Teljesen kikészülök a minikutyás kutyagazdiktól! Más is így van ezzel?
Szia!Hasonló helyzetben vagyok.Nézz rá erre a kérdésre:
http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__kutyak__3250880-milye..
Én írtam a hosszú válaszokat, de a felhasználónevem is fel van tüntetve. Én mondtam az igazamat, a yorkigazdik meg az övéket.
Én szeretem a kistestű kutyákat is ahogy a nagyokat is de ezeket a mininek kiállított példányokat nem,pedig nagy kutyabarát vagyok de csak felbosszant és sajnálat tölt el ha ilyet látok..Tegnap pl elég ideges lettem,mikor póráz nélkül szaladgált egy téliszalámi méretű csivava,párom guggolt épp kutyázott,erre a csivava mögé megy a sugárba lepisili a hátát. Mindenki kihűlt gazdája meg csak húzta a száját,hát komolyan nevetséges..
Másik meg az is a környékünkön van yorki igen idegesít az isi lyen mini vacak az meg ha meglát már maga alá hugyozik,és ahogy közeledsz hozzá elkezd acsarkodni a levegőbe,úgy néz ki mint valami felhúzható szörnyeteg. Gazdája meg simogatja hogy semmi baj pici Princessem..
3. a ranglistámon szintén csivava,az egy szellem kutya.. Mindig megyünk és hirtelen előtör a semmiből én nem tudom hogy csinálja aztán nekimegy a kutyámnak szó szerint..Egyszer odébblöktem akkor belemart a kezembe,de gazdája sehol.. Aztán kiharciaskodja magát aztán visszafut ahonnan jött,gondolom gazdája trécsel valahol a távolban mindig. Nem akarok odébbrúgni mert félek kárt teszek benne inkább csak próbálunk nem venni tudomást róla,kb a kutyám is csak hülyének nézi..
Én egy 13 éves lány vagyok, szeretem a kistestű kutyákat, a yorki az egyik kedvencem, de szeretem még a bichonokat és a boston terriert, na meg a francia bulldogot is. Viszont a mai gazdik túlnyomó többsége ( aztaaa miket tudok xD) nem kutyaként kezeli a kistermetű kutyákat, hanem divatkiegészítőként, vagy jobb esetben csak szimplán elkényeztetik, de nagyon, és a kistermetű kutyák gazdijai épp ezzel jelzik, hogy ŐK MAGUK nem tartják kutyának az ebüket. És akkor mi, nagykutyások,miért ne mondhatnánk azt, hogy MÁR nem is kutyák a csivavák, és társaik, jó, persze, nem mindegyikre igaz. Ma már akkor kell örülni, ha egy rendes, kis kutyáját kutyának tartó, és nem elkényeztető gazdit, a póráz másik végén pedig egy okos, a nevelésés túlszaporítás miatt nem idegbeteg kistermetű kutyát látunk az utcán.
Petrusi, elolvastam a válaszaidat,és nagyon, de nagyon igazad van, és jól megfogalmaztad a mondanivalódat, a többiek, akik ellened szóltak, nagyon elfogultak és tudatlanok voltak. Én 11 évesen tudtam már, hogy mi az a szaporítás és, hogy a törzskönyv nélküli kutyák csak fajtajellegű keverékek. Az egyetlen dolog az volt, amit kicsit túlzásnak tartottam az írásaidban, az a hosszú szőr téma volt. Ha nem jár kiállításra egy kutya, lehet, hogy praktikusabb a gazdájának rövidre nyírni a kutyát, persze, nem tagadom, szebb látvány a hosszú szőrű yorki, egyébként lenyűgözően érveltél, zöldkezet nyomtam az összes "Bibliádra" (ja, és bocsi, hogy tegeződtem, de így volt egyszerűbb). Most bemásolnám anyukám 2 írását is, ami szerintem szintén nagyon jó, csak néhány helyen lehet ő is túloz (egyébként arra a kérdésre válaszolt, hogy kinek melyik csivava nyerte el a tetszését, a hosszú, vagy a rövidszőrű):
1.Őszintén szólva egyik sem. A csivi egy idegbeteg túlszaporított divatkiegészítő, és szerintem már nem is kutya. Na, nem mintha ez a csivavák hibája lenne. Erről az idegbeteg szaporítók tehetnek, és az idegbeteg plázacica gazdik, akik divatkiegészítőt csinálnak a "kutyákból", pl. festik a körmüket, folyton öltöztetik gagyi ruhákba, vagy inkább jelmezekbe, mindig magukkal cipelik egy "csinos kis táskában" és mindenféle kiegészítőket adnak rá, amitől az őrült gazdik "kis drágája" eléggé röhejesen néz ki. Arról nem is beszélve, hogy egész nap ölben fekszenek, a gazdi pedig simogatja, babusgatja és dédelgeti egész nap, és a legkisebb szélfuvallattól is óvja elkényeztetett ölebét. Egyébként nem is tudom már, mikor láttam a saját négy pici lábán sétáló csivit. Mostanában csak táskákban és kézben látni. Ha valaki tud egy olyan csivavát, amelyik nem így él, hanem rendes kutyaként, az, kérem szóljon! Amúgy nekem küllemre se tetszenek a csivavák, de ha választani kell, a hosszú szőrűre szavazok.
