Néhány ember miért nem elégszik meg egy keverékkel?
Nem azokra gondolok, akik tenyésztõk, hanem azokra, akik csak tartani akarnak...
Miért nem elég nekik egy keverék? És miért írtóznak a menhelytõl?
Nekem mentett kutyám van. A következő tenyésztőtől lesz, mivel tényleg nehezen lehet a bizalmába férkőzni a fajtának, pont ezért kell. A rákövetkező pedig szintén mentett lesz, egyesülettől.
Azért kell a másodiknak tenyésztőtől lennie, mert hoznia KELL azt, amit a fajta hordoz, erre van szükségem.
Tudom, h rengeteg keverék is tökéletes házörző, de az kicsit lutri is.
Azért mert mindenkinek valamilyen célból kell egy kutya. Van aki kiállításra akar menni, van aki versenyezni akar, és van aki dolgozni akar a kutyával.
Pl egy tacsi mixel nem tudsz indulni olyan versenyen ahol palánkokat kell ugrani stb. Vagy nem tudsz telephelyeken kutyás őrködni, mert maga a megjelenés nagyon sokat számít.
A menhelyes kutya nagyon rizikós , egy nagy lutri.
Élő példa erre a főnököm kutyája.
Sintér telepről hozott ki egy labrador jellegű kan kutyát. Egyik nap amikor etette, a főnököm leguggolt nem messze a kutyátol. Aztán már csak arra eszmélt fel hogy a kutya az arcán csüng........
Igen arcon harapta, és ahogy védekezett a főnök, a kutya átfogott a karjára....... plasztikáztatnia kellett az arcát, a hegeket a mai napig viseli.
Na ennyit a mentett kutyákról.
Nekem van két 50 kg ölebem, mindkettő tenyésztőtől, mindkettőt kifejezetten munkára vettem. Semmi problémám nincsen velük, tudom milyenek és a fajtára jellemző a viselkedesük.
De házat őrizni tökéletes a tacsi mixünk akit egy házból sikerült elkérnem ahol fél m. láncon volt ház nélkül.
"Azért mert mindenkinek valamilyen célból kell egy kutya. Van aki kiállításra akar menni, van aki versenyezni akar, és van aki dolgozni akar a kutyával. "
Ezekből van a legkevesebb... A legtöbb embernek arra kell a kutya h legyen, h szeresse és legyen kit szeretnie és legyen kit megsimogatni stb. A kérdező ezekre kérdez rá. Szövegértelmezésből megint leszerepelt a magyar....
Az embereknek azért kell xy fajta, mert bizonyos dolgokat olvastak róluk és azok a tulajdonságok tetszenek. Vagy csak tetszik nekik kinézetre. Ennyi. Mint az autóknál: azért veszek Toyotát mert az megbízható, a francia kocsik meg mindig lerobbannak. Kb ennyi az emberek tudása a kutyákról, és ennyi ami alapján választanak.
A következő lépcső, h "de nem kell törzsköny, úgysem akarom kiállításra vinni, így a flancos felmenők sem kellenek" és jön képbe a szaporító...aki jó esetben külső alapján tenyészt, de a belső tulajdonságok, a fajtára jellemzők elvesznek, csorbulnak. Így kapunk olyan vizslákat, akik rettegnek a lövéstől, buták mint a föld, olyan retrievereket akik nem apportoznak, akik agresszívek más kutyákkal, rosszabb esetben emberekkel, olyan yorkikat akik jobban hasonlítanak egy elemes plüssfigurára, olyan spánieleket akiknek gynege az idegrendszere stb stb - és ezek a belső tulajdonságok voltak..az öröklött betegségekről (DP, CEA, PRA, TNS, CL, OCD...stbstb) nem beszélve.
És akkor emberünk, akinek úgysem kiállításra kell, de "kellenek" neki a fajtára jellemző tulajdonságok, vesz egy ilyen...akármilyen kutyát, aki legalább hasonlít a hőn áhított fajtára, és körülbelül ugyanannyira lehet tudni h milyen lesz felnőttnek, mint egy menhelyi kutyáról... Csak az emberek felületesek és ezt qra nem látják, és csak azt tudják szajkózni, h "de a menhelyi kutyákat nem ismerheted, nem tudhatod milyen lesz...." - nem a f.t nem...olyan, amilyenre neveled. Csak hát az emberek félnek az ismeretlentől. Az más kérdés h a menhelyi sem olyan ismeretlen és az a szaporítós goldi sem annyira biztos h olyan lesz mint a nagykönyvben meg van írva - de legalább az illúzió megvan :D
Hát így gondolkodik egy átlag ember. Szerintem.
Két felnőtten örökbefogadott és két tenyésztőtől vett kutya gazdája
18-as vagyok
Mint irtam nem lehet tudni hogy mit csinált vele az előző gazdája ( miktől fél).A barátom is hozott menhelyről kutyát az ő kutyája sok mindentől félt ( cipő,bögre,távirányitó meg még volt valami csak nem jut eszembe)reggel meglátta a bögrét felébresztett mindenkit,ha valaki kapcsoltagata a tv-ét vagy csak benyomta nyüszitett ,és hát a cipők azok már nincsenek meg :- ) .Nem fogok bemeni a menhelyre minden héten új kutyáért mert megharapott ( vagy mást).Nem csak én hanem a családomnak sincs olyan jó véleménye/tapasztalata a menhelyes kutyákról.Most tervezek venni egy dobermann-t és nekem nem keverék hanem fajtatiszta kel.
22 vagyok.
Értelmeztem a kérdést, de nem sokan értik a válaszom.
Kiragadtam egy két PÉLDÁT!.
Nekünk PÉLDÁUL a tacsi mixre ill anno a yorkira max azért volt szükség hogy legyen valaki a mama mellett. Csak úgy. A yorki aki meghalt ő is valamilyen célt szolgált. Mama szerette ölbe venni fésülni stb. Egy ki tudja milyen keveréket nem lehet kiszámolni mekkora lesz, milyen lesz a viselkedése. Igen tudom hogy nevelés kérdése de minden kutya más egyén.
De a főnököm példája szerintem nagyon jől tükrözi azt hogy néha igen is bele lehet nyúlni a ka.iba......
7-es! Te egy szaporítótól vettél akinél persze h nem kerül sokba hisz ők nem foglalkoznak velük annyit mint egy rendes tenyésztő. Gondolok az ellátásra, orvosi stb. Sajnos a szaporítós kutyák nagy része valamilyen betegséggel küzd. (Remélem a tiédnek nem lesz semmi baja.) Hidd el, nem hazudok ezer és ezer szaporítós kutyát hoznak be hozzánk a menhelyre. A menhelyeken is vannak kölykök, akik jó esetbe gazdára találnak kis korukban rosszabb esetben az egész életüket leélik a menhelyen. Van nálunk egy kutya aki 6 hónaposan került be..most 8 éves, emberekkel bizalmatlan lett de nem agresszív. De volt olyan aki 2 évet töltött el a menhelyen úgy, hogy pár hónaposan került be és agresszív lett a bezártságtól.
Amúgy meg nem számít, hogy keverék vagy fajtatiszta, a kutya így is úgy is kutya. A "nagyobb szívűek" azok akik menhelyről elvisznek, mert két életet mentenek meg. Azét akit elhoztak és aki a helyére kerül.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!