Milyen kutyát ajánlotok nekem panelba?
HellO! milyen kutyát ajánlotok nekem panelba ami nem annyira beteges,csendes,barátságos, ,szereti a gyerekeket?
Lehet kis vagy közepes méretű
Panelba nem való kutya válaszokkal kíméljetek!köszi
Minden nap meglenne a napi 2-3 óra séta
Ezeken a fajtákon gondolkodtam:golden retriver,labrador retriver,westie,beagle,bichon havanese stb...
Várom a tippeket!köszi
Tudni kéne van-e kutyás multad, tapasztalatod?
Beagle-t én lakásba nem ajánlanék, se labradost, se retrievert. Ezeknek a kutyáknak SZERINTEM kell a kert, bár a retrieverek kezelhetőbbek mint a beagle de nekik szükségük van kertre. Westie, bichon lehet. De én is azt ajánlanám hogy nézz körül a menhelyeken/fajtamentőknél, ott is vannak fajtatiszta kutyák ha olyanhoz ragazkodsz, de a keverékek közt is vannak nagyon helyes kutyák.
16:24-es vagyok. Linkelek pár dolgot:
Hogyan döntsünk?
Az első és legfontosabb önmagunkkal és a családdal tisztázni, miért, milyen célokra keresünk kutyát?
Egyet azonban ne felejtsünk el: MINDEN KUTYA FOGLALKOZÁST IGÉNYEL! Vannak fajták, akik jobban, vannak amelyek kevésbé. Akinek egyáltalán nincs ideje foglalkozni velük, NE tartson kutyát! A helytelen tartás szenvedés állatnak, embernek, környezetének egyaránt.
Fontos: kutyát tartani nem kötelező, ezért ha a feltételeket nem tudjuk kutyánk számára biztosítani, sokkal jobb, ha belátjuk és lemondunk a kutya beszerzéséről.
Még mindig 16:24-es :)
Francia bulldog
Lakásban tartható igen
Kertben tartható nem ajánlott
Házőrző nem, viszont jó jelző
Más állatokkal való viszony általában jó, elfogadja őket
Más kutyákkal való viszony kanok erősen dominánsak
Szőrgondozás nem igényel különösebb gondozást, kivéve a redők tisztítása
Ugatós általában csendes
Mozgásigény közepes, de szeret lustálkodni
Gyerektűrés jó / semleges
Kezdő kutyásnak a fajta előzetes megismerése után ajánlott
Speciális tulajdonságok, egyéb tudnivalók kifejezetten családi kutya, könnyen képezhető, ellenben makacs.Viszonylag sok olyan betegségben szenvedhetnek, amik az életminőségüket ronthatják, ezért nagyon körültekintően kell kiválasztani, hogy honnan vásárolunk kölyköt! Ne felejtsük el, ő BULLDOG! Nem bírja a meleget, a nagy fizikai megterhelést, a hideget, nem fedez és nem fial természetes úton. (= Mesterséges megtermékenyítés és császármetszés)
Golden retriever (Goldi)
Lakásban tartható igen
Kertben tartható igen
Házőrző nem, de jelzőkutya
Más állatokkal való viszony Minden egyéb állattal jól kijön
Más kutyákkal való viszony más kutyákkal jól együtt tartható
Szőrgondozás Szereti összekoszolni magát, így folyamatosan gondozni kell
Ugatós igen
Mozgásigény Nagyon nagy
Gyerektűrés A gyermekeket szereti, ugyanúgy az összes embert
Kezdő kutyásnak Ha ki tudja elégíteni hatalmas mozgásigényét
Speciális tulajdonságok, egyéb tudnivalók Nagyon intelligens kutya, amit vétek kihasználatlanul hagyni. Kezdő kutyástól is könnyen és szívesen tanul feladatokat és trükköket. Vízimádó, az udvaron a legkisebb pocsolyába is belefekszik, ami után szőr- és fültisztításra van szüksége. Megfelelő nevelés esetén családi kutyának, munkakutyának (vadászat, keresés, vakvezetés, terápia, agility…) és kiállítási kutyának is alkalmas.
