Hogy tanítsam meg a kutyám hogy parancsra egyen?
Egyébként ilyen nekem is volt, hogy elfelejtettem megetetni a nagyot, mikor elindultuk a kicsivel az oviba, ezért vissza szaladtam, elé tettem a kaját és csak úgy félvállról oda vetettem neki, hogy "egyél".
Majd 2 óra múlva, mikor haza értünk az oviból, ő ott feküdt a tele tálkája előtt, nézett rám nagy boci szemekkel és várta az engedélyt. Akkor jöttem rá, hogy nem voltam elég egyértelmű, nem neki mondtam, hanem csak a vállam felett oda vetettem neki, hogy "ehetsz". Végül ránéztem, ő is rám nézett (szerintem a kölcsönös figyelem hasznos a kutyával való kommunikáció során, ha nem akarunk félreértéseket), mondtam, hogy "egyél" és ő rávetette magát a kajára.
Nem tudom miért kell ezt túl spilázni.
Elég ha azt akarod, hogy a kutya maradjon távol a kajától míg engedélyt nem adsz rá.
Tök mindegy, hogy ülteted vagy fekteted, vagy állítod.Lényeg, hogy várjon.
Miért mit gondolsz egy néma ember kiabálni fog vele, meg morogni. Nem.
Elég ha a gesztusaidból ért a kutya.
A kutyát akkor is meg lehet tanítani erre, ha vak -süket, vagy néma vagy.
Próbáld ki majd megtudod.
nah elmondom hogy én szerintem hol van a különbség a kettő között. látszólag semmi pedig nagyon is nagy.
ha gyakorlattal kapja meg a kaját, az -mint már írták- eleve nem tekintély alapú. tehát függetlenül attól hogy mennyi ideig váratod a kutyádat semmilyen tekintélyed nem lesz, mert ő csak egy bizonyos feladatot végez el jó kis jutiért. éppen az ilyen módszerrel etetők szokták tanácstalanul széttárni a kacsóikat hogy hát pedig a kutyám parancsra eszik mégis morog a kajánál. miért is. mivel ő csak egy feladatot végzett el (mondhatni elment vadászni), ezért teljes joggal gondolja azt hogy az a dolog már az övé, hiszen megdolgozott érte. ezekután már nincsen joga a gazdinak az ő "nyereményébe" nyúlnia.
ennél az etetési módszernél van az is ha nem adjuk parancsba hogy leüljön és magára hagyjuk a kutyát úgy az étellel, több mint valószínű hogy a kutya elkezd enni. hiszen senki nem kért tőle semmit, akkor bizonyosan joga van enni anélkül hogy megdolgozott volna érte.
én pl. nem kérem a kutyától hogy üljön le, vagy akármit csináljon (igaz általában saját magától fekszik nyugiban a helyén) én csak annyit követelek meg hogy amíg nem adtam át az ételt az számára tabu legyen illetve követelőzésnek helye nincs. volt már olyan hogy a tál már le volt téve de a párom nekiállt nyüstölni őt meg játszani vele ilyenkor jellemzően ki is kerüli tisztes távolságban az ételt ezzel is jelezvén hogy tudja az az enyém.
az is érdekes hogy minél fiatalabb a kutya amelyikket gyakorlatként etetnek annál türelmetlenebb lesz adott esetben. pl. ha megszokja hogy kb. öt percig kell ülnie utánna a gazdi ugyis szól. ha ez nem történik meg akkor türelmetlen lesz. de még az is jellemző erre az etetésre hogy egy idő után a kutya maga ül le kérés nélkül, hiszen tudja hogy ezért cserébe kaját kap. ilyen esetben ha nem kapja meg a parancsot és magára hagyják töb mint valószin hogy elkezd enni. hiszen ő maga döntött affelől hogy leül a kajáért cserébe így azt gondolja ő maga dönthet affelől is mikor lehet enni.
az kutya amelyiknek dominancia gyakorlaton alapszik az etetése ezt nem teszi meg. sőt ha a gazdi nem volt kellően egyértelmű nem is nyúl a kajához teljen el bármennyi idő. nem türelmetlenkedik, nem tiszteletlenkedik. és legfőképp bármikor elvehető az étele vagy bele lehet kutyulni. soha eszébe nem fog jutni hogy az étel felett ő rendelkezik, míg a gyakorlatosnál bizony könnyen megeshet.
most így hirtelen ez jutott eszembe. persze nagyon érzékeny határ húzódik a kettő között. tehát ha egy egyébként minden más téren viselkedő esetleg abszolút nem domináns egyeddel állunk szemben akkor teljesen rendben van a gyakorlatos etetés is. bár véleményem szerint ezzel korántsem jelezzük a kutya felé a tekintélyünket ha úgy tetszik hatalmunkat.
18-nak.
Te most velem szemben el vagy tévedve.
Én nem jutalom falatozós ember vagyok és nem is voltam.
Azt, hogy a kutya milyen pózt vesz fel várakozás közben az édes mindegy. A lényeg az, hogy türelmesen várjon addig míg az ember nem szól.
Na mármost a kutyák álló helyzetből sokkal hamarabb képesek kimozdulni mondjuk a kutyatál irányába ezért jobb ha addig fekve vár vagy éppen a helyére is lehet küldeni addig.
Nem tudom miért kevered a fekvést a kaja jutalmazásával.
Itt nem kiképzésről van szó.
Hanem egy mezei kutyának az etetéséről.
Az én kutyám addig helyben van akármilyen pozitúrában is amíg a vacsorát meg nem kapja és nem jutalom ként fogja fel.
Látja a mindennapos szertartást és tudja jól,hogy az étel neki készül és türelmesen vár.
Erre megtanítottam és arra, hogy akármit csinálhatok a kajájával neki azt el kell viselnie.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!