Na erre mi a megoldas? Tanacstalan vagyok
4 eves koraban orokbefogadtam egy cockert, rosz korulmenyek kozott nevelkedett ezert sok ido es turelem kellett ahoz hogy megszokjon minket de megerte, nagyon jopofa, imadnival egy dog. De agressziv es makacs. Ha o valamit nem akar azt nem csinalja es semivel se lehet ravenni, ha megszidom is vicsorit. 3szor harapott meg. tobb modszert kiprobaltam mar de semi se valt be az evek soran.(kitagadas a falkabol, befogtam a szajat es csak akor engedtem el ha megnyugodott, szidas,...stb. de soha nem vertem el)
Nem lehet a kutyat megemelni (pl hogy furdetesnel kadba tegyem), es a szoret se engedi mar hogy gondozzam.
Komoly valaszokat varok... elore koszonom
Nekem hirtelen, egyből Cesar Millan jutott eszembe, aki hasonlóan problémás kutyákon dolgozik. Bár kiemelik mindig, hogy "szakképzett személy segítsége nélkül ne próbálkozzon a képernyőn látható technikákkal", azért pár dolgot meg lehet próbálni.
Nekünk is van két angol cocker fickó, az egyiküknek valószínűleg lehetett valami gyerekkori traumája, mert ha nem is ennyire, mint a tied, de hasonló tüneteket produkált egy időben.
Amit tehet az ember: megőrizni a nyugalmat, a magabiztos energiaállapotot és nem beidegesedni, ha a kutya hülyén viselkedik. Következetesnek lenni, tehát nem engedni, hogy "hát majd méskor, most hagyom inkább", hanem ha belekezdesz valamibe, akkor ki kell belőle "csikarni".
Pl.: ha nagyon ideges vagy bizonytalan és vicsorít vagy odakap, fordítsd az oldalára és domináld le. Előbb-utóbb megadó állapotba kerül. Jutalmazni csak akkor, ha nyugodt és megadó, ha jól viselkedik. Ideges állapotban nem szabad "vigasztalni" mert az a rossz idegállapot dícséretének veszik és konzerváljuk a nem kívánt állapotot. Ha már elérted, hogy "behódol", mert nem engedted fel a földről, amíg vicsorog és vonaglik, onnantól könnyebb lesz a dolgod. Tapasztalja meg a jószág, hogy sosem bántod, de határozott vezetője vagy. Azaz nem tágítasz, nem engedsz, ha fésülés vagy fürösztés van. Eleivel tehetsz rá ilyen textilszájkosár-szerűséget, később elhagyható. Ha mindig nyugodt vagy és az izgágaságát dominanciával reagálod le, akkor elvileg megszelidíthető a kutyus.
És még egy nagyon fontos: ha ilyen ingerlékeny, hirtelenkedő, akkor túlteng benne az energia. Fáraszd le minden nap, amennyire csk bírod! Napi több, kiadós futás vagy hosszú séta és az ebbéli fáradtságában a legjobb az "átnevelésre" szelidítésre.
Sok sikert kívánok, ne hallgass az "altasdelekre" és mint spánieles, hadd kérjek fotót vagy linket, ha van róla kép.
Kifejtem kicsit pontosabban is: én inkább megmutatnám neki, hogy harapás nélkül is túl lehet élni bizonyos helyzeteket, hogy nem kell megvédenie magát, mert nincs veszély, megbízhat bennetek. Ez lassú és hozzáértést igénylő folyamat, de szerintem célravezetőbb, mint a folyamatos agresszív dominálgatás. Ő nem azért harapdál, mert főnökösködik, hanem mert fél attól, ami történhet, ami régen történt. Ezeket felül kéne írni benne, kellemes élménnyé tenni a fürdést, a szőrápolást...
Azért is gyanakszom arra, hogy inkább ez lesz a megoldás, mert elmondásod alapján jó dolgokkal próbálkoztál, de nem hatottak. Bizalmat kell benne építeni, annak meg nem az a módja, hogy rendszeresen letepered.
azert mar jopar ev eltelt amiota nalam van es megertem ha fel attol amit azelott kapott.ki tudja mi volt meg amirol nem tudok.csak enyi ev utan mar tudhatna hogy nem bantottam es sose fogom... de az lesz a legokosabb ha minnel hamarabb elviszem egy kutyakepzohoz, aki majd segit :)
De koszonom minedkinek a valaszat. Linkeltem kepeket a kutyarol :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!