Miért ilyen álszentek itt az emberek?
Tegnap volt egy fülvágással kapcsolatos kérdés és már jött a fröcsögés szokás szerint.
Ez csak költői kérdés, de vajon hány válaszolónak vagy olvasónak van/volt vágott fülű kutyája hmm?
A tenyésztőket szeretjük ugye? Őket is pocskondiázzátok ilyenkor azt tudjátok, mert hogy náluk is van szép számmal vágott fülű kutya. Akkor ők is szemét banda? Akik külföldre viszik a kutyát, mert ott még van ahol legális azok a kutyák nem ugyanazt érzik amit azok akiket itthon műtenek? Vagy csak a törvény számít ilyenkor?
A törvénnyel már csak azért is nem érdemes takarózni, mert nagyon sok hülyeség törvénybe van foglalva, mint pl. az is hogy kb. már sehol nem lehet elengedni a kutyát.
Egyébként nem fáj a fülvágás, főleg ha kötözgetni sem kell mert még macerálni sem kell azt a fület. Azért tudom, mert sok kiskutyának fogdostam már a fülét mikor még a varrat is benne volt és nem érdekelte. Ha fájt volna neki minimum elhúzza a fejét vagy nyüszög, de nem, semmi reakció. Aki szerint állatkínzás az még soha nem látott frissen vágott fülű kutyát csak a vágás szó miatt képzeli el hű de fájdalmas dolognak.
A kutyát pont nem érdekli, hogy vágva van vagy nincs a füle és igen nincs haszna, csak esztétikailag. Én is hamarosan viszem a kutyát,azért is érint a téma és azért is idegesítettem fel magam.
Mielőtt valaki félreérti vagy belekeveri, támogatom az ivartalanítást is.
Hát belepofáznék én is mivel elég sokat gondolkodtam a dolgon, bár abszolute nem vagyok érintett.
Én úgy tudtam, hogy azoknál a kutyáknál, akiknél farok/fülcsonkítást hajtanak/hajtottak végre annak bizony komoly oka van.
Valamikor gyerekkoromban kaptunk egy vizslát akinek vágott volt a farka és arra emlékszem, hogy mikor megkérdeztük, hogy miért is? Az volt a válasz, hogy nagyon törékeny és ha nincs vágva sokat sérülhet.
Ezt azóta hallottam már mástól is.
Nyílván akad olyan fajta is akit csak a külleme miatt vagdalnak, de ebben is lehet ízlésbeli eltérés, bár szerintem akinek egy bizonyos fajta tetszik az azért van mert olyan amilyen.
Amennyiben nem okoz egészségkárosodást divathóbort gyanánt nem ítélem el a dolgot.
Hát már ne is haragudj,de a saját gyerekemet sem kínoznám ezzel,igen kínzásnak tartom,főleg,ahogyan régen is tették,nem kis fájdalommal,volt pitünk aminek levágták a fülét még 93ban 5000 forintért (tény szépek lettek a fülei) viszont anyám végig nézte a műveletet és elborzadt.
Nekem ez a véleményem és kénytelen vagy elfogadni!Te kérdeztél véleményeket szóval megkaptad fogadd is el.
Néhányatoknak az a véleménye,hogy milyen jó dolog,én is elfogadom,de ettől függetlenül elítélem magát a műveletet.
Most komolyan mi célja van egy staff,pit fülét kupírozni?
Egy dobi oké szebb,bár a fajtát nem a külleme miatt kel szeretni
De az utolsó kérdésemre nem válaszoltál...
Nem amiatt tartom álszentségnek mert nem egy véleményen vagyunk, hanem mert ajánlják, hogy vigye külföldre, de ha itt csináltatja akkor alja ember, pedig a művelet ugyanaz. A tenyésztők ha megcsinálják az nem baj, ha más akarja csináltatni azt lehordják mindennek, pedig a művelet ugyanaz.
Aki szeretne normális orvost keresni azt is lehordják mindenek, pedig az nem ugyanaz mint a sufnituning fül. Aki házilag intézi az minden másban is megbukik kutyatartás területén és ne hasonlítsuk azokat az embereket azokhoz akik szeretik a kutyát, foglalkoznak vele és jól tartják, viszont adnak a szépségre ami még pár évvel ezelőtt elfogadott volt és senki egy büdös szót nem szólt érte.