Vala a csivi egy életképes, okos, tehetséges, keményen dolgozó kutyafajta volt. De mi lett belőle? A csivava az egyik kutyafajta, amelyik tökéletes példája a mai rossz irányba fejlődő kutyás világnak.
2. Nincs nagy bajom a csivavákkal, de amit mostanában látok-hallok, az tényleg elszomorító. Oké, kutya, de nem kutyaként kezelik. Azt pedig tényleg tudom, hogy néhány kutyának ruha kell hidegben, még valamelyik nagytestűnek is, nekem sem azzal van bajom, HOGY öltöztetik a csiviket, és néhány más kutyát, hanem AHOGY öltöztetik. Ez, a mai stílus, némelyik ruhák,és a kiegészítők véleményem szerint már nem a kutya, hanem a gazdik érdekeit, igényeit szolgálják. Szórakozzunk, nevessünk a kutyánkKAL, de ne RAJTA. Mert ez már amit néhány ember művel az ölebével, vagy nem is ölebével, hanem nagyobb kutyájával, az már tényleg nevetséges.Aláírom vannak felelős, odaadó csivi gazdik is, akik nem tennének ilyet a kutyáikkal, de sajnos ma már egyre kevesebb ilyen van. Én nem utálom a csivavákat, csak sajnálom őket, amiért ez történt velük. Ne mondd, hogy (részben) nem ezért van ennyi elkényeztetett, neveletlen és idegi roncs csivava? És mivel divat lett a csivi, ezért sokan keresik,és az ilyen gazdiknak, akik bohócot csinálnak ebükből, mindegy, honnan szerzik be kutyájukat. Csak az a lényeg, hogy beszerezzenek egyet, és ne maradjanak ki a divathóbortból. És ennek eredményeképp lesz annyi szaporító, ami pedig mit von maga után? Sok túlszaporított, borzalmas idegrendszerű, jellemű (és küllemű) csivava lesz. És akkor miért dolgoztak olyan keményen a felelős, odaadó tenyésztők? Az ő munkájuk csaknem elvész, mert mindenki inkább a szaporítótól vásárol olcsóbban. Sajnos, olyan ez ma már a legtöbb esetben, mint a karkötővásárlás. A legújabb divat a türkizkék karkötő, erre fogom magam, rohanok venni egyet, nehogy kimaradjak a menők sorából, és mindjárt az első sarkon megveszem, vagy körülnézek, de mivel X üzletben olcsóbb, ezért ott veszem meg. Ez a szomorú helyzet.
nyugi, nekem is herótom van tőlük :) bár az is igaz, hogy a legtöbb kutyától és "kedves" gazdáiktól itt a városban...
a mai sétánk alatt egy pincsiszerű, dagadt kis dög akarta megtámadni az én kutyámat, szabályosan támadt, de ha nem fogy el a flexi még engem is megharap... a gazdi nemhogy nem szólt, a flexit se fogta rövidebbre. az egészhez annyi hozzászólnivalója volt, hogy "jajj, bobika, ma egész nap harcolsz?"... komolyan elgondolkozom ilyenkor, hogy mi lenne, ha önvédelem alatt fejberúgnám ezeket a dögöket.
nálunk is mindig mi vagyunk a hibásak, csak mert az enyém nagyobb. én nem vihetem sehova, pedig nem csinálna semmit. és még nem is egy óriás, hanem egy közpes kutya... de senki sem hiszi el, hogy egy dog vagy egy masztiff sokszor sokkal normálisabb...
