Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » A kutyások miért gondolják...

A kutyások miért gondolják úgy, hogy nekik joguk van a kutyáikkal közterületen a kutya nélküli járókelőkben félelmet kelteni?

Figyelt kérdés

A minap történt velem az alábbi eset:

Gyalogjárdán sétáltam és egy patakon átívelő hídhoz közeledtem, amikor láttam, hogy egy nagy labrador-féle kutya szabadon járkál és hirtelen elkezd felém szaladni. A gazdája rákiabált, amire a kutya vissza is ment hozzá, de majdnem megállt a szívem, annyira megijedtem. Kérdem a férfitől, hogy mégis hogyan gondolja, hogy póráz nélkül van a nagy testű kutyája közterületen, mire ő közli, hogy ez patakpart és egyébként a táskájában ott a póráz. Erre mondom neki, hogy én pedig a közterületen, a járdán sétálok és jogom van ezt úgy megtenni, hogy ne keltsenek bennem félelmet a póráz nélkül sétáltatott kutyák, erre pedig még neki állt feljebb.

A kutyások többsége miért nem tartja be a közösségi együttélés alapvető szabályait sem? Miért nem veszik tudomásul, hogy nem mindenki szereti a kutyákat, sőt van aki retteg tőlük? És ez az eset csak a jéghegy csúcsa a kutyásokkal való problémákat illetően...

29/F

2015. dec. 28. 19:21
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 41/126 A kérdező kommentje:

"Szerintem nem volt jogos a felháborodásod, mert a gazda maximálisan megtette azt, ami tőle elvárható volt."

Nem. Akkor tette volna meg maximálisan azt, ami tőle elvárható, ha pórázon tartotta volna a kutyáját. Így jogszabályt sértett, veszélyhelyzetet idézett elő és félelmet keltett.

2015. dec. 28. 23:28
 42/126 anonim ***** válasza:
75%

Kérdező ezt a mondatodat nem értem: nem jött volna létre egy olyan szituáció, hogy egy nagytestű veszélyes kutya rohan egy gyanútlan járókelő felé.

Nem is ez a szituáció történt. Ha valóban veszélyes kutya lett volna, akkor nem úsztad volna meg ennyivel. Miért kell diszkriminálni a kutyát azért, mert te megijedtél tőle? Attól még a kutya nem volt veszélyes. Veszélyes akkor lett volna, ha megtámad, vagy támadásra utaló magatartást folytat. Amit pórázon is megtett volna, ha valóban veszélyes.

2015. dec. 28. 23:33
 43/126 A kérdező kommentje:

Értelmezzük tagmondatonként a hozzászólásodat:

"Ha valóban veszélyes kutya lett volna, akkor nem úsztad volna meg ennyivel."

Azt honnan kellene tudnom, amikor nagy sebességgel rohan felém a kutya, hogy mennyire veszélyes? A megoldás: be kell tartani a közterület-használat szabályait és pórázon vezetve sétáltatni az ebet.

"Miért kell diszkriminálni a kutyát azért, mert te megijedtél tőle? Attól még a kutya nem volt veszélyes."

Újból kérdem, ezt honnan kellene tudnom, miközben rohan felém. És akár járhatott volna súlyos sérüléssel, akár halálos támadással is a szituáció. Megoldás: póráz!

"Veszélyes akkor lett volna, ha megtámad, vagy támadásra utaló magatartást folytat."

Számomra amit tett, az kimerítette a támadásra utaló magatartás folytatásának a tényállását.

"Amit pórázon is megtett volna, ha valóban veszélyes."

De akkor a gazdája vissza tudta volna fogni, illetve a gyanútlan járókelő is nagyobb biztonságban érzi magát, ha a KÖZFORGALMÚ GYALOGOS JÁRDÁN (tehát még csak nem is erdőn-mezőn, parkban) nem szaladgálnak szabadon kutyák.

2015. dec. 28. 23:42
 44/126 anonim ***** válasza:
90%

Ez egyáltalán nem biztos, hogy vissza tudta volna fogni. Az én kutyámra kiállításon egy cane corso rongyolt rá, úgy szakadt el a póráz mintha cérnából lett volna...

