háromszor jön az olasz felvásárló,hormonkezeléssel éri el,hogy a kutyák pont megfelelő időben tüzeljenek.Meg az is,akinek olyan mocskos,koszos volt a sokszoros győztes kanja(kiállítási szezonon kvül volt),hogy az ismerősöm nem fedeztette be vele a szukáját,pedig messziről utazottle a kutyájával fedeztetésre.

Szóval az elmúlt években látott sok ilyen példa miatt nem vagyok elájulva a mesterternyésztőktől.

2010. ápr. 22. 14:31
 43/57 anonim ***** válasza:
90%

Igazi Tenyésztőkről beszélek , nem a kocsi csomagtartójában kutyát áruló Tk-ves szaporítókról !

Egy igazi Tenyésztő csak akkor hoz le almot , amikor minden kölyökre van már vevő !

Na akkor hogy is árulna , egy kocsi csomagtartójában , ha a kölykök le vannak foglalva ???!!!

Látod , nem látod át a dolgokat :S

Hajtogatod hogy Te mit látsz , de az igazi Tenylsztők nem ilyenek , akikről te beszélsz azok nem Tenyésztő , értsd már meg !!! Inkább egy "okosabb" Szaporító....

2010. ápr. 22. 14:36
 44/57 anonim ***** válasza:
57%

Te nem érted,mire akarok kilyukadni:van egy vevőjelölt,legyen mondjuk X,aki jó tenyészetből szeretne kutyát,mindegy mibe kerül,csak minőségi legyen,telebeszélték a fejét,hogy csak jó helyről kell kutyát venni.

Érdeklődik,olvasgat,mondjuk a fajtaklubot is felkeresi,a mestertenyésztők közül választ.Pont azt fogja ki mondjuk,aki a vesebeteg kicsiket árulja.Az illető megmutatja a mestertenyésztői címeit,amik egyébként valódiak,a kiskutyák szépek,megvesz egyet 150 ezerért.

A kutya 2 éves korában meghal vesebetegségben,egy alomtársa sem él tovább.Az illető a büdös életben nem fog többet tenyésztőtől venni kutyát,megveszi szaporítótól 10 ezerért.

Tehát csak szerencse kérdése,hogy a sok mestertenyésztő közül korrektet fog ki az ember vagy szemetet,mindnek egyforma címei,díjai vannak.

Jó lenne egy olyan szabály,hogy az ilyen címek kiadásaelőtt ellenőriznék az illetőnél a tartási körülményeket,és ha a körülmények jók,minden stimmel,akkor kaphatna bárki mestertenyésztői címet.

2010. ápr. 22. 15:10
 45/57 anonim ***** válasza:
48%

Magára vessen aki az első helyről megveszi a kölyköt egyrészt másrészt meg nem tudja megállapítani ki az igazán jó tenyésztő. Érdekes nekem eddig ment pedig csak magam egyedül tájékozódtam. :) És tisztában vagyok vele hogy minden helyen lehetnek beteg kutyák, olyan nincs hogy tökéletes.

A másik meg az hogy miért kell mindent kitalálni csak nehogy a tk-s kutyát vegyük meg? Azért mert neked volt pár rossz tapasztalatod, akkor most nehogy valaki onnan vegyen? Te i bevallod hogy egyetlen rossz döntés alapján megy el tőle a kedve, és te is tudod józan eszeddel, hogy attól még a többi lehet jó ember! Nem rontani a kell a kutyák helyzetét a szaporítókkal meg szídni a rendszert, hanem elfogadni ami van és abban próbálni ellavírozgatni, mert az első kettőtől jobb nem lesz a helyzet. Van a kimentett kutyádhoz tk? Én még mindig ott tartok hogy olyat akarok vele csinálni amihez kell! A másik meg akármilyen tökéletes kutyád van (érdekes módon mindig azt hallani hogy mennyivel jobbak, olyan miért is nem ír sosem aki megjárta vele? Ja mert azt nem merik leírni?) és SOHA nem fogok szaporítót támogatni, inkább legyen beteg tk-s kutyám. Oké hogy egyet kimentek, csakhogy akkor miattam jön már 10 másik, mert látja az illető hogy kell az áru és csinál még... Na kösz nem...

2010. ápr. 22. 19:04
 46/57 anonim ***** válasza:
9%

Szerinted,ha nem hozom el a kutyámat,hányadik almot ellené birkaólban?Hány kutya is lenne az?

Így biztosan nem születik utána egy kölyök sem.

