Póráz! Hogy is van?
Van egy labradorom, okos nevelt kutya, láb mellett sétál, 100%osan behívható abszolút barátságos nyugodt kutya és nem sokat van pórázon! Mindig van aki b@szogasson, hogy kösse meg a kutyát meg szájkosár vagy rendőr hív.. (hol ott láb mellett megy végig)
Arra gondoltam ha veszek egy elektromos nyakörvet (amit persze nem használnék csak ráraknám a kutyára) akkor is kell póráz? Mert én úgy gondolom, hogy az elektromos nyakörv egy láthatatlan póráz nem?:D
Az elektromos nem póráz.
Amúgy, ha szépen megy melletted a kutyád, ugyan mit zavar , ha egy póráz van kettőtök között. Akár átvetheted a válladon is, akkor nem kell fognod sem.
Azért a másik oldalt se kell félteni :D Mondom nekem úgy nekem támadtak hogy egy ilyen harci kutyán kötelező a szájkosár blablabla.. Mondom hölgyem mutassa meg a törvényt hogy hol kötelező.. Szóval az embereket egyébként nem kell félteni..
Hozzáteszem hogy egyre kevésbé szeretem az embereket és már lassan úgyvagyok vele hogy akinek nem tetszik hogy póráz nélkül van az átmegy az út másik oldalára. Miért? Mert a kutyának legalább annyi joga van póráznélkül sétálni mint az embereknek.. azért mert mi vagyunk a bolygó legagreszívabb faja és már a csillagoknak is van földi tulajdonosuk azért még nem minden a miénk.. Persze a törvény az törvény de azért maradjunk a józan ész határain belül.. Ha egy kutya tud viselkedni az igenis lehessen szabadon..
Egyébként egy kutyán látszik ha jól nevelt.. Póráz nélkül meg azért sétál mert nem séta az ha a kutya végig pórázon van.. Nekem például tökre örülnek a kutyások mert az enyém nincs pórázon és tud úgy játszani az többivel hogy nem gabajodnak össze a flexik...
Egyébként az hogy egy kutyát el tudsz engedni az már önmagában majdnem azt jelenti hogy jól nevelt.. Nah ha ez a kutya nem hagyja le a gazdit 100méterre akkor ez egyre biztosabb. És hogy ha mondjuk magától leül patkánál vagy szónélkül követi a gazdi mozgását az már majdnem 100% hogy jól nevelt kutya..
Az biztos hogy az embereket nem kell félteni. Sőt szívesen megkergettetnék pár embert a kutyámmal de ez akkor se így megy.
Én is kutyás vagyok de mindig pórázon sétálunk pedig behívhatóbb mint a legtöbb kutya. Csak a futtatón, erdőkben engedem el.
Jó értem én hogy látszik hogy egy kutya jól nevelt de ezt mondhatod egy olyan embernek aki parázik tőlük és akkor még szabadon is van. És neki ugyan annyi joga van nyugodtan sétálni az utcán mint bárkinek.
Egyébként meg az elengedett kutyákat nekem nem kell bemutatni, sajnos volt már összetűzésem hejj de jól nevelt tökéletesen láb mellett sétáló kutyával. Szépen hátulról támadott a kutyámra. Szóval nekem mondhatja bárki hogy jól nevelt én el is hiszem de akkor vigye pórázon mert nem akarok e miatt parázni. Természetesen nem azt mondom hogy minden póráz nélkül sétáló ilyen mert nem egy ismerősöm van aki póráz nélkül sétáltat és tudom hogy megbízhatóak de akkor is...
Az elektromos nyakörv nem helyettesíti a pórázt sem jogilag, sem képzésileg!
Az átlag ember meg azt sem tudja, hogy mi az a kütyü a kutya nyakán :D
Nekem szerencsém van, a NAGY sétákat duna parton tesszük naponta kétszer, persze póráz nélkül. Ha keskenyebb részen jönnek szemben gyerekkel, babakocsival, bringával, stb, akkor vagy lábhoz hívom, vagy oldalt lefektetem a kutyát...de gyakran csak közlöm vele az embert megnyugtatólag, hogy "menj szépen tovább". Ekkor az emberek is megnyugszanak általában, még a parásak is :)
Nekem is számtalanszor szóltak már, hogy póráz-szájkosár...egyszer a járdáról fordultunk le a partra, előttünk ment többgyerekes család. Argos-t lábhoz hívtam, meg is fogtam a láncát, megelőztük őket, Argos-t elengedtem és közöltem, hogy mehetsz tovább. Erre hátulról apuka: "póráz kéne a kutyára!". Lazán annyit mondtam, hogy DIREKT maguk miatt fogtam meg és nem fogom a parton madzagon vinni...és ezzel letudtam a dolgot :D
Amikor meg forgalmas részeken vagyunk, akkor általában pórázon viszem vagy szabadon, de műanyag szájkosárban. Ezt is csak az idióta emberek és a közteresek miatt. Viszont ha szájkosárban van, akkor nem szoktam lábhoz hívni emberek között, kikerüli őket :D nem érdekel...ha láthatóan félős ember vagy gyerek jön, akkor persze lábhoz hívom.
Egyszer beszóltak, mikor kosárral de póráz nélkül volt, hogy póráz is kéne rá...mondtam, hogy rakhatok rá, de akkor kosár levesz...melyiket választja? A kosarat választotta :D
Egyszerűen fel nem foghatom, hogy gondolják emberek, hogy csak a zsebkendőnyi kutyafuttatókon engedjük el a kutyákat??? Ott általában a mini szobakutyákat vagy az antiszoci-neveletlen kutyákat engedik el...tapasztalat!
Pórázon a kutya még a dolgát sem tudja rendesen elintézni, nem tud kutyákkal ismerkedni, nyugodtan szaglászni, labdázni, ÉLNI!!!
Flexi is elvileg tilos, max. 2 méteres póráz szabályos...sok flexis kutyást fel is jelentenék emiatt, mert csak fogják a műanyag cart de kezelni már nem tudják, nem akarják, nem figyelnek a kutyára, az meg megy össze-vissza és/vagy támad.
Megoldás egy vizsgarendszer lenne: vizsgázott kutya mehet szabadon, nem vizsgázottat szigorúan büntetni póráz nélküli séta miatt...slussz-passz.
Ide illik egy kis szösszenet, ami tegnap este esett meg:
Nem teljesen kutyafuttató területen, nagy zöld placcon mentem a póráz nélkül roti-nj keverék kanommal. Szembe jött egy BORDEAUXI DOG, tehát nem egy tutyimutyi fajtájú kutya...ráadásul szintén kan, PÓRÁZ NÉLKÜL. Mivel a gazdi nem hívta vissza és halál nyugodt volt, a kutyámnak "mehetsz" engedélyt adtam, mikor kérdőn rám nézett...viszont mikor kb. 8-10 méterre megközelített Argos a dogot, a gazdi "fekszik" utasítást adott a kutyájának...elsőre nem feküdt le, de aztán lefeküdt...gazdi szintén kb. 10 méterre volt a kutyájától. Mivel ezzel jelezte, hogy nem kívánja összeismertetni a kutyákat, odaszóltam Arginak, hogy "hagyd"...de nem túl hangos, kiabáló módon, csak normál hangnemben...és lám a kutyám lefordult róla és továbbment :O ezen én is meglepődtem, mert azért ilyen távolságból nehéz továbbküldeni, legalább egy méterről való szaglászást meg szokott próbálni :D
Tehát nem a póráz a lényeg, hanem a NEVELÉS!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!