Mit lehet tenni, ha a megtaláló nem hajlandó visszadni a kutyámat? (többi lent)
Pár hete elszökött fajtatiszta,tk-s kutyám (nem részletezném hogyan),sajnos vagy nem sajnos,de megtörtént.
Kiposztoltam,hirdetéseket ragasztottam ki és nagy nehezen előkerült,megírták,hogy egy család befogadta.
De az a probléma,hogy nem hajlandóak visszaani,mert azt hitték,hogy valaki kidobta és nem is keresik.Van egy gyerekük,aki állítólag "beleszeretett" a kutyámba és most nem hajlandóak visszaadni nekem.Sajnos jutalmat nem tudok felajánlani nekik,de szerintem nem ez a bajuk.
Természtesen tudom igazolni,hogy a kutya az enyém.Állatvédők sajnos tanácstalanok.
Most mi lesz? Jogi útra kell terelni vagy mi?
Természetesen volt benne chip,igen.
Lehet azért nem ismert meg,mert nem régóta van nálam,fiatal kutyus.
A Ptk. 129. §-a szabályozza a találást, mint a tulajdon megszerzésének egyik eredeti módját. Ha valaki feltehetően más tulajdonában lévő dolgot talál, és annak tulajdonjogára igényt tart, megszerzi a tulajdonjogot, feltéve, hogy mindent megtett, amit a jogszabály annak érdekében ír elő, hogy a dolgot a tulajdonosa visszakaphassa, ezen felül a tulajdonos a találástól számított egy éven belül a dologért nem jelentkezett.
Ezekből következően, mivel a megtalálók vélhetően nem tettek meg mindent (értsd nem keresték a gazdát pl. plakáton, közösségi portálokon), és nem telt el egy év, így nem tarthatnak jogot a kutyára. Nyugodtan mond meg nekik, hogy ezek alapján jogi úton követeled vissza a kutyát. (A tartására eddig fordított költségeket viszont jogosan kérhetik tőled)
Azért nem ellopták, hanem BEFOGADTÁK (ahogy írtad). Azért a kettő teljesen más. Örülhetnél is hogy valaki befogadta, és esetleg nem kóborolt el nagyon messzire, vagy nem ütötte el egy autó. Először ne jelentsd fel őket, hanem próbáld meg igazolni, hogy a tiéd, és megemlíted a jogi verziót. Ha erre sem adják vissza..na akkor mehet a feljelentés.
Ezzel a kijelentéseddel pedig elég bizonytalan hogy valóban érdekel a kutya, és nem csak az ára: "Pár hete elszökött fajtatiszta,tk-s kutyám (nem részletezném hogyan),sajnos vagy nem sajnos,de megtörtént. "
Mellesleg ha csak az árán vagy kiakadva, akkor fizettesd ki velük és marad náluk a kutya.
Menj el szépen a gazdikhoz és vidd magaddal a kutya oltási könyvét, törzskönyvét, esetleg közös képeket. A legkorrektebb az lenne, hogy ha fizetnél nekik valamit hiszen mégis ők tartották el a kutyádat amég náluk volt.
Mivel tk-s gondolom.chip van benne így még egy pont neked.
Ha így sem adják vissza jogi úton kell elintézned a dolgokat, ezt meg is mondhatod nekik. Úgyis vissza fogod kapni a kutyádat ha tényleg akarod.
Andizsuzsi nak igaza van.
Én úgy tudom kutyáknál 6-hónap és nem egy év. De meglehet, hogy változott.
Andizsuzsi,köszönöm a válaszod!
Akkor jó:fogom a papírokat (tk,adásvételi szerződés,oltási könyv) meg egy rendőrt (nem kell messzire menni,sógorom az) és vissza kell követelni!
Akkor kénytelenek lesznek visszadni!
Köszönöm szépen! Csak megijedtem eléggé,hogy nem kapom vissza Rogert :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!