Érdemes lenne megpróbálnom a falkából kizárást?
1,5 hónapja van nálam a kutyus, 4 éves. Most épp egy kötődési tréninget csinálunk, még van belőle 1,5 hét, de nem tudom még mi lesz a végére.
Most sajnos még vannak gondol a vezér szerepemmel, ez két dologban nyilvánul meg. Nem mindig jön vissza a behívásra (illetve végül mindig jön, csak van hogy már nagyon erőszakosan kell rászólnom, akár 3-4x is), illetve ha kaját talál az utcán felszedi, elszalad vele, és addig nem jön vissza amíg meg nem ette.
Szerintetek ezek miatt az okok miatt érdemes belevágni egy ilyen kemény, embert és kutyát is nagyon megterhelő feladatba, vagy maradjunk majd az egyszerűbb módszereknél, hátha idővel az is meghozza az eredményét?
Illetve nem fordulhat elő, hogy ettől rosszabb lesz a kapcsolat?
Nem értem miért hiszi mindenki azt hogy kergetem a kutyát ilyenkor. Egyáltalán nem kergetem meg. Az hgy azt írom hogy elszalad a kajával a szájában, nem azt jelenti hogy szaladok utána. Hülyét kapok az ilyen következtetésektől...
Ráadásul hol azt hallom, hogy azonnal menjek suliba, mert hülyének néz a kutya, hol azt hogy szépen haladunk, csak még adjak neki időt, túl sokat várok el tőle...
Na most akkor mi van??
A többieket olvasva tényleg logikus, hogy amíg nincs meg a kellő kötődés, addig felesleges elpazarolni a falkából való kizárást, mint büntit...később sokkal komolyabb problémák esetén még nagyon jól jöhet, hogy nem durrogtattad el a kezdetekben :)
Ugyanakkor a kutyatartás, nevelés és képzés nem egy egzakt tudomány, amit csak egyféleképpen lehet művelni. Kovács Zsolt is azt mondta, hogy a "kutyakiképzés nem receptgyűjtemény"...minden kutyának más és más módszer jöhet be...sőt, egy adott kutyával is lehet tök másként eredményt elérni...tulajdonostól függ :)
Ezért is van, hogy a kezdő, de sokszor a gyakorlott, tapasztalt kutyások is összezavarodnak a szélsőséges, egymásnak ellentmondó információk útvesztőiben :D
Például asszem pont a cerbisektől olvastam valahol, hogy új kutya befogadásakor (főleg mentett ebeknél) alapból eredményes lehet kizárással kezdeni...ne rohanjuk le egyből a kutyát mindenféle szeretgetéssel, simogatással, hagyjuk élni és hogy megszokjon minket. Mondjuk én ezt nem kizárásnak nevezném, hanem pont ellenkezőleg: a falkába való beilleszkedésnek :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!