Egyébként anyud ha végignézne egy ivartalanítást még jobban elborzadna, pedig azzal sem ártanak a kutyának, de ami vérrel és vágással jár az nem szép látvány, ez van.
Általában ezeknek a kutyáknak mint pl. (dobermann, boxer, snauzer stb..) nagyon szűk a hallójáratuk. Ezt ha tetézi még egy tehén fül, akkor melegágya a baktériumoknak, hajlamos a gyulladásra. Egy jack russelnek pl. nincs ilyen problémája, mert 1. nem szűk a hallójárata, 2. terrieresen áll, így tud normálisan szellőzni, nem fülled be.
Ami azt illeti egy kupírozott fülű kutya sokkal de sokkal TERMÉSZETESEBBEN néz ki, mint vágatlanul. Hiszen ki látott már a természetben lifegő, lógó fülű kutyaféléket?? :)
Ivartalanításnak vannak előnyei ami a kutya életét befolyásolja és az altatás alatt történik.
Itt nem az volt a borzasztó,hanem az ahogy a kutya szenvedett,akkoriban az érzéstelenítés nem igazán volt porondon ilyen műveletnél.
Most pedig el kell fogadni,hogy tiltott fület vágatni,farkat is csak 7 napos korig.
Utolsó ez a sokkal természetesebb nem nagyon igaz.Hogy nézne ki egy vizsla vágott füllel? (mivel neki esélytelen felállítani).
Ja igen még azt hozzátenném,hogy azért vigye külföldre,hogyha vágatni akarja,mert itt normális állatorvos nem fogja vállalni,mivel bármikor megbukhat vele elég csak 1 rossz akaró.
A maszek,barbár ember elvállalja,amivel nagy az esély rá,hogy rettentő fület kreálnak a kutyának.Tiszta lutri az egész.
Lenne egy kérdésem.
Amúgy ez a fülvágás egyes fajtáknál nem követelmény,akik kiállításokra járnak?
Én 10 éve végignéztem, ahogy a spanciknak vágta a farkát a dokink, miután az 1. kölyök sírását meghallottam, úgy berohantam, hogy csak na. Akkor mutatta a doki, hogy a kölyök nem azért sír, mert fáj neki, hanem mert a csippentés után letette az asztalra (ami hideg volt).
Namost itt az én dobim... hajlamos a fülgyulladásra, ez már tuti, ezért 3 naponta pucolni kell. Emellett meg ott van a sok idióta, aki kicsapja a kutyát láncra az udvarra. Az ellen senki nem tehet semmit, ha megfelelő hosszú a lánc. MIÉRT???? Annak kell a legfontosabbnak lenni, hogy ezeknek a kutyáknak ne legyen esztétikai és EGÉSZSÉGÜGYI beavatkozásuk. Hogy fog kinézni, ha neadjisten egy durvább játéknál baja lesz a fülének, vagy a takarítás ellenére úgy begyullad, hogy a hallását csak a vágás menti meg? Soha nem fog állni rendesen a füle, legfeljebb ha "bullosra " vágják, ami szintén csúnya. Na ilyenkor mi van? Keressek valami hentest, mert a doki parázni fog, hogy valami vérmes állatvédő felnyomja? Vigyem külföldre? Nem lett volna egyszerűbb megelőzni a problémát?
Persze a régi szabályok teljesen a gazda szubjektív döntésére hagyták a csonkolást.
Most meg majd nézhetjük, hogy a sok cakkos hentesmunkával mennyi baj lesz.
Ez olyan nekem kicsit, mint a dohányzás. Én, pont a bagó miatt több időt töltök az udvaron élő németjuhászommal, mint az, aki naponta 3x kimegy, hogy kaját adjon neki. Kimegyek rágyújtani, első, hogy odaülök a kutyához labdázni vagy akármi. Ő így jól elvan, utál bent lenni. Ez ilyen...
Nem gondolnám, hogy ez a téma jogilag fontosabb kéne hogy legyen, mint akár a szaporítás kérdése, akár a rengeteg kóbor és menhelyi eb, vagy mondjuk a tényleges állatkínzás.
Kicsit úgy érzem, ezzel megint ki lett szúrva a nagyon radikális állatvédők szeme, van min fröcsögni, akkor a többi problémát el lehet napolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!