én először is betiltanám a flexit, vagy legalábbis engedélyhez kötni a használatát. legyen annak, akinek behívható és kezelhető a kutyája.
Helyesen írtad a kérdésben, hogy a "Kutyagazdiktól" készülsz ki :)ismerek pár jó fej kistestű kutyust: normális neveléssel, KUTYA-ként kezelve ők is teljes értékű kutyák, akárcsak nagyobb társaik.
Rengeteg fiatal és idős ember csak szőrös ágymelegítőnek tartja ezeket a kutyákat, nem nevelik, elkényeztetik. Kutyákkal nincs kapcsolatuk, mert a gazdi félti, ezért felkapkodja mindenféle kutya elől. Az állandó féltés miatt túlzottan agresszív lesz a kis kutya. Azt tartom érdekesnek, hogy rengeteg kistestű kutya KOMOLYAN GONDOLJA, hogy megtámadja a nagytestűeket :O !!! Annyira eltorzult már a lelkiviláguk, hogy simán azt gondolják, erősebbek...
Pont ma történt, hogy roti-nj keverék kanomat bringa mellett pórázon vezettem a jobb oldalamon. Erre pont jobbról egy meghízott kistestű talán csivava-tacsi-pincser szerű keverék rongyolt felénk ugatva. Leugrottam a cangáról, rákiabáltam és felé dobbantottam és nehezen, de visszament gazdihoz, aki ekkor megverte...már hiába :D Kutyám már fáradt volt, semmit nem reagált a kis kutyára.
Pár nappal korábban szintén pórázon vittem a bringa mellett jobb oldalamon. Egy szűk járdaszakaszon, két padszerű kőépítmény közt mentünk át, kb. 1 méter volt nekünk. Bal oldalt kis fehér akármi, jobb oldalt egy yorkie és egy nem emlékszem milyen fajta eb őrjöngött pórázon. Átmentünk köztük, Argos csak nézte őket...egy pillanatra megfordult a fejemben, hogy ha a gazdik kiengedik a pórázt, abból gáz lesz...szerencsére nem tették.
Akkor kb. 1 hónapja egy forró nyári napon sétáltunk pórázon a lakótelepen. Szembe nőci flexis havanese-vel, kutya őrjöng, gazdi felveszi és kikerül minket az úton át, visszafele ugyanez.
Aztán padon ültem, Argos alattam póráz nélkül feküdt, nőci jön karjában őrjöngő kutyájával. Kiegészültek egy szintén ugató fehér kiskutyás pasival. Nagy tér állt rendelkezésükre, de be KELLETT szólniuk, hogy pórázra kéne kötni. Mondtam, hogy a kutyám örül, hogy él, nem kötöm meg, nem fog odamenni...de jöttek, hogy ez a szabály. Mondtam, hogy a támadó természetű kutyákra pedig szájkosára a szabály, ergó legközelebb a havanese-re is rá kéne tenni, vagy legalább MEGNEVELNI :D ez már nem tetszett nekik, odébb álltak morogva :)))
Ja, a legjobb még év elején történt...vagy még tavaly, nem is tudom.
Kereszt úthoz érve látom, hogy a túloldalt egy idős pasi és egy idős nő fog flexin egy-egy kisfehérizét, természetesen a járda közepén állva :D Argos szabadon volt, megfogtam a nyakörvénél a JOBB OLDALAMON, hogy ne a kutyák felé legyen. Erre az egyik vakarcs egyenesen előttem rongyol át vicsorogva, gazdi utolsó pillanatban húzta vissza. Először majdnem felrúgtam, azt hittem, hogy nekem támad, pedig a kutyára támadt ki. Eleresztettem egy cifrát, erre még a nőcinek állt feljebb, hogy PÓRÁZRA kéne kötni a kutyámat. Mondtam, hogy fogtam kézzel, az ő kutyája pórázon volt ugyan, de figyelni kéne rá...tovább mentem, még magyaráztak...mondtam, hogy legközelebb nem lesz ilyen szerencséjük, ha egy kutya visszaverekszik, visszafog a kis bolyhosra
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!