Labrador retriever (Labi)
Lakásban tartható igen
Kertben tartható igen
Házőrző nem
Más állatokkal való viszony más állatokkal általában jó a viszonya
Más kutyákkal való viszony más kutyákkal jól kijön
Szőrgondozás nem túl gyakori (samponos) fürdetés
Ugatós nem
Mozgásigény a napi séták mellett néha nagyobb kirándulásokra van szüksége, intelligenciáját érdemes feladatokkal lekötni
Gyerektűrés gyerekek mellé ajánlott
Kezdő kutyásnak ajánlott
Speciális tulajdonságok, egyéb tudnivalók Nagyon intelligens kutya, amit vétek kihasználatlanul hagyni. Kezdő kutyástól is könnyen és szívesen tanul feladatokat és trükköket. Vízimádó, az udvaron a legkisebb pocsolyába is belefekszik, ami után fültisztításra van szüksége. Megfelelő nevelés esetén családi kutyának, munkakutyának (vadászat, keresés, vakvezetés, terápia, agility…) és kiállítási kutyának is alkalmas.
Magyar vizsla (rövidszőrű és drótszőrű)
Lakásban tartható igen, de csak kellő mozgatással
Kertben tartható igen, de csak szigetelt alvóhellyel
Házőrző nem, de jelez
Más állatokkal való viszony erős vadászösztöne miatt következetes szoktatással
Más kutyákkal való viszony általában jó, de a kanok egymással rivalizálhatnak.
Szőrgondozás nem túl gyakori fürdetés; a drótszőrűt trimmelni kell
Ugatós Nem igazán ugat feleslegesen, ellenben dünnyögni, nyüsszögni fantasztikusan tudnak, ha akarnak valamit. :)
Mozgásigény nagyon változó. Ha vadászatról van szó, sohasem fáradnak el, viszont imádnak szunyókálni. DE: ha nincs lemozgatva, hajlamos rongálni.
Gyerektűrés Gyerekeket egyszerűen imádják!
Kezdő kutyásnak ha be mer vállalni egy örökmozgó, gazdifaló-nyaló szerkezetet. :)
Speciális tulajdonságok, egyéb tudnivalók Okos neveléssel fantasztikus társunk lehet bármilyen helyzetben sokoldalúsága miatt, viszont ha csak kerti díszt szeretnénk belőle, akkor ne őt válasszuk!
Schnauzer- törpe
Lakásban tartható igen
Kertben tartható lakásbejárással igen
Házőrző igen, de inkább csak jelez
Más állatokkal való viszony más állattal összeszoktatható
Más kutyákkal való viszony összeszoktatható
Szőrgondozás szőre rendszeres ápolást, és rendszeres, 6-8 hetente szakkozmetikát igényel
Ugatós igen
Mozgásigény nagy mozgásigényű, pörgős, nem való kennelbe. Alkalmas agilityre
Gyerektűrés gyerekekkel összeszoktatható, de ha véd valamit, igen harcias. Ez lehet a labdája, vagy a gazdi is.
Kezdő kutyásnak kezdő kutyásnak csak rendszeres kutyasulival, sok idővel, sok mozgással.
Speciális tulajdonságok, egyéb tudnivalók hajlamos a hörcsögségre, tehát nem enged senkit a gazdi közelébe, előfordulhat, hogy más családtagot sem
Shar-pei (Hogy nem hívják: sarpej, sar-pej, sharpei, sharpej)
Lakásban tartható igen
Kertben tartható bejárással igen, vagy hőszigetelt, fűtött kutyaházban
Házőrző nem, de jó jelzőkutya
Más állatokkal való viszony összeszoktatható
Más kutyákkal való viszony falkában is tarthatóak, de vannak egyedek, akik sajnos összeférhetetlenek
Szőrgondozás elég átkefélni,persze vedléskor nem árt "rásegíteni" Fürdetni csak akkor ha nagyon muszáj. Bőr problémákra hajlamos. Figyelni kell a szem tisztántartására is!
Ugatós nem, de vannak "renitens" egyedek, akik nem tudják, hogy "ők nem ugatós fajta" kutyák
Mozgásigény nem túl nagy, szívesen alszik és lustálkodik. De a kirándulásokat is bírja.
