Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mi a véleményetek a Sacaházi...

Mi a véleményetek a Sacaházi mudi kennelről?

Figyelt kérdés

Tapasztalatok?

Menthetetlenül beleszerettem a fehér mudiba és úgy olvastam ő kifejezetten fehér mudikat tenyészt.

2012. márc. 24. 18:37
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
75%

Én a mudis fórumot olvasgatva figyeltem fel arra, hogy a Gulakuti kennelben feltűnően sok az ilyen "különleges" szín (a többi oda írogató kennelhez képest is), melyre egyes mudisok azt mondják, hogy a fajta színei, mások pedig azt, hogy keverék színek. Én a standardnak hiszek, mint a fajta hivatalos leírásának és kész, mert ez is olyan, mint a vaj meg a margarin. Valóban, a nagyon apró mudik éppúgy... furcsák arányaikban is, mint a nagyon nagyok.

Én egy Gondűző Alkonyatos mudit ismerek, már két éves, de még mindig furin áll a füle, meg testfelépítésre, fejre sem olyan mudis, nagyon magas kutya. A szép barna szőre viszont elképesztő.

Egyébként, nem kell ez a lekezelő, "megsúgom" szöveg, igazán nem illik inteligens emberekhez.

2012. aug. 9. 22:02
 12/23 anonim ***** válasza:
Hát istenem egyik kennel sem tökéletes minden kutyájában... És a Gulakuti (nem védem, vannak módszerei amivel nem értek egyet, nem akarnék onnan kutyát) kennelben gyönyörű színű kutyák vannak. A standard csak ezeket zárja ki: Ordas szín; fekete és cserszín a sárga és a barna közötti színtartományba tartozó jegyekkel. És ezek sem hordoznak betegséget, mint más fajtáknál. Különben meg a tenyésztők is mondják, hogy meg kéne változtatni a standardot, nem csak a méretben, hanem a színek tekintetében is.
2012. aug. 9. 22:22
 13/23 anonim ***** válasza:
50%

Nah tessék! Ezek szerint az emlegetett kennelben nagy gyakorisággal fordulnak elő olyan színek (barna cifra, hamvas cifra), melyek még csak benne sem foglaltatnak a standarban, mint lehetséges színek, meg sem említik őket! xD

De majomkodást félre téve, valóban lehet még a standardon finomítani. De a vásárló jó, ha a fajta standardját próbálja nézni, ha már kutyát vesz, hogy ne tudják becsapni. A tökéletlenségnek pedig vannak változatai és fokozatai, és sajnos a mudi tenyésztésében sokszor nem törekednek a tökéletességre, hanem minél több érdekes színt próbálnak kihozni, holott sok más fajta tök jól elvan két színváltozattal, nem is értem... S most nem a Gulakuti kennelt akarom fikázni, de nekem ez a meglátásom.

2012. aug. 9. 23:03
 14/23 anonim ***** válasza:
Érdekes módon a régi standardban még benne voltak ezek a színek... Micsoda véletlen... Kezdő mudis vagy még, ugye? A mudinak nem a kinézete kéne, hogy legyen a lényeg. És szerencsére még nem is az, különben már itt is show vonalról kéne besz mint sok más szerencsétlen fajtánál... Nem attól lesz jó munkakutya, hogy milyen a színe...
2012. aug. 10. 00:09
 15/23 anonim ***** válasza:

Nem akartalak megsérteni a "megsúgom"-mal, szóval sajnálom, ha félreérthető volt. De ezek a színek bármilyen standard szülőpárnál kijöhetnek, nem kell hozzá direkt "rásegíteni", ilyen a genetika. Hamvas és cifra hordozóktól hamvascifra (ez viszonylag gyakori, példákat sem hozok), barna és cifra hordozóktól barnacifra stb. Sőt, hamvasbarna-cifra is lehet. Robinál azért látni ilyeneket, mert szereti a színes mudikat, és nem rejtegeti őket, hanem büszkén mutogatja. A Kunok Kincse pl. a feketéket részesíti előnyben, a Szürkevillám a hamvasokat. És mint írtam, az eredeti standard néhány egyed alapján íródott, valamelyik változatába (talán a másodikba) a cifra is csak később került bele, mert épp nem találtak olyan példányt.

Itt olvashatsz a barnacifra és hamvasbarna genetikai hátteréről:

[link]

Az egyik legszebb hamvasbarna meg szerintem Gondűző Alkonyat Sobri Gyöngye. Ez utóbbi tenyésztőnél csak ezt furcsállottam:

[link]

De persze a másik oldalt nem ismerem.

Remélem, nem vetted kioktatásnak, nem annak szántam! Csak már majd' feldőlök az álmosságtól.

2012. aug. 10. 00:54
 16/23 anonim ***** válasza:
Ja, és ilyen színű mudik kaphatnak Tenyészthetőt! Tehát attól, hogy nincsenek külön kiemelve a leírásban, még nem kizáró ok. Amúgy én a mézeslábút és az ordast (maszkos fakót) is szívesen látnám.
2012. aug. 10. 01:01
 17/23 anonim ***** válasza:
50%

Igen, igaza van az utolsónak. Talán azokat kéne pártolni akik eltitkolják az ilyen kiskutyákat, netán "meg is semmisítik"? A Kormosvári kennelben példul csak fekete kutyákat tenyésztenek (egy másmilyen alomról tudok eddig), nem mondhatod rájuk, hogy a színra hajtanak, mégis rendszeresen előfordul egy színhiba...

Azért mert más fajta elvan két "uncsi" színnel, miért kéne nekünk is arra törekedni, és eldobni azt az ajándékot (a mudi mindigis nagyon színes volt) amit kaptunk?

2012. aug. 10. 01:03
 18/23 anonim ***** válasza:
50%

Na igen, ha a bíró is azt mondja rá, hogy megfelel akkor mit mondasz? Ő azért csak ért hozzá...

[link] :))

2012. aug. 10. 01:07
 19/23 anonim ***** válasza:
50%

A mézeslábú és ordas mudikat soha nem fogják standard-be visszavonni! Amúgy meg nincs elég szín? Minek olyan párosításokat csinálni, pl cifra és barna, ahol elég nagy a valószínűsége, hogy kijön egy barnacifra...

A fehér egyébként gyönyörű, a kérdező pedig amúgy is fehér mudit szeretne.

2012. aug. 10. 21:20
 20/23 anonim ***** válasza:
Miért, mi bajod a barnacifrával? Fáj? A kutyának nem... Különben sem a szín az egyetlen fontos dolog. Ha amúgy például a két kutya tökéletes pár akkor nem fogják kihagyni emiatt.
2012. aug. 10. 21:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!