Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Teljesen ledöbbentem. Mi...

Teljesen ledöbbentem. Mi ilyenkor a helyes reakció?

Figyelt kérdés
Tehát kapott a 4 hónapos kutya egy préselt marhabőr csontot, nagyon örült neki, folyton rágcsálta. Aztán, ahogy hozzányúltam, olyan hangon kezdett morogni, mint egy menhelyes németjuhász, hát kissé meglepődtem. Ismeri, hogy kérem, jutalomfalattal tanítottam, de most nem ért semmit. A morgására reagálva kapott egy "fricskát", aztán nem morgott, viszont fogta a csont egyik végét, én a másikat, és nagy sokára elengedte. Ezt többször is eljátszottuk, mindig egyforma eredménnyel. Amúgy nem félek tőle. :)) A nap folyamán végül sajnos a csontból csak annyi maradt, hogy belefért a szájába. Bent ült vele a doboza mélyében, nem is láttam hogy nála van, csak mikor megsimogattam és elkezdett morogni, tudtam hogy baj van. :D De rettentő hevesen morgott, és ha nem vagyok ügyesebb nála, csúnyán megharap. Többször is benyúltam, míg morgott, mert nem akartam ráhagyni, "megböktem", de láttam hogy azt ki nem szedem a szájából, meg minek is, és nagy volt az esélye hogy leharapja a kezem. De nem szerettem volna vesztesként elkullogni, úgyhogy szép lassan kiborítottam őt a dobozból, kapaszkodott, míg a végén kiugrott belőle, elhajítva a csontot... Aztán csak lefeküdt és nézte, de nem próbálta elvenni. Nem tudom, mit kellett volna tennem. Abszolút nincs ételféltés, fegyelmezett etetés van, tiltószóra jól reagál. Na de ez... Biztos vagyok benne, hogy nem ez volt az utolsó eset, kérlek segítsetek, mit tegyek legközelebb!? Hiába ültem volna a doboza előtt egy fél napot csúnya szemekkel, szerintem ugyanolyan jóízűen rágta volna, feltéve, hogy nem nyúlkálok. :) Szóval, mit tehetnék? Köszönöm!!!

2013. júl. 17. 20:44
1 2 3
 11/23 mokkagyerek.blogspot ***** válasza:
90%
Ismerős helyzet (volt), az én kutyám kisebb korában kajától kezdve a csonton át mindenre morgott, mert féltette. Nem kell mindent a dominanciára fogni, egy ilyen kiskutya még nem tudja a határait. Nálunk a csont az általában közös dolog, ő ül az ölemben, eszi a csontját, néha tartom neki, vagy felveszem, ha kiesett a szájából. Azért, mert tudja, hogy nem jelentek rá veszélyt. A kérem szót terjeszd ki a csontra is, illetve add kézből a csontod. Leülsz,a kezedben a csont, nem tudja kiszedni, csak abból eheti. Ha meg eszi és elveszed a csontját a kéremmel, akkor dicséret/jutalomfalat után add vissza neki, különben ugyanannyira félteni fogja.
2013. júl. 17. 22:52
 12/23 anonim ***** válasza:
78%
Ez a visszamorgás tetszik. Nekem a visszaugatás vált be, ha már szétreped az agyam az ugatásától. Nem tudom, mit mondhatok ilyenkor, de elhallgat, leül, és elképedve néz rám. :)
2013. júl. 17. 22:54
 13/23 anonim ***** válasza:
72%

