Mire jó a Cesar Milanos lenyomós módszere?
Amikor a kutyát a nyakánál fogva a földre nyomja, és ott tartja.
Mert egy nevelési könyben sem olvastam hasonlót...
És mire jó? És mikor lehet alkalmazni?
És milyen kutyával lehet és kell megcsinálni?
És mi van ha átharapja a torkom, miután megpróbálom megfogni a nyakát?
"És mivel a vizsgákon max kézjel használható, így a klikker sz@rt se ér..."
Ezzel azért vitatkoznék. A klikker jó esetben csak a tanítás folyamatáig szükséges, utána elhagyható, sőt szerintem el is kell hagyni. Én csak módjával használom, néha előveszem, hasznos tud lenni, de nem függök tőle, és a kutyát sem neveltem függővé :)
Én ismerek olyan kutyát, aki a mai napig nem hajlandó semmit megcsinálni klikker vagy jutifalat nélkül. Ha kér valamit a gazdija, akkor érti, de várja a hangot, addig nem teszi meg.
Etől függetlenül még mdingi állítom, jó a klikker, de nem kell isteníteni, van sok-sok módszer, ez is csak egy a sok közül. Valaki ezt használja, vaaki pedig nem. És kész.
Csak ezt egyesek nem képesek felfogni.
Klikkerrel bármi megtanítható. Ha ismernéd, tudnád. Kézjelek, testjelek, parancsszavak, képzeld, még az is, hogy ezek nélkül hajtsa végre a kutya a feladatot. Olyan távlatokat képes nyitni, amire még te se gondolnál. Ezért nem kellene becsmérelned, nem ismered. Bocs, de tényleg csak magadat járatod le. Emellett olyan tanítási technikákat ad, amiket enélkül sem végre hajtani, se elképzelni nem tudhatsz.
Amúgy örülök hogy elkezdtél személyeskedni. Én nem foglak téged szidni, nem az én asztalom. Hülyének sem nézlek, nem ismerlek, szerencsére. Csak próbálok bizonyos tényekre, világos dolgokra rávilágítani, de nyugodtan csukd be a szemed, ha nem akarod ezeket észrevenni.
És én kérek elnézést, amiért a lelki nyugalmát megzavartam minden CM rajongónak és minden kutyásnak, aki a fizikai fenyítést előbbre helyezi. Én nem vagyok híve se a leszorításnak, se a rugdosásnak, se az "egy jól időzített sallang csodákra képes" típusú felfogásnak. Úgy gondolom, a kutyám többet érdemel ennél. De kinek a pap, kinek a papné... És én élvezem, ha a kutya örömmel dolgozik. Számomra jó látni, hogy a kutyám is élvezi, amit csinál. Látod, én pont ezért nem ajánlom senkinek a hagyományos nevelést, azt a "fegyelmezést", amit te használsz, kedve Little Red. Miért jó, ha szellemileg lenyomjuk a kutyát, ha elvesszük az együttműködési kedvét?
Nem is a fegyelem-büntetés szavakon van a hangsúly, hanem a szituáción. A lenyomást csak akkor alkalmaztam mikor rám morgott a kutyám mikor anno hozzám került.
A klikker szerintem is egy jó találmány, én új dolgok tanításánál használom eleinte sokat (mikor már megtanulta nem alkalmazom), valamint pontosításhoz nagyon hasznos számomra.
Hát, ha belemelegedsz a klikkeres tanításba, az eddigi bonyolult dolgok eléggé alap szintre fogna süllyedni, ez igaz. De újra csak mondom, amíg nem ismered meg, addig fölösleges butaságokat mondanod róla.
Nem istenítem, a tanítás csak harmad rendű nálam, régebben nem is használtam, de mióta megismertem, nem mondanék le róla. Nem a klikkeren van a hangsúly, hanem a tanítási felfogásán, technikáin, amikből a legtöbbet klikker nélkül nem lehet végre hajtani. A fél éves kutyám olyan dolgokat tudott olyan szinten, amik a hagyományos tanításban még egy 3-4 évestől sem lehet elvárni. Pláne nem a "nem kell hogy élvezze, csak csinálja meg" szintű hozzáállással.
Hagyományos tanításnál se a kutya kora a mérvadó, hanem a tanítás módja és milyensége.
Amiatt is kaptam itt meleget-hideget (főleg hideget) , h a 6 hetes kutyámat már az itt töltött második napon nekiálltam tanítani az alapokra.
Még le se mehetett sétálni, de az alap parancsokat már tudta...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!