Agresszió pórázon, mit lehet tenni ellene?
Kutyám nemrég 180 fokos fordulatot vett, és hirtelen menne neki a pórázon a kutyáknak (nem mindig, de általában látom, hogy befeszül).
Ennek oka lehet: ivarosodik ÉS kamasz
mostanában kevesebb kutyával találkoztunk (póráz nélkül kb heti 3-mal)
és sokat van pórázon forgalmasabb helyeken, ahol vannak kutyák (mert kamasz...de le volt mozgatva réten)
Eddig amit csináltam: figyelemelterelés kajával, ha nem nézett a másikra, vagy ránézett majd rám, akkor kaja.
Megálltunk és a kutyának hátat fordítva megvártunk, hogy elhaladjanak. Rászóltam, ha láttam, hogy befeszül, és lazítottam a pórázon (majd kajával szépen elsétáltunk mellette).
A gond az, hogy egyszer-kétszer nem sikerül jól és hörög... sajnos nekem is az automatikus reakcióm a pórázrántás...illetve ma pl. nem fértünk el a járdán, jött egy pórázos kutya hosszú pórázon, a gazdija meg nem húzta magához közelebb, így nekem kellett húznom a kutyát hátra, ezért felidegelte magát.
A lényeg, hogy nem tudom elképzelni, hogy ez hosszú távon működne... vagy ha újra elkezdünk nagyobb kutyás társaságba járni, és kifuthatja magát a kutyákkal, az segíteni fog?
(Műtve volt pénteken, és nem merem még pár napig kutyások közé vinni...illetve attól is félek, hogy verekedés lenne a vége, és kiutálnának a társaságból...)
Hát igen, ez a kamaszkor átka. A kutya felül akarja írni azokat a szabályokat, amiket kölyökkorában még elfogadott, és dominálni akar.
A kajás módszer nem minden kutyánál működik. Ajánlom a Cesar Millan sorozatát, problémás kutyákat rehabilitál. A filmekben több ilyen esetet is lehet látni. Van youtube-on emberképzés címmel videója és könyve is.
Ő nem kutyakiképző, hanem kisgyerekkorában farmon élt, ahol természetes környezetükben figyelhette meg a kutyákat és úgy tanult róluk.
Én az ő módszerét használom, és kiválóan működik.
Az a tapasztalatom, hogy az ilyen kutyák csak pórázon izgatottak. Ha elengeded szerintem nem lesz semmi gond.
Pórázon meg nyugodtan gyakoroljatok úgy, ahogy eddig. Szerintem jól reagálod le a dolgokat. A kamaszodás legjobb "ellenszere" pedig az engedelmes gyakorlás. Semmit ne nézz el neki, legyél nagyon szigorú és hamarosan megjön az esze :)
a kutyaiskolákban ez alap gyakorlat . gondolom te ,NEM jársz oda ??!! pozitív megerősítéssel a negatív viselkedésről leállítani ???? te nem tudod . ( szerintem ,pusztán pozitív megerősítéssel ,kevesen érnének el eredményt )
kutyás szak-szóval élve , amikor a kutyád meglátja a másikat és nekifeszülne a póráznak ...... ( na itt jön a szak-szó :) :: letéped a fejét :) negatív megerősítés !
talán elég lenne egy komoly nézés, egy parancsszó, de szerintem nálatok ez nem működne, hiszen egyértelműen a kutya vezér , és te a követő.
leírva sok technikát nem is értenél, de ha igen azoknak sem lenne eredménye amíg nem érted meg : a falkavezérség egy lelki-állapot, egy beállítottság, amit mi emberek megtanulhatunk . de alapból csak nagyon kevesen értenek hozzá !
az agressziót kezelni kell , ehhez a legjobb segítség a kutyaiskola !!! a saját ösztöneid , a gondolataid , a viselkedésed nap-mint nap befolyásolja a kutyát . aki most magasról tesz erre !!
ez pedig nem jóóóóóóóóóóóó !!
:D
no komment az utolsóra (ilyen mértéké távdiagnosztikát is ritkán látni)
az előzőnek köszönöm, igen, az elengedés megoldja, de azt is szeretném, ha csökkenne az izgatottsága pórázon ( mert ugye itt nem agresszióról van szó, ugat, hörög, de nem lenne belőle semmi, nem menne neki a másik kutyának)
Nem mégiscsak válaszolok....
köszönjük szépen jártunk kutyaiskolába, következő héten kezdjük a haladó tanfolyamot. Ha ismernéd a leash agression kifejezést, akkor tudnád, hogy itt szimplán frusztrációról és izgatottságról van szó; a póráz eldobásakor már meg is szűnik a panasz... de ha nem szűnne meg és összekapnának szerencsére eléggé ismeri a puha harapást (bite inhibition), így a másik kutyának semmi baja nem lenne az ég világon, max nyálas lenne.
Mivel én vagyok a kutya gazdája, és a főnöke otthon, le tudom állítani, de erre csak akkor van szükség, ha tényleg elkezdi a ramazurit, ami a fent említett jutifalatos módszerrel elkerülhető. (Perverzióm, hogy én jobban szeretem a kamaszodó érzékeny-domináns kutyámat jutalmazni, mint büntetni...)
Mindenesetre köszönöm, hogy írtál, semelyik része nem érint szerencsére a tanácsodnak.
Kedves 5-ös
Nem csak egyféle kutya létezik, így nem csak egyféle megoldás létezik. A kérdező írta, hogy érzékeny a kutyája, így semmiképp sem válik be nála a túlzott testi fenyítés. Tudom, mert az én kutyám is olyan. Össze lehet törni egy pofonnal.
Ha majd rendszeresen játszhat és ismerkedhet kutyák közt SZABADON, akkor valszeg pórázon is nyugodtabb lesz.
Kamaszodik, légy következetes. A szabadon való mozgás után laza pórázon TEMPÓSAN közlekedjetek, láb mellett haladjon. Amint izgatott lenne, határozott hátra arc és rántsd magad után, vagy megálltok és háttal a másik kutyának leülteted. Az, hogy nyugodtan, de határozottan irányítod, nem fogja megtörni. Ilyenkor nem is kell jutalom falat feltétlen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!