Meg tudtok győzni?
Hát én is lovazok 15 éve, meg kutyázok is kb 10 éve, azért azt mondom ne hasonlítsuk már össze a kettőt. :D
Gondolj bele, hogy egy nő milyen nehezen szül meg egy nagyobb babát. Nemhogy 5-öt.
Az embernek milyen lenne, hogyha nála teszem azt egy 3x-4x-5x akkora (súlyban, magasságban stb.) pasitól lenne gyereke.
Na a kutya legalább 4-5 ilyen kölyköt hord ki ilyen esetben. Azért gondolkodjunk már kicsit reálisan.
Volt az egyik lovardában egy foxi szuka, konkrétan 2x kellett császározni, mert ivartalaníttatni nem akarták, a szomszéd németjuhász meg állandóan felcsinálta. És ott is maradt egy kölyke, ami lett vagy 25 kilós.
"Miért nem ivartalanítják az állatkerti állatokat, hogy nehogy méhgyulladásuk legyen?"
Ezen felröhögtem. Az állatkertek nem kedvencként tartják az állatokat, hanem egyben génbankként is szerepelnek. Sok fajt az állatkerti tenyésztés mentett meg a kihalástól, de amelyik nem veszélyeztetett, ott is jó, ha tenyésztett állatokat tarthatnak és nem kell a vadonban befogni.
Amikor meg a teheneket, lovakat említetted, elárultad, hogy fogalmad sincs a témáról. Egyrészt kicsit érdekes lenne egy ekkora nőstény állatot ivartalanítani, biztos vagyok benne, hogy nagy lenne az esélye a komplikációnak. Egyébként hallottál már herélt lóról, ökörről? A teheneket meg nem ivartalanítják, mert akkor nem ad tejet és nem szül, tehát nincs haszon, házi kedvencként viszont ritkán tartanak tehenet.
Ivartalanítás.
Ha mindenki úgy gondolkodna, mint itt az egyik válaszoló, hogy ez a természet rendje, meg nem kell ebbe beleszólni, akkor még ennél is több kóbor kutya lenne, pedig a menhelyek már így is telítve vannak.
Még gyerekkoromban sok cicám tűnt el, valószínűleg az ivartalanítás hiánya miatt hajtotta őket az ösztönük, és valami baj érte őket. Akkor még nem tudtam milyen fontos ez. Most is két cicám van, ivartalan kandúrok, egyikük már lassan 5 éves boldog cica.
Kutyák esetében is csak ajánlani tudom. Megváltozni nem fog, ha figyelsz az etetésére és mozgatására elhízni sem fog.
Nem tudom feltűnt-e, de a kutyákra direkt nem a szekszuális vágy kifejezést írtam, hanem a párosodás iránti vágyat.... nem ugyanaz a 2. És igen képzeld egy kisebb testű zuka simán bele tud halni abba, ha nagyobb kantól lesz vemhes... Már csak az rizikófaktor, hogy valószínű nem fogja tudni természetes úton megszülni a kiskutyákat...
Itt mondtad a természet megoldja dolgot. Hát a császármetszés nem tudom mennyire "nem közbeavatkozás"....
Ja és egy egyszei ivartalanítással megóvod a kutyát a nemkivánatos terhességektől, ill. a császármetszésektől, ami sokkal nagyobb traumát okoz, mint az ivartalanítás.
Olyan szuka is van, aki a császározás után nem gondozza a kölykét, mert a szülés aga kiesett, nem indulnak be az anyai ösztönök. Akkor mit csinálsz? 2 óránklt etetsz 10 kölyköt, munka és család mellett?
Három szuka kutyám van. Mindkettővel megvártuk az első tüzelést az ivartalanítással, az állatorvosom ajánlására.
Az egyik kutya a tüzelés során teljesen bekattant, egy hétig folyamatosan visított, nyüszített, kaparta az ajtót, rongált, próbált megszökni tőlem. Majd'beleőrültem, mire lement róla a hormongőz. Lefogyott, annyira rástresszelt a dologra.
A másik a tüzelést magát jól viselte, de utána, mivel nem azonnal vállaltuk a műtétet (késő ősz volt, és alapvetően kinti kutya), álvemhes lett. Az emlői begyulladtak, megkeményedtek, véres tejszerű váladék szivárgott belőlük, a kutya láza felment 42-43 fokra.
A harmadikat, szintén első tüzeléskor, mániákusan próbáltuk elszeparálni az ivaros kan kutyánktól. A szuka a szobában, a kan a konyhában, ajtók folyamatosan zárva, nehogy baj legyen. Már vége felé járt a tüzelés, mikor egy tálcát vittem át a konyhából a szobába, foglalt volt a kezem, nem tudtam elég gyorsan becsukni az ajtót, a kan kislisszolt, ugyanakkor a szobaajtót is éppen nyitotta a tesóm, a kan berohant, és mire odaértünk (5 másodpercen belül), már össze voltak ragadva... Pedig tényleg odafigyeltünk, hogy nehogy találkozzanak, de baleset volt, az ilyenekre az ember nem tud felkészülni.
Szóval igen: ivartalanítás. Mióta ki lettek pakolva, az összes kutyám problémamentes, egészséges, nyugodt, nincs rajtuk egy árva daganat vagy csomó, pedig kettő már tíz éves is elmúlt, soha nem voltak betegek a műtét óta.
A műtét után mindegyik egy órán belül felkelt és járt, a legnagyobb szenvedést a gallér okozta nekik, de az is csak a "büszkeségüket" sértette.
Ivartalanítás, mindenképp.
Nem kell túlzabáltatni, akkor nem hízik el. Nem fog nagyon változni a személyisége, max. egy kicsit higgadtabb lesz, de az nem baj. Nem csinálják fel (minden ellés -2 év a kutyának, állítólag a nagy megterhelés miatt), ha kan, akkor ő sem csinál fel senkit, plusz ő sem akar majd minden golyóst kinyírni, meg őt is kevesebbet gyapálják meg. Az ár mérettől függ, kanoknak nyilván olcsóbb. Van olyan kutya amelyik 1 nap után ugrándozik, valamelyik kicsit szenved, de szerintem ez a gazdán múlik főleg, nem kell abajgatni a műtét után. Kb. ennyi, láthatod, 1 ember van ellene, mindenki más mellette. Azért ez megnyugtató. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!