Miért mondják a németjuhászra hogy a kutyák királya? Azt is hallottam h a mai nmjuhászok el vannak rontva. Ebből mi a való?
A komondor a kutyák királya.
Amúgy a németjuhász valóban a leguniverzálisabb kutyafajta, de semmiben nem a legjobb. Vagyis nincs a csúcson sehol, viszont nagyon széleskörben alkalmazható.
-A drogkereső kutyák. Ott is sok németjuhász van, de mégis vannak sokkal jobban használható fajták. Pl. a beagle. A harmadik legjobb szaglású kutyafajta, egyre több van belőlük a speciális kereső egységeknél is, mert rájöttek, hogy milyen jól beválnak, mint kereső kutya. Kisebb testű, ezáltal könnyen hozzáfér olyan helyekhez is, ami a németjuhásznak lehetetlen lenne, nem mellesleg kevesebbet is eszik ezáltal. Viszont ő soha nem fog betörőt elfogni a jelleme miatt. Mindenkivel (még idegenekkel is) barátságos, ezáltal ilyen munkára alkalmatlan, márcsak a mérete miatt is. Másik különbség, hogy nála nem válik be a hagyományos kiképzés. Hamar megunja, önfejű lesz, míg a nj mindig megcsinálja, amit "parancsolnak". Ez nem azt jelenti, hogy a beagle buta, sőt kimondottan intelligens fajta, de más volt a kialakulásának az oka. (Beagle=kopó-->vadászkutya. A kopók nagyrészt önállóan vadásztak, ezért nem annyira "szolgalelkűek".) Szóval itt pl. a beagle van a csúcson, mint kereső kutya.
(Ui.: Amúgy tudom, hogy a legjobb szaglású kutyafajta az angol véreb, ez csak szemléltetés volt, mert a beagle-t gyakrabban alkalmazzák pl. reptereken keresőkutyaként, mint a vérebet. Őket inkább eltűntek, halottak felkutatásánál használják, régebbi "szagon".)
Nagyon sajnàlom ha valami màsképp jött le neked, arról nem tehetek hogy az íràsban nincsen hangsúly..... mint hogy hang sincsen.
Én felhoztam egy példàt a kérdéshez fűzve, és mivel magyar vagyok ez àltal magyar kutyàra vagyok büszke aki németjuhàsz és semmilyen munkavizsgàja nem volt. Ő élesbe teljesítette a feladatàt.
Természetesen csodàlom a nem magyar kutyàkat is pl. a szérumfutàsbanelhíresült Baltót, aki a köztudattal ellentétben nem hasky volt hanem lapp pàsztorkutya. Ràadàsul nem igazàn szànhúzó típus.
Sajnos az írásbeli kommunikáció ilyen, sajnálom ha félre értettelek.
Az infót a Baltóról pedig köszi.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!