Ha a saját kutya megharapott egy családtagot, úgy hogy kórházba kerül, akkor mi a teendő a kutyával hivatalosan?
Az orvosok hivatalosan jelentik a körzeti tiszti állatorvosnak, aki kijön ellenőrizni a kutya oltási könyvét. (Ha nincs rendben, az január 1 óta százezres büntetést von maga után)
Ha nincs rendben az oltási könyv, akkor a kutyát 2 hétre megfigyelés alá vonják, ha bármi gyanus, akkor a megharapott ember megkapja a veszettség elleni oltásokat.
A sérülés mértékétől függően a tisztiorvos feljelentést tesz a rendőrségen (vagy nem) veszélyeztetés miatt a kutya gazdája ellen. A kutya sorsa tesztektől függ, ahol megvizsgálják, hogy miért harapott.
Anyámék kutyája pár évvel ezelött megharapta a kisfiam, úgy h kórházba kellett menni, és meg kellet műteni a fülét. Az eljárás a következő volt, be kellett menni a kerületi ÁNTSZ-hez jelenteni a kutyaharapást, és azt h nem volt oltva a kutya, majd kiment anyámékhoz a kerületi állatorvos, elenőrizte a kutyát, majd két hét múlva megint kiment, és akkor beoltotta a kutyát. Nálunk hivatalból nem történt feljelentés.
Nem hivatalosan az a kutya amelyik a indokolatlanul megharap valakit az nem kutya.... azt el kell altatni. az anyámék ezt nem tették meg a kutyájukkal, és már fateromra is többször ráfogott, elöbb utóbb baj lesz vele, nem egy stabil idegrendszerű jószágról van szó. de hiába jár a szám.
én első
Január 1-én változott a törvényi szabályozás.
Mivel a a harapás egyértelmű sérülés, azt a kórház jelenti az ÁNTSZ-nek, hivatalból köteles rá. De hogy az ügy tovább megy-e, az a sértett fél dolga.
Amikor engem harapott meg egy kutya, a kezembe nyomtak egy papírt, és NEKEM kellett volna másnap becsattogni az önkormányzathoz a frissen varrott (másfél órás műtét) kezemmel... no comment...
A ti döntésetek, hogy akarjátok-e a kutyát megfigyelés alá vonni (elindítjátok-e az ügyet). Nem tudom merre laktok, de az a megfigyelés abból fog állni, hogy a szerencsétlen kutyát be*kúrják az illetékes sintértelep egyik ketrecébe, esetleg még jól meg is rugdossák, majd 2 hét múlva mondanak valamit. IGAZI Szakértői véleményt biztos, hogy nem fogtok kapni.
Ha szeretitek a kutyátokat, gondolkodjatok el azon, hogy mi lehetett egy ilyen súlyos harapás oka. Esetleg meséld el a szituációt, és az általános kapcsolatotokat, a tartásmódot, és megpróbálunk segíteni abban, hogy ez ne fordulhasson elő többet.
A mai állattartási kultúra viszonylatában semmi értelme magatokat és a kutyát egy ilyen tortúrának kitenni, nem fog olyan eredményre vezetni, mint amire ti számítotok, mint amit ti vártok.
Ha féltek tőle, és nem akarjátok rendbe hozni a dolgot, akkor vagy próbáljatok meg neki egy új gazdát keresni, vagy ti vigyétek el elaltattatni. Ez még mindig humánusabb és jobb, mint hogy dobálják balra-jobbra a kutyát a "szakértők" ki tudja milyen helyen, és ki tudja, hogyan végződik.
De előbb, mint írtam, talán a kapcsolat helyreállításában kérj segítséget tőlünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!