Kutya lakásba való állat, vagy csak az emberé a ház? Ki hogy gondolja?
Igen, én addig nem tartanék állatot, amíg nincs kertes házam és nem adott minden feltétel.. egy gyereket se vállalnék be csak azért, mert olyan jó lenne és olyan kis aranyosak.. szerintem amikor egy másik élőlény sorsa van a kezünkben, nem lehet félvállról venni a dolgot, hogy így is jó lesz.. Itt pl nekem se és az állatnak se lenne jó, ha itt a 2. emeleten nyomorognánk. Ezért akármennyire is szeretem az állatokat, nem lesz kutyám, cicám, nyulam, tücsköm, míg azt nem érzem, hogy teljes mértékben tudok gondoskodni és minden szükséges dolgot megadni nekik. Egy kertes ház az alap, mert ezzel az állatnak és nekem is szabadságom van, és szabadon játszhatnának, amíg én dolgozom. Szerintem is az állat nem lakásba való, mert állat, és kintre van teremtve. A rendes, erős kinti kutya-macska tökéletesen jól érzi magát kint. Volt tél, mikor a cicákat beengedtem, vagy bent adtam oda az ételt, de 5 perc múlva már mentek a dolgukra. A kutyáknak meg eszükbe se volt bekéretszkedni, természetes volt, hogy kint vannak, és a ház se volt épp akkora, hogy egy rendes méretű kutyát befogadjon.. De egyébként erről kár is vitatkozni, mert úgyis valaki ezt tartja jónak, valaki meg a házban tartást. Szerintem az a lényeg, hogy az állat megkapja mindazt, amire szüksége van egy állatnak: megfelelő mennyiségű és minőségű gondoskodás, foglalkozás, sport, étel (az állandó és folytonos babusgatás nem tartozik bele szerintem és a meleg házban levés sem).
22L
16.58 vagyok. Nem csak ez a két véglet van, én csak azt mondtam amit másoktól tapasztaltam. Hogy ha kint van akkor rossz neki ha pedig bent akkor az milyen jó.
Ezek a sztereotípiák. A kinti kutya az tuti hogy szocializálatlan, láncot tartott, sosem járt még kint, idegbeteg, stb stb... Pedig ez nem így van. A bentinek meg milyen jó.
Van még ezek között is egy csomó fokozat, de ezt mások nem veszik észre. És én azt szeretném ha végre megértenák hogy a kertben is lehetnek nomrális kutyák. Mert ez CSAKIS A GAZDÁTÓL FÜGG!
Az én macskám is bejöhet bármikor nappal ha otthon vagyok. No de a kutyáim úgy tartom ahogy azt ők igánylik! Ebbe pedig beletartozik egy olyan dolog hogy ki a főnök. Tudod? Ez peidg nálunk így vagyok, mert így tudunk békében élni, így nyugodtak a kutyáim. Ha pedig én vagyok a főnök akkor az van amit én akarok. Épp ezért nem a kutyáim mondják meg hogy nekik mikor tartja kedvük bejönni meg kimenni (természetesen ha üríteni kell nekik az más). És nekik nagyonis megfelel ez az állapot, boldogok és nyugodtak. Lehet hogy ez gonosznak hangzik de bebizonyosodik az igazam a sok "szabadságban élő", "természet egy darabkája", "egyenlőség" címszó alatt élő engedetlen, ideges, problémás kutyák láttán.
Nem tudom hogy más szerint miért való kintre a kutya. Az én indokaim azok hogy (mint mondtam) nem férnek el a házban, nem tudják maguk elfoglalni (egyetlen kevelt játékuk a száguldozás, ez egy kicsi házban...), sokszor járnak nálunk idegenek, az én kutyáim pedig ezt nem veszik jó néven (és én sem, nem is hozzám járnak hanem a család többi tagjához). És nem utolsó sorban a kutyáim imádnak kint lenni. Nyáron kifekszenek még délben is a napram hiába küldöm őket árnyékba, visszamennek. Télen imádnak a hóban száguldozni, figyelni az utcát, őrizni a házat... Ha nem érek rá velük lenni akkor ők ezt megértik és elszórakoztatják magukat. Feküdnének mellettem (másra nem alkalmas a ház) egész nap, de én ezt nem kérem tőlük.
Szerintem nem a mennyiség a lényeg hanem a minsőség. Lehet hogy valójában kevesebbet látom a kutyáim mint aki bent tartja őket. De én amikor velük vagyok akkor csak velük foglalkozok. Arról nem is beszélve hogy sokkal nagyobb erőfeszítés kimenni ilyen időben vagy, viharban, 30 fokban, mint az ágyon ülve labdát dobálni neki. Én mindig örülök a kutyáimnak és ők is nekem, mert nem vesszük kézpénznek hogy folyton együtt vagyunk, pont mint egy párkapcsolatban.
