Mi a teendő, ha egy idegen (gazdás) kutya bemegy valaki kertjébe, majd megöli az ott tartózkodó kutyát?
Kártérítést megpróbálhat követelni, mivel nem volt pórázon a kutya.
Veszélyessé nyilvánítani kevés ez az eset. És nem altatják miatta.
Kártérítést kérhet: ha a kutya a helyszínen elpusztult, akkor kérheti a tetem elszállításának költségén felül a kutya árát (már ha meg lehet határozni), de ilyen nyerészkedés-jellegű nem vagyoni kértérítésre ne nagyon számítson.
Veszélyessé olyan kutyát nyilváníthatnak, amely (tudtommal embernek) fizikai sérülést okozott vagy feltételezhetően fog okozni. Ehhez vizsgálat szükséges, nem hasraütésszerű és a kutyát így is csak kivételes esetekben altatják el (pl. ha nincs gazdája vagy a rehabilitációja nem biztosított)
Én úgy tudom, hogy ha perre kerül sor akkor a bíróság a bizonyítékok alapján állapítja meg a kárt. Vagyoni, és nem vagyonit.
2008 ban volt egy esetem amikor az egyik szomszéddal szóváltásba keveredtem, majd kijött a baltával, és ordibálta hogy a fejembe vágja. Amikor ütni akart, kutyám elém ugrott, ezért az ő fejét találta el.
Mivel azonnal kihívtam a rendőröket, így a helyszínelők is fotóztak.
A bíróság megállapította a tényleges kárt, ill. megkérdezte tőlem mennyi legyen a nem vagyoni összeg. Nyilván a nem vagyoni kár az átélt trauma stb re vonatkozik.
Kutyámnak piszkos mázlija van hogy olyan a fajtája, hogy nagyon laza bőre. Ezért a bőrrel együtt a balta éle elcsúszott a csontról. Akkor ott frissiben látszott a koponya csont, de szerencsére ép maradt. Három nap múlva kiengedték a korházból. Az utókezelést meg saját magam végeztem. Napi kétszer át kellett kötni a fejét meg fertőtleníteni. Ma már csak egy heg látszódik.
A bíróság úgy határozott, hogy bénzbeli büntetést szab ki, plusz a per költség , plusz a vagyoni és nem vagyoni kár térítése. Felfüggesztettet kapott a büntetlen előélete miatt. Hát sajnos ez van szar a törvény....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!