Miért ilyen álszentek itt az emberek?
Tegnap volt egy fülvágással kapcsolatos kérdés és már jött a fröcsögés szokás szerint.
Ez csak költői kérdés, de vajon hány válaszolónak vagy olvasónak van/volt vágott fülű kutyája hmm?
A tenyésztőket szeretjük ugye? Őket is pocskondiázzátok ilyenkor azt tudjátok, mert hogy náluk is van szép számmal vágott fülű kutya. Akkor ők is szemét banda? Akik külföldre viszik a kutyát, mert ott még van ahol legális azok a kutyák nem ugyanazt érzik amit azok akiket itthon műtenek? Vagy csak a törvény számít ilyenkor?
A törvénnyel már csak azért is nem érdemes takarózni, mert nagyon sok hülyeség törvénybe van foglalva, mint pl. az is hogy kb. már sehol nem lehet elengedni a kutyát.
Egyébként nem fáj a fülvágás, főleg ha kötözgetni sem kell mert még macerálni sem kell azt a fület. Azért tudom, mert sok kiskutyának fogdostam már a fülét mikor még a varrat is benne volt és nem érdekelte. Ha fájt volna neki minimum elhúzza a fejét vagy nyüszög, de nem, semmi reakció. Aki szerint állatkínzás az még soha nem látott frissen vágott fülű kutyát csak a vágás szó miatt képzeli el hű de fájdalmas dolognak.
A kutyát pont nem érdekli, hogy vágva van vagy nincs a füle és igen nincs haszna, csak esztétikailag. Én is hamarosan viszem a kutyát,azért is érint a téma és azért is idegesítettem fel magam.
Mielőtt valaki félreérti vagy belekeveri, támogatom az ivartalanítást is.
Ácsi, Firestorm, te komolyan azért ellenzed, mert a KILENCVENES ÉVEKBEN egy szar állatorvos altatás nélkül vágta a kutyátok fülét? Ez így nettó hülyeség, azt te is tudod, ugye? Jelen pillanatban a kupírozás ALTATÁSBAN, LÉZERREL történik, a kutya pontosan annyit érez belőle, mint egy ivartalanításból - illetve nem, kupírozás után nincs órákig/napokig tartó fájdalom, egyszerűen kötözött füllel ébred a kutya, és kész. A staff/pit fülkupírozásának célja a sérüléstől való megóvás, ugyanis egyrészt a "lógicsáló" rész marha sérülékeny (és ha sérül, akkor aztán lyukad, szakad, és a végeredmény minden lesz, csak szép nem), másrészt ha nem tökéletes a fül állása, akkor ugyanúgy begyulladhat, mint egy dobié.
Egyébiránt normális orvosok elvállalják itthon is, nagyrészt ugyanazok, akik eddig is végeztek normális kupírozást, méghozzá azért, mert ők is épp akkora baromságnak tartják ezt a törvényt, mint az itteni válaszadók többsége.
Még mindig nem válaszoltál a kérdésemre Firestorm.
A fülvágást is altatásban végzik, nem szenved utána a kutya és a későbbiekben sincs semmilyen hátránya.
Nem csak barbárok csinálják meg, ezzel csak riogatják az embereket. Én is a legjobb orvoshoz viszem, nem a legjobb azok közül akik megcsinálják, hanem a legjobb, de volt több opció amiből választhattam és ők is jók. Amúgy bizonyítsa már be valaki, hogy ő vágta a fület vagy hogy csak szimplán esztétikai okokból lett vágva és nem volt sérülése előtte. Ha nem tudja bizonyítani akkor az rágalmazás és abból meg nem az orvos fog rosszul kijönni.
Értsétek már meg, hogy sokan nem azért akarják vágatni mert keményebb lesz a kutya, hanem mert szebb lesz. Egy szép fejforma megkoronázása egy szépen vágott fül.
Aki nem akarja, akinek nem tetszik nem csinálja, de ne üldözzék már tűzzel vassal azt akinek tetszik és ne aggassanak már rá idióta címkéket, hogy "farokhosszabbító" stb. úgy, hogy nem is ismerik az illetőt.
Emesével értek egyet, vagyis vihar a biliben:)
Másfelöl viszont arra jó volt ez a kérdés, hogy tisztázza a fekete foltokat,mármint részemről is mert mint már írtam volt, sokat gondolkodtam, hogy mennyit nyom a latban a mellette/ellene dolog, bár igaz, hogy még mindig nem érint személyesen azért tényleg az esetek 90%-ában egészségügyileg indokolt.