Kompromisszumokat kötni kell. Csak úgy működik a dolog. Nálunk itt a közteresek is például nem büntetnek meg ilyen helyen. Hiába van két zárt futtató akkora mint egy tengeri malac futtató. Van jó ismerősöm köztereseknél, ő mondta, hogy külterületen nem büntetik meg. Pedig az is közterület, ott is kötelező lenne a póráz. De együtt tudnak élni vele az emberek, hogy ott bizony fog találkozni póráznélküli kutyával. Én még mindig tartom magam ahhoz, hogy egy teljesen normális kutyással találkoztál, én is leolttotalak volna a francba ha nekem szólsz be azok után, hogy a kutya hozzád se ért, közeledbe se ért. Lehet nem is hozzád futott, csak feléd. Az már tényleg nincs rád írva, hogy te ennyire fosol a kutyáktól. Akkor miért nem szóltál oda? Nekem is szóltak már, egyébként is magam mellé hívom ha netán valaki jön, de ha meg külön kérik, pláne. Ettől függetlenül soha nem szoktak belém állni, hogy úristen most miért volt elengedve a kutyád. Meg kell tanulni együtt élni a másikkal. Javaslom foglalkozz többet a témával, mert ha egyszer tényleg kutyatámadás fog érni, akkor ott fogsz infarktust kapni... vagy ha kóbor kutyával találkozol.

2015. dec. 28. 23:49
 45/126 anonim ***** válasza:
72%
És azon a közforgalmú gyalogos járdán csak te sétáltál egyedül vagy más is beszart a kutyától? :)
2015. dec. 28. 23:52
 46/126 A kérdező kommentje:

"Meg kell tanulni együtt élni a másikkal."

Egyetértek. Javaslom, tartsd pórázon a kutyádat, ha pedig annyira vad, hogy elszakíthatja, akkor szájkosarat is tegyél rá! Ha ezt megteszed és természetesen a kutyád után az ürüléket is felszeded, akkor tökéletesen fog működni az együttélés.

A kutya nélküliek nem lettek megkérdezve arról, hogy szeretnének-e kutyákkal egy településen élni, tehát az a minimum, hogy a gyalogos járdán ne mászkáljanak póráz nélkül a kutyák. Megjegyzem, az eset nem külterületen történt, mert erre is utaltál a hozzászólásodban.

2015. dec. 28. 23:58
 47/126 A kérdező kommentje:

"És azon a közforgalmú gyalogos járdán csak te sétáltál egyedül vagy más is beszart a kutyától? :)"

Abban az időpontban csak én sétáltam arra, még kora reggel volt.

2015. dec. 28. 23:59
 48/126 anonim ***** válasza:
93%

Látom nem megy az értő olvasás. Az én kutyámra mentek rá kiállításon nem az én kutyám volt... És igen felszedem a kutya ürüléket, 7 éve mikor hozzám került az egyik kutyám és elkezdtem felszedni nejlonzacskóval hülyének néztek... Kb 4 éve vettem az első "kakazacsi" tartómat annyira nem volt divatba. Ennek ellenére a magadfajták időnként megtalálnak, hogy nem ide kéne szaratni a kutyát, meg tilos a füves részen kutyát sétáltatni. Persze amikor mondom nekik, hogy majd a betonra szaratom a kutyát és még szét is kenem az már nem tetszik nekik... Nem szeretem mikor ennyire negatívan állnak a kutyásokhoz hozzá. Szóljon be, ha tényleg ott hagyom a szart, szóljon be, ha tényleg valami olyat tett a kutyám ami nem elfogadott. De NE szóljon azért ami nem történt meg csak feltételezi!

Erre szoktam azt mondani, hogy az én kutyám még soha nem támadt meg senkit főleg nem gyereket, de olyan előfordult már, hogy a gyerek oda ment és fejberúgta ok nélkül a kutyámat! Persze ott is az apukának állt feljebb, hogy mit szólt volna, ha én ugyan ezt teszem a gyerekével...

2015. dec. 29. 00:02
 49/126 anonim ***** válasza:
39%
Na ugye, hogy nem volt ott senki... gondolom azért engedte el, meglátott téged és visszahívta a kutyáját... ne ijedezz feleslegesen
2015. dec. 29. 00:04
 50/126 anonim ***** válasza:
40%

Belterület közterületén – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet – ebet csak pórázon lehet vezetni.

Ennyi. Nincs mit ragozni ezen.

A törvényt be kell tartani, nem pedig a kérdezőt minősíteni, mert ezzel csak magatokat minősítitek.

Ha fél a kutyától, az az ő dolga, a gazda dolga meg pórázt tenni az ebre ott, ahol kell.

2015. dec. 29. 04:52
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!