A tenyésztőket azért "szidom"(pontosabban megírom,amit az elmúlt 20 évben saját magam tapasztaltam),mert többet láttam,mint ti,akik vásárlók vagytok.jobban belelátok a dologba.És a negatív tapasztalatok mellett nem volt egy pozitív sem,érdekes,nem?

íváncsi lennék,ha a nagy pénzért vett törzskönyves kutyád tényleg beteg lenne,akkor is ennyire el lennél ájulva a tenyésztőktől?

Arról nem beszélve,hogy használni sem tudnád.

2010. ápr. 22. 20:11
 47/57 anonim ***** válasza:
48%

Jajj istenem honnan ismersz te engem? Honnan tudod hány éves vagyok? Honnan tudod mit csinálok (mármint hogy csak veszem a kutyát és versenyzek vele, és mi van ha többet is csinálok és látok?). Túl nagy istennek képzeled magad aki mindent jobban tud! Úgy látszik vonzod a bajt, szerencsétlen dolog, ja és persze nem legextrémebb divatos fajtába kell belezúgni. :) Az én méregdrága tk-s kutyám 40 ezer Ft. Mivel """csak""" egy mudi. :) Hűha. És tudod mit, szégyennek tartom hogy egy ilyen kutyát ennyiért osztogatnak nem örülök neki! Más kutyákból ennyiért csak egy szaporítós rühes keveréket kapsz ezek meg a legjobb kutyák!

Ha beteg kutyám lenne akkor nagyon sajnálnám és nagyon szeretném, a tenyésztőjével összefogva próbálnám megtalálni neki a legjobbat és továbbra is imádnám a fajtát. Mivel mint mondtam tökéletes tenyészet, kutya nincs, mindenhol lehetnek beteg példányok! És nem használni szoktam a kutyám, mert nem egy telefon, hanem együtt dolgozok vele, mert nekünk ez a hobbink.

Ja amúgy irigyellek hogy az összes fajta összes tenyésztőjét ismered, mert alap hogy van annyi eszed hogy egy-két fajta tenyésztőjével nem hozol le minden tk-s kutyáról tenyésztőről mélyreható megállapításokat. Ja hogy ez lehetetlen? Hoppá. :)Hiába hadakozol. :) Aki tk-s kutyát akar, az ezután is elmegy a tenyésztőhöz, és hazahozza álmai kutyáját. És ha bele is döglesz akkor is tele lesznek a kutyások megelégedett emberekkel...

2010. ápr. 23. 00:44
 48/57 anonim ***** válasza:

Meg elégedetlenekkel is.

Felfoghatnád,hogy más kívülről,vevőként egy tenyészet és teljesen más,ha ott dolgozol.

A mudikat egyébként szeretem,és jó lenne,ha népszerűbb lenne a fajta.

2010. ápr. 23. 00:49
 49/57 A kérdező kommentje:

"Más kutyákból ennyiért csak egy szaporítós rühes keveréket kapsz ezek meg a legjobb kutyák!"

felfordul a gyomrom, hogy van olyan "ember" aki képes így beszélni egy kutyáról.

2010. ápr. 23. 01:01
 50/57 anonim ***** válasza:

Egyébként nem fogok beledögleni abba(ez a megjegyzés megmutatta az IQ-szintedet,nem meglepő ennek ismeretében,hogy nem érted a mondanivalómat),hogy valaki kutyára költi a pénzét.

Azt sem fogtad fel,hogy nem becsapott vevőként szólok a tenyésztők ellen,hanem kb.20 év állatgondozói munkakörben szerzett tapasztalatát meséltem el.MINDEN kutyás melóhelyemen csak a rosszat láttam,ezért nem bízom még a jó tenyésztőkben sem.

Továbbra sem fogok sokért kutyát venni tenyésztőtől.Egyszerűen nem kell nekem az az állítólagos többlet,amit egy ilyen kutya ad.Kiállítani,tenyészteni soha nem fogok(annak ellenére,hogy állattenyésztő a szakmám és többek között küllembírói végzettségem is van,plusz több mint 20 év gyakorlatom,tehát adott a szakértelem),a papír miatt meg nem adok ki súlyos tízezreket,inkább a bajban lévő állatokra költöm a különbözetet.

Ez olyan,mintha egy Porschét vennék sokért,pedig csak egy egyszerű autó kell bevásárláshoz,munkába járáshoz.

Lassan megérted már,amit mondani akarok?

2010. ápr. 23. 01:01
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!