Az engedelmes vizsga kiválthatná a pórázt. Hallottatok erről?
Azt tudja valaki, hogy a vizsgát mindenkinek le kell tenni, aki a kutyával sétálni akar, vagy csak egy embernek?
ma 13:53
Messze vagyunk még attól, hogy az emberek vitának fogadják el azt is, ami nem az ő szája ízük szerint szól. A legtöbben városi körülmények között kutyáznak. Így történhet meg, hogy képtelenek megérteni pl egy kis faluban élő kérdező helyzetét, ha nem tudja sétáltatni a kutyáját a többi szabadon bóklászó kutya miatt. Hogy nincs autója, amivel elvihetné biztonságosabb helyre.Hogy este messze nem biztos, hogy előkaphat valakit, aki elvinné orvoshoz ki tudja, hány km-re, stb.
Valahogy sokkal elfogadhatóbb itt, hogy nekimegyünk a kérdezőnek sokszor bunkó módon , ahelyett, hogy a kérdésre válaszolnának .
Jelekh egyértelműen nem ért a kutyákhoz, csak az egyszeri kutyátlan polgár szól belőle. viszont sokan közületek agresszíven reagált, ami nem segíti elő a kutyások és kutyátlanok közti harmónia kialakulását...
hogy ha 2ha - két hektár! - területen van három kutya, és tényleg szabadon be tudják járni az egész területet, akkor én megkockáztatom, hogy valóban jól érzik ott magukat. főleg, ha valamilyen pásztorkutya-félék. egy kaukázusinak, vagy komondornak ez lenne az ideális életkörülmény. 2ha-on a napi területbejárás az új szagok (mert ekkora területen már mozognak vadállatok is), már az ő igényeiket ki tudják elégíteni, ha vannak jószágok is, akkor meg főleg. DE egy emberközpontú vadász- vagy terelőkutya számára teljesen irreleváns volna a terület nagysága, mert számára a foglalkozás a lényeges, a gazda közelsége.
Jelekh! egy kérdés: szerinted a kutyatartók hány százaléka engedheti meg magának, hogy a kutyája kedvéért leköltözik tanyára, és 2ha-on tartja? (most tekintsünk el attól, hogy ez csak a pásztorkutyák számára lenne kielégítő) a legtöbben panelban laknak, vagy zsebkendőnyi kertű házban. a kutya társállat, azért tartjuk, hogy a közelünkben legyen, hogy szebbé tegye a napjainkat. vagy éppen azért, hogy sportoljunk, versenyezzünk velük, ez esetben pedig elkerülhetetlen, hogy kivigyük őket a kertből (még ha két hektár is). ha általánosságban beszélünk, akkor a kutyák számára egyáltalán nem kielégítő a kert, és nem is azért tartják őket, hogy legyen aki összesz@rja a kertet.
ha vadászgörényt visz valaki sétálni, akkor magánál kell tartania az oltási könyvét? megbüntetik amiért nincs benne mikrochip? a macskákat nem kötelezik kijelölt macskafuttatók használatára? nekik nem kötelező a mikrochip? a kutyásokat elég szigorúan szabályozzák, és sajnos elég nagy a szórás is közöttük, vannak akiket észre sem vesznek (mert nincs velük semmi gond) és vannak, akik miatt ezek a szabályok megszületnek...
ha vizsga kell, hát legyen vizsga. bár én is azt gondolom, hogy ennek a vizsgának vannak olyan részei, amik egyszerűen nem életszerűek. mert buszmegállóhoz érve automatikus, hogy megkötöm a kutyámat, mert ha látom, hogy valami részeg tántorog felénk, akkor is megkötöm(mert tudom, hogy alkalomadtán megvédene), ha kisgyerek mellett megyek el, akkor is... mert nem arról szól a kutyasétáltatás, hogy vakon megyek előre, vagy éppen telefonálok, vagy dumálgatok a haverokkal, hanem folyamatosan rajta tartom a szemem a kutyámon és a környezetünkön. főleg akkor, ha szabadon van. ha ezt belekalkulálják valahogy a vizsgába - és persze nem lesz egy vagyon - akkor teljes mellszélességgel támogatni fogom.
Kedves 72-es! Nem akartam már írni ehhez a kérdéshez, de őszintén köszönöm az emberi hangnemet! Te vagy az egyetlen itt, aki alkalmazza.
A három kutyára visszatérve két komondorról és egy berni pásztorról van szó, a terület pedig be van kerítve, szabad bejárásuk van.
Így érvelve sokkal emberibb a kommunikáció és én sem vagyok aberrált felfogom ezeket. Csak az indokolatlan támadásokat én sem reagálom le a legjobban. Sajnálom mea culpa.
Tehát még egyszer köszönöm az emberi hangnemet!
szerintem ezt a kutyajogsit nyugodtan hasonlíthatjuk a vezetői engedélyhez. az átlagos, forgalomban előforduló körülményeket veszi alapul, azokat szabályozza. senkinek nem kell műjégpályán vizsgáznia, pedig a való életben kerülhet ilyen körülmények közé.
egyébként felmerült az, hogy egy más ország rendszerét felhasználják, esetleg átvegyék? úgy tudom Svájcban a kutyatartáshoz is eleve engedély kell.
Én abban bízom, hogy nem lesz kötelező jellegű azokra nézve, akik megelégszenek a pórázos sétával és a kutyafuttatón belüli elengedéssel.
Nehogy az legyen a vége, hogy minden kutyásnak kötelező legyen függetlenül mindentől.
Nem értek egyet. Sok embernek nincs se ideje, se pénze arra, hogy az engedelmességi vizsgára felkészítse a kutyáját.
A másik hátulütője a dolognak, hogy mi van akkor, ha a családból többen is sétáltatják a kutyát? Mama, papa, valamelyik nagyobb gyerek. Akkor most mind a három embernek külön-külön le kellene raknia a vizsgát, ami megint csak pénzlehúzás.
Egyszóval meg kell hagyni azt a jogot, hogy aki nem kívánja pórázról elengedni a kutyát közterületen, annak ne is találjanak ki semmilyen vizsgát.
Ha kitalálják azt, hogy mindenképpen vizsgát kell tenni már ahhoz is, hogy kutyája lehessen az embernek, akkor az amúgy is a kihalás szélén lévő magyar fajták 20-30 éven belül valóban kihalnak, ugyanis vidéken nem fognak ilyenért fizetni és a magyar fajták 90%-ban ott élnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!