A fehér ember miért találta ki, a fajtákat, , és a pénzért árulását a "törzskönyves" kölyköknek?
Megnéztem egy filmet a bennszülöttekről, és aranyos keverék kutyákat láttam náluk!
Elgondolkoztam, hogy vajon a fehér ember miért találta ki a az amstaff, a dobermann, meg minden ilyen kutya túrzskönyvvel ellátását, majd pénzért árulását?
Mikor láttam milyen boldogok a keverék kutyájukkal ezek az emberek!
A fehér ember miért találta ki, a fajtákat, , és a pénzért árulását a "törzskönyves" kölyköknek?
Megnéztem egy filmet a bennszülöttekről, és aranyos keverék kutyákat láttam náluk!
Elgondolkoztam, hogy vajon a fehér ember miért találta ki a az amstaff, a dobermann, meg minden ilyen kutya túrzskönyvvel ellátását, majd pénzért árulását?
Mikor láttam milyen boldogok a keverék kutyájukkal ezek az emberek!
1. válaszoló!
Miért másoltad be a kérdést? o.O
mert szükségük van a pénzre stb.
De én jobban szeretem a keverékeket, okkal.
Az okokat nem sorolom, mert akkor mindenki rám szökne, hogy milyen hülyevagyok és mit képzelek én magamról...
A fajtákat a különböző tevékenységek elvégzésére, végrehajtására tenyésztették ki (pl. vadászkutyák, pásztor/juhászkutyák, őrző-védő kutyák stb.). A tenyésztés elkezdése nagyon-nagyon régre tehető vissza. Olyan fajtákat, kutyákat kereszteztek, amik kiemelkedően teljesítettek valamiben (pl. jó terelőösztönnel rendelkeztek), így kialakultak a fajták, persze ez ennél kicsit bonyolultabb. Fajtán belül is olyan egyedeket kereszteztek, amiknek a legjobbak voltak az ilyen tulajdonságaik, ezért szükség volt valamire, amivel követhető a származásuk, hogy ne legyen beltenyészet -> törzskönyv. Ha pedig valakinél született egy lekövethető származású, jó vérvonalú, kiemelkedő képességű kölyök, érthető, hogy nem adta ingyen oda senkinek. A minőséget meg kell fizetni.
Később kialakult a küllemkiállítások világa is, az előírt fajtastandarddel. Ma már talán a munka és a fajták eredeti funkciója egy kicsit háttérbe szorult (én legalábbis kezdem úgy érezni), de továbbra is vannak olyan fajták, ahol kötelező az ösztönvizsga is, ahhoz, hogy tenyészthető legyen.
Az összes kutya őse, a sakál, és a farkas.
Az ember, sic! azért nemesített,fajtákat,mert számos célra akarta, akarja igénybe venni a kutyák segítségét.
Pl. Vakvezető, vadászkutya, terelő stb.Azért adják pénzért,mert értékesek. Semmi baj a keverékekkel, de nem szabad ugyanazt elvárni tőlük, mint a fajtatisztáktól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!