Részemről meg vagyok győzve, bár soha nem kardoskodtam ellene, mert ez mind pitiáner "farokügy" a kivert kutyák ellenében.
Nem olvastam el minden választ,de én már részt vettem fülvágáson és ivartalanításon is (szuka és kan is volt)
Nekem a fülvágás elborzasztóbb volt ezerszer.Rengeteg vér,még az ivartalanításnál negyede sem.És a felépülési stádiumban a fülvágásnál tovább tartott az irritáció és a kutyát szemmel láthatóan jobban megviselte.
Ennek ellenére én azt mondom,mindenkinek szíve joga eldönteni,csak akkor ne a kifogásokkal jöjjön,hogy a kutyának így jobb.Nem a kutyának jobb,hanem a gazdának.Nekem staffom van,a füle természetes állapotban,soha nem gyulladt be amiatt,mert van neki füle...
Volt már cane corsonk anno és a nagynénémnek boxere...mindegyik természetes füllel,nem volt baja egyiknek se.
Vállalja fel a gazdi,hogy azért csináltatja,mert neki így tetszik és kész.Mert EZ az álszentség.
Az itthon tilos,menj külföldre dologgal is egyet értek,mert sajnos amelyik állatorvos itthon képes megcsinálni,azoknak a zöme a hentes kategóriából származik,mert hiába büntetendő,a pénzért megcsinálja.Normális állatorvos meg inkább ajánl a szomszédos országokban valakit,ahol legális és szépen is dolgoznak.
Ami a tenyésztőket illeti,az ismeretségi körömben egy tenyésztő vágja a kutyái fülét,és ő is külföldre viszi.A tenyésztők zöme (akiket én ismerem) nem vágatja már,hiába van benne a standardban.(cane corso,német dog,staff..)A kiállításokon pedig ugyanolyan eredményesek.
Én nem tudtam,hogy mostanra altatásban végzik,szentül meg voltam győződve,hogy ugyanúgy,mint annak idején.
De,ha ennyire féltjük a kutyák fülét akkor nagyon sok kutyának vágni kellene,nehogy megsérüljön,nem?
Illetve ott vannak a spánielek,vizslák amiknek szintén érzékeny a fülük,na velük mit kezdenek?Ápolják,gondozzák.
De szóljatok,ha ebben sincsen igazam.
Amikor én spánieleztem, mi fülvédőt adtunk rá, mikor olyan terepre mentünk, mert neki is sokszor volt baj vele. Az állatorvosunk ajánlotta, hogy a kis méretű, gyerek fülvédők pontosan megfelelnek erre a célra és tényleg.Volt, hogy a tokász ellen gézzel tekertük körbe a fejét. Sajnos a spancinak szüksége van a fülére, ezért nála a csonkolás nem megoldás, viszont aki ezt a fajtát választja, az vállalja ezt is, meg az is, hogy néha hajlamosak benöveszteni szőrrel a hallójáratukat, amit meg ki kell tépkedni, ami szintén nem kellemes a kutyának.
A dobikkal más a helyzet, mivel elvileg lenne rá megoldás. Sajnos csak elvileg. És ismételni tudom csak magam... HA van egyszerűbb út, már pedig van és kevesebb kellemetlenséggel jár mind a kutyának, mind a gazdinak, miért kell rákiabálni az évtizedekig bevált módszerre, hogy barbár dolog?
Gondolom amiatt,ahogy régen csinálták és gondolom sokak tudatában mai napig is ez él,hogy még mindig így tesznek,ahogy az enyémben is ez élt míg sippara el nem mondta,hogy hogyan is történik a dolog.
Régebben nem volt altatás,sőt sokszor még érzéstelenítés sem és,ha azt vesszük akkoriban és még ma is ez egy nagyon barbár dolog lenne.
De így,hogy altatva van a kutya nem érez belőle semmit,így fájdalmat sem okoznak neki ezzel.
Nem láttam szerencsére eddig,csak sima köröm sérülést az enyémnél,de abból is folyt rendesen a vér :S
Sajnos csinálták és az a rettenetes sírás és a sok vér ami ott volt egyszerűen borzalmas látvány lehetett,de majd elmondom anyunak,hogy nem kell aggódni,mostanra vannak annyira értelmesek a dokik,hogy altassanak hozzá :)
Ezúton is szeretnék elnézést kérni,ha nem megfelelően reagáltam,de sajnos valóban úgy tudtam,hogy mai napig is hasonlóak a módszerek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!