Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Parkban: szabadon, vagy porazon?

Parkban: szabadon, vagy porazon?

Figyelt kérdés

Megint egy porazos dilemma...

Kicsi kutyat fogok venni 10 hetesen. Miutan megkapta a kotelezo oltasait, utana mar lehet menni vele setalni, ugyebar. Mar a kezdetektol fogva tanitani fogom, alaposan fel is keszultem a kutyakikepzesbol(klikker,stb).

Az viszont eleg nehez feladatnak tunik, hogy behivhato legyen barmilyen korulmenyek kozott es ha lehetseges is, akkor is hosszu heteket, honapokat vesz majd igenybe.

Ahol lakom, hatalmas erdos(nem vadaszati) teruletek vannak, nagy tisztasokkal, ahol lehetne a kutyaval labdazni, frizbizni,stb, tavol a forgalomtol, autoktol.

Ilyen helyen le lehet kapcsolni a kutyat a porazrol, hogy jatszhassunk?

Vagy ti a helyemben nem tennetek meg? Szerintetek akkor is tartsam inkabb porazon, ha egy ilyen - kutya szemmel tokeletes - helyre tudunk menni setalni?

Ennel mar csak akkor lenne tokeletesebb a kornyekunk, ha lenne olyan terulet, ami korbe van keritve, hogy biztosan ne szokjenek meg, de sajnos ez nem valosult még meg, igy nem tudom, mit tehetek azert, hogy a kutyam is rendesen kikapcsolodhasson.

Szoval porazon jatsszon csak, vagy egy tisztason elengedhetem, hogy labdazzunk, vagy frizbizzunk?

2010. márc. 8. 13:36
1 2
 11/17 Akiteki ***** válasza:
100%

Lakott területre vonatkozik a rendelet, nem az erdei tisztásra.

Először nem fog elszaladni, egy kiskutya játszani akar. Ha szaladsz előle, Téged fog kergetni.

3-4 hónapos kora körül lehet gyakorolni vele a behívást. Ezt így elég nehéz elmagyarázni, kutyaiskolában tanítják.

Mivel pici a kutyus, nehéz lesz a méretére találni megfelelő kiképzőpórázt. A nagyobb kutyáknak 10 m redőnygurtnit szoktam venni hozzá, a picinek megteszi a ripp szalag vagy a nadrágokhoz használt koptató. Lényege, hogy van 10 méter előnye a kutyának. Ha messzebb akarna menni, rálépsz a madzagra és a madzag húzásával egyidőben hívod magadhoz. Ha odajött, nagy dicséret és jutalomfalat.

Jó sétálást!

2010. márc. 8. 20:10
 12/17 A kérdező kommentje:

Hu nagyon koszonom a jo tanacsokat!

Majd kiprobalom, amit mondtatok, csak klikkerre atertelmezve. Es utana is olvasok, hogyan lehet klikkerrel megtanitani a behivast. Kutyaiskolaban biztos konnyebb lenne minden, de azt majd csak akkor, ha nekem tenyleg nem megy egymagam.

MEg egyszer koszi, sokat segitettetek!

2010. márc. 9. 09:10
 13/17 anonim ***** válasza:
Klikkerrel nagyon vigyázz, nehogy elkövesd azt a hibát amit rengetegen, h behívásra használják, mert nem arra való, ez nem egy (behívó) síp, jel. A klikker csak a helyes viselkedést jelöli meg a kutyának. Fontos h ne keverd össze a kettőt!
2010. márc. 9. 11:30
 14/17 anonim ***** válasza:
53%
Ja és én a helyedben 10 méterest se használnék ha magától jön. Ha nem akkor, de csak akkor!
2010. márc. 9. 11:31
 15/17 anonim ***** válasza:
Próbálkozz a klikkerrel, ha gondolod, de az nem erre való. Azaz valóban tanításra való, pontosabban viselkedésformák megjelölésére, de a behívást nem tanítjuk! Az egy ösztönös viselkedés a kutyánál és ha megvan a falkasorrend, akkor működik, másképp nem. Persze ilyenkor is meg kell erősíteni a kutyában, hogy helyesen cselekedett, meg kell dicsérni, jutalmazni. Persze egy darabig akkor is működni látszik, ha nem tisztel eléggé a kutya. Visszajön, mert megtanítottad, hogy olyankor jó történik vele, jutalmat kap. A gond akkor van, ha neki hirtelen fontosabb dolga akad és tojik a fejedre meg a jutalomfalatra meg a klikkelésre, mert a vadat üldözni, vagy a tüzelő szukára rámászni sokkal izgalmasabb. Na ekkor már semmire sem mész azzal, hogy "tanítottad" a behívást. Ellenben ha megvan a kellő tisztelet irántad a kutya részéről, akkor ilyen esetben is első szóra sarkon fordul és rohan hozzád. Ehhez viszont kutyaiskola kell, nem is akármilyen. És nem a kutyának kell az iskola, hanem a gazdinak!
2010. márc. 9. 12:58
 16/17 A kérdező kommentje:

Kedves utolso,

koszi a jotanacsot, de ugy tunik, nem pontosan tudod, mi is a klikker. Azt irtad ugyanis, hogy ha fontosabb dolga akad a kutyanak, akkor hiaba klikkelgetek, nem fog odajonni. A klikker nem is erre valo. Klikkelni akkor kell, amikor a kutya mar megcsinalta a feladatot. Tehat akkor kell klikkelni, ha odajott, nem pedig azert klikkelunk, hogy jojjon hozzank.

Ebbol kovetkezik tehat, hogy ha nem jott oda hozzam annak ellenere, hogy kiadtam neki a parancsot, akkor nincs klikk.

2010. márc. 10. 19:45
 17/17 A kérdező kommentje:

Bocsi, elolvastam meg egyszer, amit irtal es rajottem, hogy felreertettem.

Igazad van, hogy hiaba tanitom meg klikker segitsegevel arra, hogy jojjon, ha nincs meg a tisztelet es a helyes sorrend a "falkaban".

Viszont nagyon elszant vagyok a tanitast illetoen, sokat olvasok a kikepzesrol, konyveket is vettem, TV-n is nezek egy szuper sorozatot minden nap, szoval rengeteget foglalkozom azzal, hogy megtanuljak tanitani. Tudom, hogy nem a kutyan, hanem a gazdan mulik minden.

Nagyon bizom magamban, de ha megsem sikerulne ugy, ahogy szeretnem, akkor pedig kutyasuli lesz a vege.

2010. márc. 10. 20:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!