Gyerektűrés jó, általában gyermekszeretőek
Kezdő kutyásnak ajánlott
Speciális tulajdonságok, egyéb tudnivalók intelligens kutya, de nagyon makacs, konok. Sokszor felülbírálja gazdáját, képes önálló döntéseket hozni, következetesen kell nevelni. A shar-pei a család tagja és el is várja, hogy úgy kezeljék. Színes nyelve nem betegség. Etetésére nagyon oda kell figyelni, ALLERGIÁRA hajlamos. Az "egész család kutyái", tehát nem választanak egy embert maguknak. Bár néha "valakit" külön figyelemmel tüntetnek ki. Bizalmatlan fajta, idegenekkel távolságtartó, de soha nem agresszív. Természetük bizonyos szempontból változó, mint ahogy a kinézetük is.Van köztük pusziosztó, magánakvaló, morgós, pörgős, lusta. Viszont javarészt nagyon tiszta kutyák, a legtöbb kölyök már a "gyerekszobában" szobatiszta lesz.
Sheltie (shetlandi juhászkutya) (Hogy nem hívják: setlendi, shetlendi, shatlandi)
Lakásban tartható igen
Kertben tartható igen
Házőrző nem, csak jelző
Más állatokkal való viszony kijön velük
Más kutyákkal való viszony ismerőssel kijön, idegentől védi a területet
Szőrgondozás 2 hetente 1x fésülni
Ugatós igen
Mozgásigény közepes
Gyerektűrés igen
Kezdő kutyásnak igen
Speciális tulajdonságok, egyéb tudnivalók könnyen tanul, más kutyától is tanul, gazdacentrikus, nem aggressziv (max idegen kutyákra), alkalmas kutyás sportokra (pl. agility stb.), hízásra hajlamos lehet. Következetes nevelést igényel, különben elszemtelenedik. Szembetegségekre szűrik. Bizonyos gyógyszerekre érzékenyebb, mint más fajták.
Uszkár
Lakásban tartható igen
Kertben tartható igen, de nem kinnalvással
Házőrző jó jelző, az óriás jó házörző is
Más állatokkal való viszony jól kijön,de a szoktatás itt is fontos
Más kutyákkal való viszony általában jó, de néha féltékeny lehet
Szőrgondozás szőre 4-6 hetente kozmetikázást igényel
Ugatós inkább a kisebb típusúak
Mozgásigény elég nagy, szereti a kutyás sportokat. (Eredetileg vadászkutya volt!)
Gyerektűrés gyerekkel összeszoktatást igényel
Kezdő kutyásnak ajánlott, de magas intelligenciája miatt odafigyelést igényel a tanítása és szakértelmet a szőre ápolása
Speciális tulajdonságok, egyéb tudnivalók Az uszi családi kutya, igazi bohóc, szeret a középpontban lenni. 4 méretben (toy, törpe, közép, óriás) és 5 színben (fekete, fehér, ezüst, aprikot, barna) tenyésztik
Köszi szépen a sok hasznos infót honnan van ez a sok leírás melyik oldalról?:D
Volt már 3 kutyám egy tacskó,jagd terrier,labrador-spániel kevereék asszem,hát már elég rég volt akkor még igazából nem nagyon tudtam velük mit kezdeni levinni napi 2-3 órára meg amúgy se panelba valók voltak főleg a jagd terrier.
Nekem akkor is a labrador jön be leginkább
szerintem angol cocker spánielt!!!
-mert hűséges és könnyen nevelhető
-mert barátségos
-mert barátságos, és mégis megérzi a rossz embert:pl betötő
-mert nagyon édes
mert minden barátom a spánielt választotta és nagyon szeretik őket, és a spánieleket úgy lehet szeretni mint a világ legnagyobb kincsét
-mert maguktól is van bennük okosság
-mert nem annyira igényes
-mert tud sokat enni, de ha keveset kap, akkor is beletik.
Nekem is spánielem van 5 éves hím és imádom
Felnőtt: [link]
Kölyök: [link]
Huhú, én 13 évesen még nem tarthattam kutyát, csak később mikor már elköltöztem a szüleimtől, de akkor is elég sokat könyörögtem, és soha nem vágytam fajtiszta kutyára, mindig menhelyről akartam elhozni, hisz ezzel megmentem. :) A menhelyeken is vannak fajtiszta kutyák, nézz körül, biztos találsz (én pl. múltkor láttam fajtiszta yorkit, 1 éves az illatos út honlapján)
Amúgy abban igazad van, hogy nagy testű kutyákat is lehet lakásban tartani, ha eleget vannak sétáltatva, csak nem ajánlott. De ne aggódj, nekem doberman-om van, és szobakonyhás lakásban lakom, napi 4-5 óra séta, nyáron sok úszás, és bátyám lovardában dolgozik, néha kiviszem oda szaladgálni, és tök jól el van lakásban is. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!