Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Fojtónyakörv használata?

Fojtónyakörv használata?

Figyelt kérdés

A Cerberos kutyasuliról olvasván derült ki számomra, hogy egysoros láncfojtóval dolgoznak. Én őszintén szólva egész életemben sima bőr/szövet nyakörvet használtam, és nem éreztem hiányát a fojtónak, de érdekelnek más módszerek is, tehát akinek van némi köze a cerbihez, vagy csak ő is fojtóval dolgozik a kutyával, mesélne egy kicsit, miért, hogyan?

Miben több, jobb, más a fojtó? Hogyan használják? Laza pórázos sétát pl. hogy tanítanak fojtóban? Megállós-kivárós módszerrel, vagy...? Egyáltalán milyen szituációban használják? Azt hiszem, a tanítás náluk is póráz nélkül megy, gondolom, akkor nem tanításnál. De akkor mikor?

Köszönöm a válaszokat előre is. :)

2014. nov. 23. 22:29
1 2 3 4 5
 11/43 anonim ***** válasza:
100%

Pedig bizony, hogy éheztetéssel oldják meg. Jártam alapfokra, középfokra plusz egy évig kijárkáltam segítőnek. Vannak nagyon jó dolgaik, pl

büntetés esetében egy jól kivitelezett meghajtás tök hasznos lehet, de általánosságban elmondható, hogy a kaja a központi kapocs kutya és gazda között. Egy dobival 3 hétig szenvedtek éheztetéssel, a kutya továbbra is sz.rt a gazdára, mire nagy nehezen elővettek egy labdát, és lám, a kutya baromi motivált lett. Egyéb esetekben nem tették meg. A feladatok unásig való gyakoroltatása sem egy pozitívum szerintem.

Aztán a szfvári sulira lejött egy tükör őv-s fazon a bnőjével. A csajnak volt egy goldene, feltűnt, hogy a csaj egy pillanatra nem nyugodott le, egyfolytában a kutyán volt a szeme, de mondom, egy merő görcs volt. A kutya természetből totál normálisnak tűnt, de anyuci görcsössége rá is áttagadt,így persze a többi kutyára is morgolódott. Mit tett a lány? Minden behíváskor egy marék jutalmat adott a kutyának, mondom wtf? Ők már a 4. kötődési tréninget csinálják.

2014. nov. 24. 06:25
 12/43 anonim ***** válasza:
100%
Folyt. azt hittem mentett kutya, és valami eszméletlen balf.sz módon próbál kötődést kialakítani, de nem, tk-s, 8 hetes kora óta nála lévő kutyával eddig sikerült a kutyával jutni, hogy a csaj egy merő idegroncs, a kutya pedig még stresszesebb, szerencsétlen állatnak szerintem olyan zwvar volt a fejében, hogy csak na. És a csúcs: mit mondott az őv-s csávó a kutyára? Hogy egy köcsög. Láttam köcsög, önfejűbb kutyákat, ez abszolút nem az volt. Egy összezavarodott, stresszes, kiegyensúlyozatlan állatot láttam egy idegbeteg gazdával. Kb. mintha neked egy ordítozó, csupa stressz ember kínaiul próbálná elmagyarázni, hogy mit ne csinálj, eleinte próbálnád megérteni, de a végén már tojsz rá.
2014. nov. 24. 06:36
 13/43 anonim ***** válasza:
100%

Vol. 3: szóval ez a kulcs, amit a tükörsuli a kezedbe ad, ahelyett, hogy arra fektetné a hangsúlyt, hogy hogyan legyél kiegyensúlyozott és nyugodt vezető.

És végül az én történetem: másfél éves mentett, szökős, szocializálatlan, félős huskyval elmentem hozzájuk, hogy a kutyát lehetetlenség elengedni, mert szökik. Persze kötődési tréninget csináljunk volt a válasz. Amúgy nagy ívben le voltunk tojva, a pénz már ott volt, a pályán nem csinált balhékat, az hogy nem tudom elengedni, részletkérdés. Ostoba fejemmel hallgattam rájuk, szorgalmasan kötődési tréningeztünk, voltak a kutyának jobb időszakai, de ahogy elmaradt a kaja, visszaesett. Mikor a kutyám totál lefogyott és apátiába esett, megelégeltem az egészet, és elkezdtem Cesar Millan módszereit tanulni ill. használni. Rengeteg mozgatás(amit a sulin meg sem említettek, neki a sima bandázás lóf,sz) a kontrollom alatt, fegyelem és türelem meghozta az eredményét, mára bátran el tudom engedni, ha nem lát keres, elsőre, de legkésőbb másodikra (husky:D) jön, pont múlt héten pedig egy őzről tudtam letiltani. Úgyhogy nekem ilyen tapasztalataim vannak a tükörsulival meg a kulccsal, amit jó pénzért a kezedbe adnak.

