Border collie kiskutya tenyésztőtől?
Sziasztok!
Jövőre lesz egy border collie kutyusom tenyésztőtől. Azért jövőre mert 120 ezret nem könnyű összegyűjteni...Már nagyon várom, hogy itt legyen. valaki vett már ezekből a kennelekből kiskutyát? Hogy ha igen akkor leírnátok, hogy milyen a természete? a kennelek:
1.:
2.:
3.:
4.:
Itt van a link: [link]
A következő alom csak sportolási célokra lesznek alkalmasak.De az utána következő már hobbi célra is alkalmas lesz.Nekem Lida nagyon tetszik és ő RD, PHTVL/PHPV, Katarakta, PRA- mentes.De a másik kutyus is nagyon szép szerintem. :)
Na azért ennyire nem vagyok képben a tenyésztői dolgokkal. Mit jelent akkor ez a csípő dolog? lehet, hogy gond lesz vele? De még is mi baja lehet?
Nehezebb jó tenyésztőt találni mint gondoltam.. :(
Figyelni kell a border collie-nál a csípő (HD - hip dysplasia) és a könyök (ED - elbow dysplasia) DP-re. Diszpláziára szűrik a kutyákat röntgennel és ez alapján besorolást kapnak, A-tól E-ig. HD-A az a mentes és HD-E a súlyossal diszpláziás, a köznyelv szerint csípőficamos. A DP ízületi kopást jelent ami a rosszul érintkező "forgórészek" miatt alakul ki - csípőnél ez annyit tesz h a combcsontfej rosszul ül a csípő vápájában ezért rossz pontokon érintkeznek és rosszul kopik. Ez ugye értelemszerűen egy idő után fájdalmat okoz.
A MEOE engedélyezi - és a legtöbb ország ha jól tudom - a C-s csípővel való tenyésztést de szigorúan csak A-s, vagyis mentes párral. Ám én ettől függetlenül nem vennék C-s kutyától kölyköt. Attól függetlenül h a DP nem bizonyítottan örökletes betegség. Azt mondják az okosok h a hajlamot lehet örökölni. Sok függ a környezeti hatásoktól. Full menetes felmenőkkel rendelkező szülőknek is lehet dp-s kölykük sajnos. Garancia nincs semmire, csak az esélyét lehet csökkenteni ha "legalább" a felmenők között nincs dp-s. Igaz sok esetben nem elég h maga az egyed mentes, ha pl. 3 alomtesója full dp-s volt... elég összetett ez így sajnos. Az esetek nagyon nagy százalékánál ha szűrt szülőktől veszünk kutyát (és nem hajtjuk szét már az első 1,5 évben, nem nyomjuk túl fehérjével meg mindenféle bigyókával) nem szokott baj lenni.
Egyébiránt a kisállat-ortopédiai egyesület honlapján utána lehet járni h kiknek van meg a szűrése és milyen eredménnyel.
a blessed borders és a magic shepherdsben "munkavonalasabb" kutyák vannak, lesznek, velük többet kell foglakozni, csak akkor válaszd őket, ha nagyon fel vagy készülve. én is szerettem volna tőlük kiskutyát, de végül első kutyának, lakásba, meg sem próbáltam, kerestem máshonnan.
a flame of phoenix még nem mutatott fel igazán semmit, kivéve a kan, de nekem szimpatikus és a kutyái sem rosszak.
a shadow-ról én jókat hallottam, ők tuti nyugodtabb, kiállítási kutyák.
a bordermania kutyái nekem nem tetszenek, de egy rossz szót nem hallottam még a tenyésztőről, jót annál inkább. nagyon megbízható, felelősségteljes, egy igazi tenyésztő, kár, hogy nem a nekem tetsző típust képviseli :)
közben nézem, amit találtál, a blue merle kutyija nekem tetszik, de egyenlőre ő sem mutatott fel sokat.
amúgy munka-show témában: nem mindegyik munkaborder hiperaktív (nem is szabad annak lennie, egy hiperaktív kutyával nem lehet dolgozni... ez nem egyenlő a nagyon aktívval!) és nem mindegyik showkutya bamba dög...
az én showborderem pl elég fura, egy apró lapuló mozgást nem láttam még tőle, nem tudom, terelne -e, viszont nem egy agyatlan bamba állat, kifejezetten agyas, gondolkozik, gyors felfogású, élmény vele klikkerezni. most ugyan a nagy melegek miatt mintha nem is ugyanaz a kutya lenne, tényleg csak fekszik, amúgy meg képes összeesésig rohanni.
a testfelépítése sem kifejezetten olyan, mint amit a törzskönyve alapján vártam, kicsit hosszabblábú, magasabb, vékonykább, egy kripli az egész kutya, de imádom minden hülyeségével együtt. az egyik fele antiborder, a másik igazi border...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!