Mennyit fizet az állam? Hallottam olyat ha valaki a saját földjében talál valamit, és jelenti, abban az esetben, ha nem felbecsülhetetlennek nyilvánítják, akkor valamennyi %-ot kap a megtaláló az értékéből. Ez igaz?
Eredetileg a 10%-a járna, gyakorlatilag pénztelenségre hivatkozva elküldenek a fenébe, persze pénz és talált tárgy nélkül. És aztán sírnak, hogy kiviszik a műkincseket. Hát ez van. És pl találtam vagy 3 kg rozsdás szeget, ha gondolják én nekik adom, ingyen és bérmentve, még a kocsijuk elé is borogatom! :D (igaz nem a földbe, hanem a műhelybe)
Persze tudok olyat is, aki egy őskori marokkőért 50.000, meg 200.000-et kapott. De a múzeumigazgató unokahúga. Találtam én egyszer egy nagyon régi réz pénzt, de nem tudtam mi az, és kidobtam a járda szélére. Aztán valaki felvette, hogy hát mi a fenét dobálom én, tudom mi az? Hát mondom én rozsdás kupaknak néztem. Megegyeztünk beviszi a múzeumba, és felezünk. Amikor megkapta az összeget, ami 1.500 Ft, úgy döntöttünk, beülünk a kocsmába. Amúgy valamelyik Béla pénze volt. (érdekes módon a múzeumba kiállítva nincs, de eredetileg az olyanokat a főmúzeumba viszik, ez csak egy kis helytörténeti)
egyrészt köteles vagy jelenteni,
másrészt, ha égészeti lelet találsz, akkor a saját költségeden vagy köteles feltárni
jó drága móka!
szerintem ezért csalják el a leleteleket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!