Azt pedig nem tudom honnan veszed hogy nekem nem sokaz érnek a kutyáim. Végülis akkor te is olyn vagy amit mondtam, aki kint tartja a kutyáját az szegény és fúúj? Mit szólsz ha még azt is elmondom hogy kennelünk is van?? Hűűha! Ahhoz képest a kutyáimmal minden nap sétálunk, dogdancingelünk, munkaversenyezünk, terelünk. A páromon kívül mindenkinél többre tartom a kutyáim.
"Arról nem is beszélve hogy sokkal nagyobb erőfeszítés kimenni ilyen időben vagy, viharban, 30 fokban, mint az ágyon ülve labdát dobálni neki."
Most aztán hasra estem!És még kennelük is van!!!Mi többiek meg az ágyon ülünk és a lényeknek dobáljuk a labdát!
Te itt is a főnököt játszod és vered a melled a semmire!Nem kell kioktatni senkit,főleg nem azokat akik igazi szeretettel éreznek az állatok iránt!Egyenrangúnak tartom ,sőt az ember sokszor tanulhatna ezektől a nagyszerű LÉNYEKTŐL,még te is !
Én is tartom, nem a véleményem, mert ez nem olyan dolog mindenki úgy csinálja ahogy tetszik. itt egy megoldás van. Nálam okosabbak mondják, én magam is kinológusnak tanulok. A farkas, a kutya falkában él, nála NINCS olyan hogy egyenlőség. Akkor sem ha te azt akarod. Ha nem te vagy a főnök akkor ő lesz a főnök. Ami pedig fusztrációt, kellemetlenséget okoz neki. Azzal hogy nem úgy tartod őket ahogy az ő szükségletük kívánja (pl mintha halat víz nélkül akarnál tartani) nem jól szereted őket és rosszat okozol nekik! Hosszú távon ez nem működőképes. Persze nem mindegyik kutya olyan hogy egyszercsak bekattan és "szétmarcangol" mert azt hiszi ő a főnök, de egyiknek sem kellemes. A kutyák a családtagjaim (falka is egy család mégis van egy főnök, az emberek is család mégis van egy családfő, anya vagy apa), de ebbe a családba csak én tartozom meg ők, mert csak az én kutyáim. De az is csak téged minősít, hogy magad ellen beszélsz (nem csak két véglet van de azért én rossz vagyok mert kint tartom őket) és mert ismeret nélkül itélsz! Nem baj, az én kutyáim boldogok és nyugodtak, és biztoságban vannak mivel nem azt csinálnak mindig amit ők akarnak így biztos vagyok benne hogy mindig szót fogadnak! :) Amit újból bebizonyítottak tegnap azzal, hogy kifejlett szukaként egyetlen zokszó nélkül fogadtak a saját házukban egy új jövevényt aki szintén szuka. :) Én nem lénynek tartom a kutyákat, hanem KUTYÁKNAK, mivel kutyák, nem emberek.
Nem is értem mi a bajod? Hogy én kint tartom őket, vagy mi? Te ott tartod ahol akarod, miért kell belém kötni? Elég buta lehetsz ha azt hiszed akkor leszel jó gazda ha azt csinál a kutyád amit akar, és ha bent van veled! Legbelül tudod nagyon jól hogy ez nem így van. Csakis a gazdán múlik a kutya jóléte, egy jó gazdával a fa tetején is megél egy kutya. Sajnálom ha te mindáron embert akarsz csinálni szegény kutyából... Én állatnak tartom a kutyáim és állatként tartom őket többre minden embernél aki nem a párom. És társak nekem is, csak én mondom meg a hogy mit csinálunk. Jól érzik magukat velem, és nem szenvednek semmiben hiányt. És ezt bizonyítják a versenyeink, megdönhetetlen érvként, hiszen egy rossz kedvű, rosszul tartott kutya nem fog nekem boldogan dolgozni, mert ezekre nem lehet kényszeríteni.
Nekem semmi bajom a benti tartással, azzal van a bajom aki meg van róla győződve, hogy a kinti kutyának rosszabb. Az én kutyáim kint vannak, éjszaka és ha nem vagyok itthon a téágas kennelben, ha pedig itthon vagyok akkor a nagy kertben és néha bent. Hacsak nem sétálunk, kutyaiskolázunk, táborozunk (merthogy én Görögország helyett kutyás táborokban csápolok) vagy valami mást csinálunk éppen. Köszönik szépen jól vannak, és semmi értelme ezért belém kötni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!