Most mi az igazság, rosszat vagy jót teszek a kutyával ha nyárra megnyiratom a bundáját?
Hát a doki se nagyon érthet a bichonokhoz... Sajnos ebben a kérdéshez általában nem kompetensek az orvosok (nem kötelesek a bichon szőrzetének gondozását, funkcióját ismerni), a kozmetikusoknak meg az a pénz ha szépen letolják géppel egy hosszúszőrű kutya bundáját, de szerencsére van egy pár lelkiismeretes kozmi is, aki a kutya érdekeit nézi.
Hogy a kérdére válaszoljak, bizony télen fűt, nyáron hűt a bunda, ezt mindig elmondom, kubai fajta, ahol az átlaghőmérséklet 35-40 fok. Vajon miért hosszú a kutya szőre? Bolognese, máltai, olasz fajták, a csivavát a mexikóiak hosszú szőrrel tenyészették ki, vajon miért? Butaságnak tartom lenyírni egy kubai fajta szőrét azért mert melege van. Ez ostobaság. Kubában sem nyírták a kutya szőrét. Az ok ha ollóval levágatod 10-12 centisre, na de az 1-2 centis szőrű bichonoktók kibukok, illetve nem tőlük, hanem az okos gazdáiktól...
Hát nem tudom mit csináljak. Akkor hagyjam meg? Értem, hogy mit mondasz, csak fura hogy az emberek ennyire nem tudják mi a jó a kutyáiknak, mert egy csomót látok rövid szőrben rohangálni.
És akkor ez csak a bichonra vonatkozik? Ha más fajta kutyát lenyírnak nekik jó?
Figyi, hosszú szőrű kutyákat nem szoktak nyírni. Fura hogy pl skót juhászt, afgán agarat, bearded colliet stb senki nem akar megnyíratni csak szegény bichonokat, yorkiekat kopasztják meg:(
Az emberek nagyon tudatlanok, gondolj csak azokra az elméletekre miszerint a kutyáknak egyszer szülnie kell, az ivartalanítás csonkolás, a nyers hústól megvadul a kutya stb. Nagy a homály az emberek fejében kutyatartás területén, a legtöbb bichon gazdi nem tudja mi kell a kutyájának, de ha vennék a fáradságot és utánanéznének a neten vagy tenyésztőtől érdeklődnének, könyveket olvasnának, mindehol írják hogy a havanese hosszú szőrű fajta (a bolognese, máltai is).
Szerintem ha egy 10 centis szőrt hagysz neki az tökéletes, de annál rövidebb ne legyen, mert nem lesz ami védi a melegtől, és a napsugárzástól, mivel nincs aljszőrük ezért 2-3 centis bundával könnyen le is éghet a bőrük. Egyébként ha vki tenyésztőtől és nem szaporítótól vesz kutyát, akkor a tenyésztő mindezekről felvilágosítja a vásárlót. Mellesleg szerintem egy hosszú szőrű fajta hosszú szőrrel szép.
Ja, ha friséd van az teljesen más tészta. Őket speckó fazonra szokták nyírni, amihez viszont nagyon kevés kozmetikus ért. Egy ismerősömnek friséje van, és inkább megtanulta maga kozmetikázni a kutyáját, mert egy kozmetikus sem értett a frisék nyírásához akihez vitte:(
Ugye őket így szokták nyírni:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!