Mi az igazsag? Tudomany vagy Tapasztalat? Mindketto?
Minden kutya gazdanak a velemenyere lennek kivancsi. Tudjatok, hogy meg a felso tagozatosoknak, de talan nehanyotok jobban emlekszik a kozep iskolara (persze azert a diakok velemenye is erdekel;) arrol hogy azt tanitottak, hogy a kutyak is a tobbi allattal egyutt csak feltetlen v. felteteles reflexekkel (betanult osztonbeli reakciokkal) cselekszik, vagy hogy a kutyanak nincsenek erzesei. Mi a velemenyetek? szerintetek titeket szeret a kutyatok? latod, hogy vannak erzesei?
amugy nem vagyok gazdi, de nagyon szeretnek egy kutyat magamnak, mert hiszek azert abban, hogy egy kutya lehet a baratom.
Ez egy nagyon jó kérdés:) Röviden leírom a véleményem.
Szerintem a kutyáknak nincsenek gondolataik, vagy legalábbis nem úgy, ahogy mi emberek képesek vagyunk gondolkozni. Az én tapasztalatom is az, hogy a kutyák képességei az ösztönből, illetve a pavlovi reflexből fakadnak.
A kutyám ragaszkodik hozzám, mert engem tekint a falkavezérnek - ezen a szinten kell, hogy legyen valamiféle értelmük, hiszen megtanulta, hogy mit tehet és mit nem tehet a felette álló egyeddel szemben. De talán ez is a p.reflex, mert tudja, hogy miért jár dicséret, miért jár szidás.
Megtanulta, hogy tőlem függ, hogy kap e élelmet, vagy sem.
Amikor még ivarérett volt, és egy tüzelés alkalmával megjelent egy kan kutya a semmiből, rászóltam a kutyámra, hogy azonnal üljön le, és maradjon úgy. Pedig akkor már a kan felvevős időszakban volt, mégis azt csinálta, amit én mondtam neki, és nem azt, amit az ösztönei diktáltak.
Nehéz megfogalmazni ezt a dolgot...szerintem a kutyák "értelmének" nagyon sok kiskapuja nincs még feltárva az emberek előtt.
Hogy vannak e érzelmeik? Szívem szerint rávágnám, hogy természetesen. De ha jobban belegondolok, lehet, hogy minden irányomba kimutatott "érzése" kizárólag annak falkavezérnek szól, akitől ő függ?
A lelkem mélyén mégis tudom, hogy a kutyám belehalna, ha elveszítenénk egymást. És ha az egy kutya lelke sérül, akkor kell, hogy legyen valami, ami több, mint az ösztönök:)
És nem véletlenül van az a mondás, hogy a kutya az ember legjobb barátja. Ez így igaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!