Hogy tanítsam meg a kutyám hogy parancsra egyen?
Az én módszerem az volt, hogy leültettem, majd lassan öntöttem
ki a kajàt és morogtam, ordítottam amikor elindult a kajáért, és csak az ehetsz ! parancsra + nálam ilyen legyintős kézmozdulatra ehet.
Kb 3-4 nap volt, mire ment neki.
Nem kell vele ordítozni és morogni se.
Készítsd el a kajáját, de ne a földön. Fektesd vagy ültesd le távolabb, tedd le az edényét a földre. Ha elmozdul a helyéról a kutya, akkor ismét fektesd vagy ültesd, lényeg, hogy ott maradjon a kijelölt helyén.
Miután letetted az edényét maradj ott egy rövid ideig az edény mellett. Aztán mondjad neki, amit szoktál ilyenkor pl: tied-ehetsz, vagy valamilyen más szót.
a második válasz szerint tanítottam én is a kutyát. igaz én nem vártam el egy ilyen érzékeny szituban a szemkontaktust. ez nem tudom mennyire baj. annyival egészíteném ki hogy én kifejezetten direkt a földön készítettem mindig el neki a kaját. ilyenkor ha jött volna bőven elég volt egy csúnyábbat ránéznem máris vette a lapot. de legrosszabb esetben is egy morgós hangnemű tiltás. olyan kb, egy méternyire tőle, és pont azért volt ez jó mert ezzel is megtanulta a tiszteletet. illetve direkt megadtam a kutyának azt a lehetőséget hogy ha akar nyugodtan próbáljon belemászni. szerintem ha olyan ponton készíted ahol nem érheti el, az egyenlő azzal mint amikor pl. a nyakörvénél fogva tartod vissza hogy ne egyen vagy menjen a táljához.
nagyon jól írta a második. ez egy nagyon szuper dominancia gyakorlat, nem mellesleg ha valamikor nem mennek flottul a dolgok (türelmetlenkedik stb) azonnal rájöhetsz arra hogy valami nem klappol a tekintélyben.
"igaz én nem vártam el egy ilyen érzékeny szituban a szemkontaktust."
Egyáltalán nem baj, mert nem az a lényeg. Azért írtam a szemkontaktust, hogy ne a kajáját szugerálja, hanem "lélekben" is "szakadjon le róla". Tehát amíg látszik rajta, hogy nem adta fel a küzdelmet, addig ne kapja meg a kaját sem. Általában, ha a kutyák valamilyen engedélyre vagy utasításra várnak, akkor önmaguktól is felveszik a szemkontaktust az emberrel, de ha szimplán másfelé néz, vagy félre vonul, vagy kicsit távolabb lefekszik, nyugalomba helyezi magát az is teljesen rendben van.
én a konkrét szemkontaktust pontosan azért nem vártam el mert ezzel jeleztem felé ha nem volt kívánatos a viselkedése, pl. türelmetlenkedett. de lényegében ilyenkor mindig rámnéz. bele az arcomba. szemkontaktot nem csinálunk. vagy legalábbis nem olyan "mélyen".
de a szemkontakt (vagy akár hogy rádnézzen ilyenkor a kutya) lényegében azért fontos hogy a kutya megtanuljon rád figyelni. pl. elég ciki ha a kutya folyamatosan a kaját stíröli miközben arra vár hogy mondjuk már ki azt a bizonyos szót. egyszer megesett hogy szegénynek elfelejtettem "megengedni" hogy ehet. a kajáját szépen elkészítettem, majd elvonták a figyelmemet ki kellett mennem. egy bő 15 prec múlva visszamentem a szobába és feltűnt hogy a kutya bár nyugodtan és fegyelmezetten fekszik a helyén de le nem veszi a szemét rólam, akármerre megyek. most lehet bután hangzik de totál elfelejtettem hogy a kutya még nem is evett. ekkor ki is adtam neki az engedélyt. szerintem ha nem tanulja meg a szemkontaktot a kutya azzal bármikor odamehet a kajához csak mert kint azt mondom valakinek jövő héten "EHETSZ" pl. is akkor a kutya rá is röppen a flamóra mert a hangra figyelt és nem rám, hogy egyáltalán hozzá beszéltem e.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!