Megharapott a kutyám. Mi a teendő? Kizárás?
Tökre nem fogja összekötni a dolgokat, etesd meg rendesen.
Ha fél, és ezért te még oda is mész és megtéped, azzal egyáltalán nem segíted elő sem azt, hogy ne féljen, sem pedig azt, hogy tiszteljen téged és felnézzen rád. Bőven elég lett volna pórázra venni és átvinni a kutyák között, megmutatni neki, hogy ez amúgy egy tök természetes dolog. Nem figyeltél a jelzéseire, hülyén reagáltál, védelmet várt tőled, erre fájdalmat okoztál nekik, totál nem értett semmit, naná hogy odakapott.
Amúgy odakapás meg harapás között tessék különbséget tenni, az egyik egy jelzés, figyelmeztetés, a másik meg fegyelmezés. Gondolom, kitalálod, hogy melyik melyik. Szóval ahelyett, hogy a kutyát utálnád, nézz egy kicsit magadba, és gondold végig, hogy a kutya mit miért csinálhat, mielőtt legközelebb dühből reagálsz egy bármilyen szituációra. Az, hogy a kutya vélt vagy valós veszélyhelyzetben ott hagy, azt jelenti, hogy nem bízik meg a vezetői képességeidben, hiába vagy te a falkavezér. Nem elég a tisztelet, bizalom is kell a harmonikus kapcsolathoz, azt pedig csak úgy szerezheted meg, ha nem csak elvársz dolgokat a kutyától, hanem meg is érted, ha valamit kommunikálni akar feléd.
Félős kutyát valóban nem jó ötlet "megtépni".
Egyébként maga a szidás, fizikai büntetés, haza cipelés szó nélkül, majd figyelem-kaja megvonás hatásos lehet, de csak nagyon nagy engedetlenség, bűn esetében alkalmazandó!
Ezt én kutyával való verekedéskor alkalmaztam, tetézve pár nap szigorú pórázon láb melletti sétával, semmi simi, dumcsi, stb...
Olyan nincs, hogy "puszta ellenszegülés". Mindig valami oka van, főleg akkor, ha ennyire látványosan valamilyen szituációhoz kötődik. Nem random félúton dönt úgy, hogy hazamegy, hanem pont ott, ahol kutyák ugatják, mert őt az zavarja.
Az én kutyám is ezt csinálta egyébként apóssal, akár ember, akár kutya ment velük szembe, aki neki nem tetszett, fogta magát és hazament. Érdekes módon nálam soha nem fordult ez elő. Mindig mindennek oka van. De persze ha nem akarod ezt belátni, és akármit mondunk, a kutya lesz a hülye, akkor éheztesd meg zárd ki nyugodtan, semmi pozitív változást nem fogsz elérni. "Legjobb" esetben jobban fog tőled félni a kutya, mint a számára kellemetlen helyzetektől, és ezért engedelmeskedik, de ezt azért nem nevezném pozitív végkifejletnek.
Egyébként ugyanezt csináltam régen én is, minden engedetlenségből égbekiáltó egókérdést csináltam, mert DE HÁT ÉN AZT MONDTAM, egy bizonyos fokig működött is, szóval nem ítélkezem, csak legyél nyitott más lehetőségekre, ha jót akarsz magadnak meg a kutyádnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!