Parkban: szabadon, vagy porazon?
Megint egy porazos dilemma...
Kicsi kutyat fogok venni 10 hetesen. Miutan megkapta a kotelezo oltasait, utana mar lehet menni vele setalni, ugyebar. Mar a kezdetektol fogva tanitani fogom, alaposan fel is keszultem a kutyakikepzesbol(klikker,stb).
Az viszont eleg nehez feladatnak tunik, hogy behivhato legyen barmilyen korulmenyek kozott es ha lehetseges is, akkor is hosszu heteket, honapokat vesz majd igenybe.
Ahol lakom, hatalmas erdos(nem vadaszati) teruletek vannak, nagy tisztasokkal, ahol lehetne a kutyaval labdazni, frizbizni,stb, tavol a forgalomtol, autoktol.
Ilyen helyen le lehet kapcsolni a kutyat a porazrol, hogy jatszhassunk?
Vagy ti a helyemben nem tennetek meg? Szerintetek akkor is tartsam inkabb porazon, ha egy ilyen - kutya szemmel tokeletes - helyre tudunk menni setalni?
Ennel mar csak akkor lenne tokeletesebb a kornyekunk, ha lenne olyan terulet, ami korbe van keritve, hogy biztosan ne szokjenek meg, de sajnos ez nem valosult még meg, igy nem tudom, mit tehetek azert, hogy a kutyam is rendesen kikapcsolodhasson.
Szoval porazon jatsszon csak, vagy egy tisztason elengedhetem, hogy labdazzunk, vagy frizbizzunk?
A pórázt felejtsd el! Egy ilyen kiskutya annyira ragaszkodik még hozzád, h nicns is ideálisabb időpont h a behívhatóságára ráerősíts. Ha eltávolodik egyből fordulsz az ellenkező irányba és hívod. Garantáltan azonnal ott lesz. Akkor meg ezerrel dicséret és jutalomfalat. Majd visszaengeded játszani, szaglászni, vagy te játszol vele.
Ha ebben az időszakban csak póárzon rángatod mindenhova magaddal, sokkal jobban meg fogod szenvedni az előszöri elengedést. Nem kell ennyire félteni és félni, mert az csak visszaüt.
"A pórázt felejtsd el!"
Van egy baj! Rendelet hogy közterületen kutyát csak pórázon lehet vezetni.
Hivatalosan nem lehet elengedni, gyakorlatilag meg jól válaszd meg a helyet!
Vadász meg mezőőr olyan helyen is lehet, ahol te nem is gondolod, tehát jól nézz körbe!
Elmebeteg emberek sok helyen raknak le veszélyes hulladékot, mérgeket, szúrós és éles anyagokat az erdőben, mert lusták rendesen kidobni - szóval főleg egy kölyöknél először fel kell térképezned a terepet, nehogy olyasmi legyen ott, amit ha véletlenül megeszik a kölyök kutya, akkor megmérgezi.
Amúgy meg alapvetően, ha tényleg ideális a hely, engedd el, persze.
Aha..
Es egy fakkal korulvett tisztas is ilyen kozterulet? Egyebkent yorkirol lenne szo, csak azert nem irtam eddig, mert nagyon sok a gyulolkodo ember es nem akartam, hogy ez miatt ne kapjak normalis valaszokat.
Szoval a kutya az utcan porazon lenne, csak a tisztason engednem el, de amint elindulunk, rogton visszatennem a porazt. Vagy a rendelet miatt ezt sem szabad?
Amugy tenyleg jo otlet fiatalon gyakorolni a behivast, mert a pici kutyak mindenhova kovetik a biztonsagot nyujto gazdit, igy ezt az idoszakot jol ki lehet "hasznalni".
Hat igen..nem tudom, mi a definicioja a kutyafuttatonak, de ez nem csak egy picike tisztas, hanem hatalmas, foleg egy ilyen kicsi kutyanak.
Majd utana nezek az itteni szabalyoknak, mert kulfoldon elek es remelem, hogy ez egy nagyon kutyabarat orszag :)Majd kiderul.
Nagyon koszonom a valaszokat es a batoritast!
Remelem, egyszer a jovoben majd tobb joguk lesz a kutyaknak..
"Van egy baj! Rendelet hogy közterületen kutyát csak pórázon lehet vezetni."
az vesse rám az első követ aki életében egyetlen rendeletet sem sértet....pl. nem ment át tilos helyen az úttesten.
Hagyjuk ezt, jó? Én nem fogom örök pórázlétre kárhoztatni a kutyámat olyan törvényhozók miatt, akiknek nincs kutyájuk vagy csak egyszerűen nem veszik figyelembe egy kutya igényeit.
A behívást úgy is tudod gyakorolni, hogy a kutya megy előtted pórázon, és mondod a nevét. Ha felfigyel és megfordul, halálra dicséred és adsz neki egy jutalomfalatot. Így a kutyában rögzül, hogyha hallja a nevét, akkor oda kell menni a gazdihoz. Ha a pórázon visszamegy hozzád, akkor póráz nélkül is vissza fog.
Ahogy kialakul a kötődés, ragaszkodás, a kutya automatikusan, folyamatosan figyelemmel fogja követni a gazdiját.
Én néha elbújok a kutyám elől, ha épp nagyon szagol valamit. Felemeli a fejét a szagról, látnátok a kétségbe esést. Néz minden irányba, és azonnal el kezd keresni :). Ha akarnám se tudnám elveszteni (L).
Ha erdőbe mentek sétálni a biztonság kedvéért egy telefonszámos biléta mindig legyen a nyakában, és a chip sem árt (ha a tenyésztő tetováltat és nem chippeltet).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!