Szerintetek fajtatiszta?
Sokan mondják a kutyámra hogy nem fajtatiszta border mert rövidebb a szőre az átlagnál és kisebb is. Ahonnan hoztuk ott láttam az állítólagos szüleit,legalábbis a "tenyésztő" azt mondta hogy ők azok.Az sem bánom ha nem,mert imádom,de tudni szeretném,hogy igazat mondott-e a gazdája.Egyébként 6 hónapos kislány.
Istenem, te annyira, de annyira ostoba vagy, hogy az már fáj.
Munkára utaltam a "komoly céllal", de akár továbbtenyésztés is lehet. Áruld már el, hogy a továbbtenyésztéssel mi a problémád? Egy adott fajtának, megfelelő koncepció alapján történő jobbításával mi a gond?
"És én arról nem tehetek hogy neked bele kell szakadnod a munkába."
:D:D:D Ezt nem tudom honnan szedted. Értő olvasás nulla. Ülj le fiam, egyes!
"Magyarország pedig nem csak söpredékek gyülekezete, ahol mindenki csak azon van, hogyan lehetne nulla munkával a másikat minél jobban átb@szva nagy haszonra szert tenni."
"És én arról nem tehetek hogy neked bele kell szakadnod a munkába.
:D:D:D Ezt nem tudom honnan szedted. Értő olvasás nulla. Ülj le fiam, egyes!"
És mi a gond a továbbtenyészéssel nekem semmi nektek van gond vele "szaporító"
hát persze, látod.. :O
akik itt szajkózzák a törzskönyvet azoknak minden kutya keverék volt/van/lesz, sohasem fogják megérteni, hogy nem feltétlenül a papírtól fajtatiszta egy kutya.
Kedves 36-os, mindenkinek jogában áll arra költeni az általa megkeresett pénzt, amire akarja.
A XIX.-ik század közepén és előtte, mi szerint volt fajtatiszta egy kutya? Talán fel volt írva a farkára? Jó, hogy feltalálták a törzskönyvet, mert most mi lenne?
Az első törzskönyveket az 1400-as években már írták Angliában. Ennyit erről....
A fajtatisztaság egy ember által kreált dolog, mi válogattuk ki a fajon belül az egyes egyedeket valamilyen tulajdonság alapján és kezdődött meg a szelekció. Származás vezetése nélkül nem létezik fajtatiszta állattenyésztés, törzskönyv nélküli állatnak nincs genetikai értéke a fajta egészének a szempontjából mert ismeretlen az eredete. Természetesen itt már a zárt törzskönyvű fajtákról beszélünk ott ahol a törzskönyv még nem zárt küllemi és jellemi szempontok alapján válogatják ki az egyedeket amiket tenyésztésbe engednek vonni de az, hogy ezt engedik nem jelentik azt, hogy az állat képes lesz a tenyésztésben maradni mert nagyon bizonytalan az örökítési képessége.
Mondhatjuk, hogy egy adott egyed hordozza a fajta minden külső és belső jellemvonását de a származási lap nélkül az az állat meglehetősen rizikós.
További probléma a homogén genetikai készlet amivel dolgozni lehet és az öröklődő betegségek jelenléte pl border collieban számomra felfoghatatlan, hogy képes valaki megvenni egy ismeretlen származású 15000 forintos egyedet mikor olyan halálos betegséggel terhelt fajta mint a TNS....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!