2014. nov. 24. 06:49
 14/43 anonim ***** válasza:

Az éheztetéses dolgot nem az egy darab engedelmes oktatás alapján mondom (ami még csak nem is tükörsuliban esett meg, csak egy sima klikkeres-csakpozitívmegerősítéses suliban). Elég sokat beszélgetek tükrösökkel, meg kötnek ki nálam tükrös kutyák, akiknek nem tudták megoldani a problémáikat, hiába van náluk az ország legjobb rehabilitációs kiképzője, szóval azért képben vagyok a dologgal. Az engedelmes részével pont nem voltam ennyire, de a hozzáállást látom. Meg a csontsovány kutyákat. Meg a gazdákat, akik annyit nem kaptak a rettenetesen sok pénzükért, hogy egy normálisat tudjanak sétálni a kutyával, acsarkodás meg para nélkül. Pedig dolgozom velük, és látom, hogy akarják, meg tényleg csinálják, amit mondok, olyankor 100%, hogy a kiképzők hibáztak. Egyszerűen a suliban nem adtak olyan eszközt a kezükbe, amivel tényleg orvosolható a probléma, csak halandzsáztak, hogy mi van a kutyával, meg mi lesz, majd ha jár még egy tanfolyamra, meg kötődési tréning, ilyen ösztönkezelés, olyan életmód, őrző-védő - holott sokszor csak az a probléma, hogy a gazda nem tud hatékonyan tiltani, és ehhez amúgy nem kéne hetekig szívni jó pénzért a suliban. De hát akkor elviszi a pénzét ugye.

Visszatérve az éheztetéshez: eleve az, hogy elnevezték kötődési tréningnek, egy elég durva jelzés arra vonatkozóan, hogy a kutya szerintük a kaja miatt kell, hogy kötődjön. Ami szerintem nem normális dolog.

2014. nov. 24. 09:34
 15/43 A kérdező kommentje:

Fhú, bocs, ezekre már nem reagálnék túl bőven, mert kicsit már átment a fújolásba szerintem a dolog (ettől tartottam).

Számomra a kötődési tréning onnantól kezdve nem éheztetés, hogy minden nap a kutya orra elé dugom a kaját. Éheztetés nálam az, ha nem etetem.

Egyébként az általam megnézett alapfokos csoportok több mint felében egyetlen olyan kutya-gazda páros sem volt, akinek ajánlották volna a kötődési tréninget.

Igazából azért sem nagyon próbálok veletek vitatkozni, mert én sokszor pont a szöges ellentétét tapasztalom az állításaitoknak.

Én is egy nagyon problémás, szocializációt igénylő, megrögzötten szökős kutyával vágtam neki, megjegyzem, teljesen szkeptikusan. A szolgáltatásaik nagy részéért, amiért hivatalosan kezükbe vándorolhatott volna a fél pénztárcám, nem kértek pénzt, mondván, hogy szívesség. Ezen felül minden követ megmozgattak, hogy a probléma meg legyen oldva, és jól legyen megoldva. És az, hogy a kutyámmal már normálisan tudok együttélni (el tudom engedni, és vissza tudom hívni, stb.) nagyrészt nekik köszönhető.

Szóval ez talán a kinek a pap, kinek a paplan esete, vagy én nem is tudom. Én ugyanúgy tudok örülni kispalikee, hogy működik a husky-d, mint ahogy annak, hogy akumi pedig meg tudja szerelni a tükörsulikról érkezett kutya gazda párosokat. Egyáltalán nem ragaszkodom ahhoz, hogy mindenkinek ez lenne a jó út. :) örülök, hogy van más út is, akinek ez nem jön be. Szerintem azért akadnak páran olyanok is, akiknek bejött. :)

2014. nov. 24. 10:52
 16/43 anonim ***** válasza:

Persze, én sem azt mondom, hogy full rossz az egész, különben már azért csak becsődölt volna. De számomra elég látványos a negatív oldala. Mondjuk úgy látom, hogy a vidéki sulik jobbak, de a pestiek erősen el vannak szállva.

Na mindegy, én sem akarok átmenni utálkozósba, bocsánat :D Csak ez a pórázellenesség kihozza belőlem az állatot, semmi baj nincs a pórázzal, legalábbis nem több, mint a klikkerrel :) Mindkettőt tudni kell jól használni, ennyi.

2014. nov. 24. 11:04
 17/43 A kérdező kommentje:
Na de azért azt te is láthatod, hogy korábban beismertem, hogy a pórázellenességem minimum megérne egy újragondolást. :P
2014. nov. 24. 11:39
 18/43 anonim ***** válasza:
Igen, örülök is neki ;) Az ilyen beszélgetéseket szeretem, kösz, hogy feltetted a kérdést, és sorry, hogy kicsit szétbaromoltam :D
2014. nov. 24. 11:53
 19/43 anonim ***** válasza:
Én nem éreztem fújolásnak, amit írtam, nekem ezek a tapasztalataim, és továbbra is fenntartom, hogy vannak baromi jó dolgaik. Pl. nekem messze a fordulós technika vált be a legjobban húzó/ pórázon túl izgatott kutyára, de van, akinek meg ez pont nem jön be.A klikkerezés is egy elképesztően jó dolog, főleg a formálás. És én is igyekszem a pórázt minél kevesebb esetben használni, ezért is mentem anno hozzájuk, mert ez tetszett meg bennük.
2014. nov. 24. 11:58
 20/43 anonim ***** válasza:
100%
Én ugyan csak hírből ismerem mind a két iskolát, de így laikusként azt gondolom, hogy a póráz egy segédeszköz. Ha a kutya már jól működik segdeszközzel, olyannyira, hogy már szinte nincs is rá szükség (mert ugye ez lenne a cél, így kell használni és ezért IS jó a fojtó), akkor el lehet hagyni. De addig is a gazdát is és a kutyát is segíti a kommunikációban.
2014. nov. 24. 12:06
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!