A fehér ember miért találta ki, a fajtákat, , és a pénzért árulását a "törzskönyves" kölyköknek?
Megnéztem egy filmet a bennszülöttekről, és aranyos keverék kutyákat láttam náluk!
Elgondolkoztam, hogy vajon a fehér ember miért találta ki a az amstaff, a dobermann, meg minden ilyen kutya túrzskönyvvel ellátását, majd pénzért árulását?
Mikor láttam milyen boldogok a keverék kutyájukkal ezek az emberek!
Minden fajtának célja volt.
Vadászatban,terelésben,őrzésben stb
Egy border collieval nagyszerűen lehet terelni,egy vizslával vadászni, egy kaukázusival meg őrizni.
Egy keverék kutya vmilyen szintet megüthet,de sose lesz profi egyik "ágban" sem mivel nem rendelkezik bizonyos ösztönökkel.Így nincsen sok "haszna".
Szóval az emberek próbálták a legjobb ösztönű kutyák párosítani egymással,még jobb kölykök érdekében.Mivel értékesek voltak,ezért nem osztogathatták ingyen.
Most már más a helyzet,mert mindegy,hogy fajtatiszta vagy keverék kutyája van az embernek jó részt hobbiból vagy sportra tartja.
De aki vmilyen céllal vesz kutyát annak fontos,hogy jó vérvonalú legyen és rendelkezzen bizonyos ösztönökkel.
Hát azért a kutyáknak még most is vannak céljaik. Elég a rendőr kutyákat nézni, belehet oda is rakni egy keveréket, de nem lesz olyan kiemelkedő a munkája mint egy ízig vérig direkt erre a célra tenyésztett fajtatiszta németjuhásznak. De akár nézhetjük a vadászkutyákat azokat is használják elég szép számban a vadászok. Úgyhogy nem csak a küllem számít még most sem, hanem bizony bizony teljesíteniük is kell jó néhány fajnak. Örzővédő, rendőrségen használt nyomkereső, droggkereső, vadászkutya, szánhúzók. És ez elég kis csoport, ennél több van aminek még mai nap is céljuk van és nagy segítség.
De nyilván otthonra, hobbinak egy keverék is tud rettentő okos lenni. De akármennyire szeretjük is a keverékünket azért akármelyik fő fajához ne hasonlítsuk, mert mind a kettőből meg vannak a tulajdonságai de 50/50% -ban pl.
Ettől függetlenül még mai nap is vannak olyan keresztezések, ami jobbá teszi az alap fajt. Szánhúzókutyáknál tenyésztenek pl. olyanokat ami tényleg versenyre van kitalálva. De természetesen ezek a keresztezések a sebesség növelésére, ám a teherbírás rovására megy rá.
én a 3. vagyok!
15! én falunk lakok és nem adok pénzt ezekért...
16, nem vagy egy nagy észlény, ha csak ennyire bugyuta válaszra telik. Nyílván bármilyen hasznos munkát végzel amibe pénzt, időt és energiát invesztálsz, azt teljesen ingyen végzed pusztán köz érdekében, és igy tesz minden családtagod, ismerősöd, sőt az egész falu is!
Ha már itt tartunk, most laktam jól az általam termelt paradicsommal amiért nem fizettem senkinek, de mégsem volt ingyen.
(Ha viszont nem végzel semmilyen hasznos munkát, akkor bocs, nem szóltam.)
Nem egy "lepecsételt lap" miatt drága a kölyök.
Csak a törzskönyvvel (más néven származási lap) követhető nyomon a kölyök származása, felmenői. Ezek a felmenők mind szűrve vannak genetikai betegségekre, amik kialakulásának esélye a kölyöknél így gyakorlatilag nullára csökken (nem minden esetben). Valamint ezek a felmenők általában rendelkeznek versenyeredményekkel (kiállítási, munka eredményekkel egyaránt), és minél eredményesebb, tehetségesebb egy párosítás, növekedhet az ár, hiszen ilyen téren a kölyökhöz is nagy remények fűzhetők.
Minden kitenyésztett fajta valamilyen céllal lett kitenyésztve.
Pl Dobermann egy adóbehajtó volt, akit rendszeresen elkalapáltak a munkája során. Ő volt a helyi sintértelep vezetője is, és ott kezdett kísérletezni olyan fajta kialakításával, ami a munkája során megvédi. Így lett a Dobermann egy kutyafajta.
Úgy gondolom minden fajta valami hasonló céllal jött létre. Gondolj csak a terelőkutyákra. Egy vizsla nem biztos, hogy terelné a nyájat.
"A tenyésztést értem, azt nem, hogy minek kell egy lönyv amibe belepecsételnek, és amiért elkérnek 200 ezret egy kölyökért!"
Azért, hogy tudják az emberek, hogy mégis kik voltak a kölyök szülei/nagyszülei/dédszülei, stb, és még véletlenül se legyen vérfertőzés.
Ahogy neked is van személyi igazolványod és anyakönyvi kivonatod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!