Fojtónyakörv használata?
A Cerberos kutyasuliról olvasván derült ki számomra, hogy egysoros láncfojtóval dolgoznak. Én őszintén szólva egész életemben sima bőr/szövet nyakörvet használtam, és nem éreztem hiányát a fojtónak, de érdekelnek más módszerek is, tehát akinek van némi köze a cerbihez, vagy csak ő is fojtóval dolgozik a kutyával, mesélne egy kicsit, miért, hogyan?
Miben több, jobb, más a fojtó? Hogyan használják? Laza pórázos sétát pl. hogy tanítanak fojtóban? Megállós-kivárós módszerrel, vagy...? Egyáltalán milyen szituációban használják? Azt hiszem, a tanítás náluk is póráz nélkül megy, gondolom, akkor nem tanításnál. De akkor mikor?
Köszönöm a válaszokat előre is. :)
Akumi megmondta a frankót. Az egyik kutyámnál, akinek élete értelme, hogy valakinek engedelmeskedhessen, és egy hihetetlen gazdis kutya, nála hozott javulást a kötődési tréning, de utólag belegondolva nem is lett volna szükség rá, de első kutya volt, tapasztalatlan voltam.
A huskym viszont volt hogy egy hétig egy falatot nem evett, a most 20 kilós kutya 13 kg volt, teljes apátiába süllyedt, mikor is azt mondtam, hogy na ennek itt vége. Előbb halt volna éhen, mint engedelmeskedjen, mert ő nem hódol be akárkinek, neki 'ember' kell, kemény, következetes, igazságos vezető, nem kajaautomata.
A goldenről pedig: oké, hogy mi emberek megértjük, hogy valaki beteg, fáj valamije, rosszkedvű, egy kicsit vezetésre hajlamosabb kutya viszont annyit vesz le, hogy a vezér sz-rul van, be kell tölteni a szerepét. Egy erre nem alkalmas kutyának pedig stressz az élete.
Ezt már írtad. Sajnálom a huskydat, tényleg. Ezt is írtam már.
Egy szóval sem állítottam, hogy annak a goldennek így jó, és hogy a csajnak ne kellene változtatnia, betegség ide vagy oda. Csak az nem 2 perc, hogy felnőjön a kutyájához. Nekem sem két perc volt. Ennek ellenére nem mondták nekem, hogy akkor keressek neki valami más gazdit. (Amúgy kötve hiszem, hogy sokan kapkodnának érte - nem tudják, mi a jó. :))
akumi: Hát pedig majdnem. :)
Tényleg nem kapott máshogy kaját, csak sétán, lehetőleg magas ingerkörnyezetben (nem a Nyugatiban, mert az messze van, de mondjuk kerítés mögötti őrjöngő kutyákkal teli utcaszakasz, vaddal teli erdő, stb.) kapta meg a napi adagját. Nem feladatra, csak úgy. Nyilván ha épp rosszat csinált, arra nem erősítettem rá, de egyéb elvárás nem volt. :) 1 hétig nem evett amúgy az enyém sem egy falatot sem. A kutyasulin is, ahova sokszor jártunk, annyira feszült volt, hogy nem fogadott el semmilyen kaját. Esetleg a terápia végére kicsit kilazult és, akkor valamit. De tény, hogy nála egy beégett agressziós viselkedésről beszéltünk (ráadásul full mindegy volt neki, hogy kan vagy szuka, mindenre ment ami élt és mozgott), és anno. már akkor őrjöngött, ha 30 méterről kiszúrt egy kutya-szerű egyedet. Mondjuk ő max. 3 kilót fogyott ezalatt (pedig alapesetben nem 20 hanem 30 kiló), és egyáltalán nem viselte meg testileg. Nyilván a tetőpontnál, mikor már 1 hete nem evett, még egy fokkal nehezebb volt kontrollálni, de aztán ezen átgördültünk. Ha semmi mást nem tulajdonítok ennek a kötődési tréning dolognak, mint azt, hogy azóta nincs olyan, hogy nem vesz el jutalmat a sulin, utcán, erdőben, ezáltal tudom tanítani mindezeken a helyeken, szerintem már megérte. Semmilyen negatív változást nem vettem észre ennek hatására a viselkedésében.
kispalikee, írtam, hogy szinte biztos, hogy nem ugyan az a csaj, csak egy példa, hogy hogyan lehetséges, hogy látsz valami ótvart, ami más szemszögből lehet, mégsem ótvar. :)
Akkor ez valami másfajta tréning lehetett, ha nála az is eredmény volt, hogy egyáltalán elfogad kaját. Én a simán gazdára szaró kutyáknak kiadott kötődési tréningről beszéltem eddig, ami arról szól, hogy csak akkor eszik a kutya, ha engedelmeskedik.
Kispalikee, tedd már nekünk tisztába ezt légyszi, mégiscsak te voltál tükrös :D Most akkor mi a kötődési tréning? Hülyeséget beszélek-e, vagy sem? :)
Többféle "erősségű" kötődési tréning létezik. (Top secret tükrös doksiból idézve: "A kötődési tréninggel kapcsolatban érdemes a Tüköroktatók tanácsát kikérni: van-e rá szükségünk, milyen erősségű programot kell kiviteleznünk, milyen buktatói vannak, stb.") Van az, amit te gondolsz, másik verziója pedig az, amit pl. én is csináltam a kutyámmal.
Én azt tapasztaltam, hogy az alapfokú tanfolyamok kb. felén csak beszélnek róla, hogy ilyen is van, de nem adják ki senkinek, hogy csinálni kell, maximum annyit mondanak, hogyha valaki érez magában rá kedvet, próbálja ki. (Ilyenkor arra szoktak figyelmeztetni, hogy a gazdák ne a tanfolyam 4. hete körül kezdjék el, mert akkor a kötődési kritikus 3. hete pont a vizsga idejére esik.)
A tanfolyamok másik felében pedig akad 1-2 gazda, akiknek kiadják, vagy "ajánlott" vagy "kötelező" feladatként. Eddigi tapasztalataim alapján inkább azt a verziót szokták ajánlani, amit én is megcsináltam a kutyámmal, feladat nélkül. Én még csak 2-3 olyan esetet láttam, hogy az általad ismert verziót ajánlották, vagy kötelezővé tették valakinek. Azok a gazdák azóta végigcsinálták, és szerintem nagyon látványos javuláson mentek keresztül. A tanfolyamok közepe-végefelé sokszor csináltatnak a gazdikkal egy olyan kis próbát, hogyha most, minden átmenet nélkül eldobják a jutalomfalatot, és a klikkert, (amit amúgy még nem kezdtek el kivenni a feladatokból) és lejárják a kutyájukkal a vizsgát a szabályok szerint (csak póráz nélkül), mi történik, hogy sikerül. Őszintén szólva én nem felejtem el, amikor az 50 kilós kan, aki a tanfolyam elején úgy érkezett, hogy hágott minden létezőt, és a gazdája nem tudott olyat csinálni, hogy bemenjen hozzá, 5 hét múlva úgy csüngött rajta mindenféle jutalom nélkül (a tartót látványosan otthagyták a másik pályán), ugyan azokkal a kutyákkal a pályán, és csinálta a feladatokat, hogy öröm volt nézni. Mondjuk ez egy olyan gazdi volt, aki tisztában volt vele, hogy nagyon nagy szarban vannak, és nagyon szeretett volna fejlődni. De pl. ott szerintem szintén nagyon bevált a kötődési tréning.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!