Agresszió pórázon, mit lehet tenni ellene?
Kutyám nemrég 180 fokos fordulatot vett, és hirtelen menne neki a pórázon a kutyáknak (nem mindig, de általában látom, hogy befeszül).
Ennek oka lehet: ivarosodik ÉS kamasz
mostanában kevesebb kutyával találkoztunk (póráz nélkül kb heti 3-mal)
és sokat van pórázon forgalmasabb helyeken, ahol vannak kutyák (mert kamasz...de le volt mozgatva réten)
Eddig amit csináltam: figyelemelterelés kajával, ha nem nézett a másikra, vagy ránézett majd rám, akkor kaja.
Megálltunk és a kutyának hátat fordítva megvártunk, hogy elhaladjanak. Rászóltam, ha láttam, hogy befeszül, és lazítottam a pórázon (majd kajával szépen elsétáltunk mellette).
A gond az, hogy egyszer-kétszer nem sikerül jól és hörög... sajnos nekem is az automatikus reakcióm a pórázrántás...illetve ma pl. nem fértünk el a járdán, jött egy pórázos kutya hosszú pórázon, a gazdija meg nem húzta magához közelebb, így nekem kellett húznom a kutyát hátra, ezért felidegelte magát.
A lényeg, hogy nem tudom elképzelni, hogy ez hosszú távon működne... vagy ha újra elkezdünk nagyobb kutyás társaságba járni, és kifuthatja magát a kutyákkal, az segíteni fog?
(Műtve volt pénteken, és nem merem még pár napig kutyások közé vinni...illetve attól is félek, hogy verekedés lenne a vége, és kiutálnának a társaságból...)
Magyarul nem találtam jó kifejezést arra, hogy a kutya pórázon feszül, ugat, mert frusztrált (de valójában nem agresszív), gondoltam aki szokott angolul olvasni a témában, annak ez támpontot ad.
pl. az ötös válaszoló okoskodó távdiagnosztikájára
Szerintem ki fogom bírni a válaszod nélkül. ;)
érdekes , de mintha egy tükörmódszer nevű vallás agy-mosott kiképzőjét hallanám a szavaidon át.
kit akarsz becsapni koma :)
most kezded a haladó tanfolyamot . ok . de akkor mi a f@..zt csináltatok az alapképzésen ?? etettétek a kutyákat ??
a kamaszodó kutya keresi a lehetőségét a dominanciájának kimutatására. nincs is ezzel semmi baj . idővel és sok képzéssel biztosan remek kutyád lesz . mivel kérdeztél ,válaszolok . nem ma kezdtem, és komoly kutyám van :) leírom a tapasztalataimat .
olyan ,hogy érzékeny kutya ??? le tudod állítani :) elhiszem , elhiszem hogy képes vagy rá . csak ezt a kutyád nem igazán tudja :)
a sok-sok jutalmazás-a sok dícséret, a sok pozitív megerősítés ,mind,mind kell !!!
csak éppen a rossz időben adott szeretet, a rossz időben adott jutalmazás épen-olyan rossz ,mint a felesleges bántalmazás.
legyél kicsit nyitottabb, legyél kicsit rugalmasabb, és talán ,legyél egy kicsit arrogánsabb a kutyáddal !
ja ,és persze nyugodt !!!!
5 ös voltam :)
"mintha egy tükörmódszer nevű vallás agy-mosott kiképzőjét hallanám a szavaidon át"
Ha már ezt felfedezed rajta, minek téped a szád? Nem azért kérdez, hogy okosodjon, hanem hogy okosKodjon. Nem ugyanaz. Ő megírja, mi a tuti, leszól Téged, te cserébe segíteni próbálsz. Eközben, ha valaki rosszat mond rá, jelenti az óvónéniknek, hogy töröljék a hozzászólást, mert a kis lelke nehezen viseli, ha valaki nem ért vele egyet.
Most azért ti is elég rendesen ítélkeztek.
Nem mondom, hogy nem jó a módszeretek, valószínűleg a legtöbb kutyánál beválik. De ha neki valóban olyan érzékeny a kutyája, mint ahogy mondja, hadd próbálja már meg először viszonylag erőszakmentesen. Utána még mindig be lehet keményíteni. De higgyétek el egy érzékeny kutyával nagyon nehéz jól eltalálni a büntetés erősségét. Sokszor vagyok én is mérges a kutyámra, mert összehúzza magát és sehova, míg ki nem oldom, pedig csak rászólok. Ha jól megrángatnám talán félelmében mindent megcsinálna, talán nem, de nem az a célom, hogy a kutya félelemből tegye, amit kérek.
Hangsúlyozom nem mondom, hogy a ti módszeretek rossz, csak jelen esetben nem valószínű, hogy beválik.
u.i.: nem tükrös suliba járunk
Na látod ötös válaszoló, ezt a válaszodat köszönöm, tényleg hasznos volt:)
nem véletlenül részleteztem a kérdésemet, a gyk-s válaszolók közül sokan feltételezik a kérdezőről, hogy azt se tudja a kutya melyik lukon eszik és melyiken kakil
Az, hogy értelmes válasz helyett valaki provokál, és leírja, hogy miért nem ad választ a kérdésemre (vagy csak nem tud...), meg nem leszek okosabb.
Kuttyal azóta is ezt a figyelemelterelős módszert csináljuk, egyetlen hörgés nem volt azóta, most pedig megyünk bandázni.
Aki értelmesen és a kérdésre válaszolt annak köszönöm!
Amúgy igen, érzékeny kutya... megadja magát, de közben próbálkozik.
Egy rosszabb szótól mintha összetörne, eközben makacs.
Volt már nálunk minden, általában pozitív módszerekből indulok ki és utána keményítek, pl. felevés nála nagyon erős volt, akkor bizony ment a köves palack.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!