hát ez akkor sem normális, hogy rádmorog

azt kell tőle elvenned, amit csak akarsz és amikor csak akarod

valószínűleg még egyenrangúnak tekint magával úgyhogy ezen változtatni kéne

ez a morgásos, ugatásos taktika amit írtak itt páran hát nemtudom

elég vicces ha elképzelem :D

ne röhögtesd ki magad feleslegesen

2013. júl. 17. 23:06
 14/23 mokkagyerek.blogspot ***** válasza:
79%

Mi az, hogy nem normális, hogy rámorog? Egy négy hónapos kölyökkutyáról van szó, aki jó esetben két hónapja találkozott először a gazdájával, és amúgy is még ott a tojáshéj a seggén. Amikor az én három hónapos kutyám morgott rám először, mert féltette a csontját tőlem, én is személyes sértésnek vettem, hogy mégis hogy képzeli, és egyébként is én vagyok a gazda...ezt egy felnőtt kutya már tudhatja, már van egy kialakult rend, már van kapcsolata a gazdájával, de egy kicsinek még fogalma sincs róla, hogy rosszat tesz, csak teszi, amit az ösztönei diktálnak. Nem fog négy hónaposan falkavezéri pozíciókra törni, mint ahogy egy totyogó sem akarja átvenni a családfő szerepét...Meg kell vele értetni, hogy a gazdára nem kell morogni, mert nem jelent veszélyt sem rá sem a csontjára. A morgás tiltásával, főleg ha erősen tiltja és egy félénk vagy éppen dominánsabb kutyáról van szó, akkor abból könnyen harapás lehet akár figyelmeztető morgás nélkül...

Szóval de, igenis normális, és nem szuperagresszív a kérdező kutyája, és ő sem rosszabb gazda a többinél, csak a kutyája (még) nem ismeri az otthoni szabályokat, és (még) nem bízik annyira a gazdiban. Meg persze marha fiatal.

2013. júl. 17. 23:32
 15/23 mokkagyerek.blogspot ***** válasza:
84%
A gyengébbek kedvéért nem azt mondtam, hogy jó, ha morog a gazdájára, hanem, hogy ne fogja fel senki személyes sértésnek, főleg egy fiatal kutyától, és hogy van a morgás megszüntetésének békésebb módja is.
2013. júl. 17. 23:39
 16/23 anonim ***** válasza:
83%

Én is azt tudom elképzelni, hogy nagyon belemerült a rágásba, és az átlagosnál jobban felerősödtek benne az ösztönök - az ő zsákmánya az ő kuckójában. Ez nem személyes sértés, inkább tiszta ösztönös viselkedés részéről.

Szerintem jól csináltad, hogy kiborítottad a dobozból, és abban is biztos vagyok, hogy szép lassan hozzászokik ahhoz, hogy elveszed tőle a csontot. Ha jól vettem ki, ez volt az első ilyen eset.

2013. júl. 18. 02:12
 17/23 anonim ***** válasza:
69%
Amúgy nem tudom, miért kell elvenni tőle egyáltalán a rágócsontot. :D Én is adok az enyémnek, de egyszer sem jutott eszembe akármiért elvenni tőle... van, hogy ide rakom, oda rakom... de ha épp azzal foglalja le magát, max elnézem, milyen önfeledten rágcsál, míg én végzem a napi teendőimet. Ezt csak zárójelben. :D
2013. júl. 18. 02:15
 18/23 anonim ***** válasza:
63%
Azt is olyan vidáman néznéd, ha egy mérgezett kajadarabot rágna el? A kutyának BÁRMIT és BÁRMIKOR ki KELL tudni venni a szájából. Erről ennyit.
2013. júl. 18. 09:41
 19/23 mokkagyerek.blogspot ***** válasza:
92%

Kinyitod a száját és kiveszed...

Ha egy potenciálisan veszélyes kajadarabot rágcsál, akkor egy felelős gazdát sem érdekel a morgás, benyúl és kiveszi. Itt arról van szó, hogy a kutya önként adja át, pontosan ne védje a csontját. Persze, ezt is meg lehet oldani erővel, de ez a kiskutya egy tanulási fázisban van, ha most megtanulja, hogy teljesen oké, ha a gazdi elveszi a csontját, sőt, esetleg jól is jár vele, akkor később nem kell majd esetlegesen bekockáztatni egy harapást a felnőtt kutyától. Nem csak az akkora taslit adtam, hogy a fal adta a másikat módszer létezik.

Ha én így megütném az alapvetően félősebb, érzékenyebb kutyámat, kétlem, hogy bármit is elérnék.

2013. júl. 18. 10:17
 20/23 anonim ***** válasza:
30%
2 napja a kutyám nyeres nyul combpt kapott vacsira, bénázot vele rágcsálta de valahogy nem boldogúlt vele. 20 percel később megunva a bénázását, kivettem a szájából hogy kissebb darabba vágjam. Szó nélkűl hagyta, csak nézet hogy most mi van. Ja, nem kiskuyáról beszélek hanem felnőtt boxerröl. Szerintem ez igy normális, hogy bármikor a legfinomabb inyencfalatot is el tudom venni tőlle.
2013. júl. 18. 10:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!