Miért engedi be néhány ember a kutyáját a lakásba?
Például az én aranykoszorús mestertenyésztő barátnőm.
Igaz,Ő nem szaporító,nincs sok kutyája,kettő van neki,ágyban alszanak.Boxerekről van szó.Egész nap,mikor jó az idő,sétál,kirándul velük,két-három évente van nála alom.
Kedves 11:13, 11:16 és 11:21. (ja, egyugyanazon vàlaszolò)
Sokat gondolkoztam, hogy kontràzzak-e rà arra, amit tulajdonkèpp nekem ìrtàl, aztàn ùgy dontottem, mièrt ne.
tehàt 1: Neked hàrom kutyàd van, nem pedig egy "egyke", aki folyton unatkozna, èpp ezèrt kell neki a gazdi tàrsasàga,
2: azt ìrod, mindig kint vagy veluk (ez egy jo pont oda),
3: milyen dolog az, hogy falusi paraszt kèpzetlen analfabèta kutyàk? èn emberben hallottam (olvastam) ilyet.... Szàmomra csak KUTYA van.
4: egyedul is feltalàlni magukat... hàt... (legalàbb tobben vannak, de mi lenne, ha egyedul egy lenne? az hogyan talàlnà fel magàt??? hulyère unatkoznà magàt, amikor nem vagy vele.)
Meg hogy Nehogymàr a fejedre nojon... ha kint alszik, az egyenlo azzal is, hogy nem nohet a fejedre, igaz? Màrmint a jòlneveltsèg ebbol ered???
Az èn kutyàm mindig mellettem szeret lenni, a szobàban, ha tèvèzek, az udvaron, ha kiulok napozni pèldàul, az utcàn is mellettem, ha pèldàul kocogok... de mindig mellettem! De azèrt mèg egy nagyon jòlnevelt, csendes, kedves kutya! Nem egy elkényeztetett, a tànyèrodbòl evo, a gyerek àgyàban alvò kutya. ès tartom, hogy erosebb a szàl a bent tartott kutyàk ès gazdàik kozott.
Igen ezt mondom, mert akik bent tartják, azok minden kinti kutyáról azt hiszik, hogy neveletlen, antiszocális hordós kutya... A kutyáim három éve vannak többen, Az első kutyám tehát öt évig egyedüli kutya volt (nahát egy kinti kutya ilyen sokáig él :D). És akkor is kint lakott. Érdekes módon vele a legszorosabb a kapcsolatom. És akkor is jól elvolt, nézegetett, őrizgette a házat, figyelte az állatokat... Labdázni és valamilyen eszközzel játszani nem szeret(ett). Na de vajon ha bent lett volna mikor én mondjuk iskolában vagyok ott tudott volna mást csinálni mint a kennelben? Napközben más sincs itthon egyébként meg csakn én foglalkozok vele, mert komoly céljaink vannak nem családi kutyának lettek. A kinti tartás nem egyenlő a jólneveltséggel. Azt viszont tény és való, hogy bent sokkal több dolog van amivel rossazt csinálhat a kutya, és mivel sokkal többígy hát a gazdi is gyorsan belefáradhat a rászólásba, főleg ha gyerekei vannak vagy egyáltalán felnőtt is más dolga. És akkor jön az sokaknál, hogy inkább ráhagyjuk... Meg a csábítás is nagyobb.... Valaki nem tudja megállni hogy ne kényeztesse el a kutyát, ha viszont ha kint lenne akkor könnyebb lenne kicsivel... De akkor sem attól lesz jókutya, hogy kint van.
Azt meg nem tudom milyen alapon állítod, hogy a benti kutyával jobb a kapcsolat? Imersz engem? Láttad a kutyáim? Hogy hogy viselkednek, hogy viszonyulunk egymáshoz? Képzeld el hogy kutya bolond vagyok... Én cigizés meg buli helyett kutyát jártam sétáltatni, az akkor még egyke kutyát... Nem mentem kirádnulásokra, mert a kutya csak nekem fogad szót vagy verseny volt épp, szülés előtt már egy héttel itthon maradtam vele (pedig elég ambíciózus vagyok tanulás terén), amikor szült az sem zavart, hogy könyökig véres lettem, állandóan könyveket olvastam róla, olyan szinten hogy már két könyvtárba járok és nem találok új kutyás könyvet! Számtalanszor harcoltam értük a családdal, az iskolában utáltak, mert én voltam a hülye kutyás, de piálni bezzeg nem akartam. Nyáron Görögország helyett a falusi táborba jártam velük ahol sátorban kellett aludni és egy hétig alig lehetett mosakodni... Inkább nem kértem zsebpénzt, csak ehessenek jobb kaját, és lány létemre kb egyedül csináltam meg a kenneljüket 14 évesen, és ha véletlenül elmentem valahova, akkor is folyton hazatelefonálgattam miattuk... Nem vagyok kutyabolond. :D
Ez az én részem... Mesélhetnák a kutyák részéről is de már egyszer leírtam valamennyire...
Másik hozzászólásodból látszik, hogy nem eléggé értesz a kutyákhoz, csak sajnos a jóakarat nem elég nekik. Biztos te is azok közé tartozol aki még nem látott egy boldogan dolgozó kutyát, aki sajnálják azokat akiket "dresszíroz" a gazdájuk... Olyan kutyák nincsenek akiet agresszióra neveltek... Mindenki elkényeztetett kutya így indul... Jaj szegény most hoztuk haza, nyüszít, had aludjon bent, aztán ágyban, aztán ott is marad, meg milyen aranyosan néz, adjunk neki egy nasit... Aztán a kutya felnő, és valamelyiknek olyan kedve lesz akkor kikergeti az ágyból a gazdit, követeli a nasit, rámorog, neadjisten megharapja... És igaza is van a kutyának, mert ha más nem, hát neki kell irányítani a falkát... És még csak nem is jó neki (gondolj a vezetőbeosztásban dolgozó stresszes emberekre)... Aztán valamelyik nem lesz ilyen... Vagyis én állítom, hogy az összes ilyen lesz, csak mindegyiknél veszik észre... Valamelyik csak apró dolgokat produkál, pl nem azonnal fogad szót, vagy ilyesmik... De már ezek is jelek... Aztán jönnek ide sírni az ilyen gazdik, hogy mit tegyenek... Ez a kutyának rossz. Tehát aki elkényezteti a kutyájt az valóban nem szereti annyira... Mert melyik kutyának jó ha kövér lesz, vagy neki kell játszani a vezető szerepet, pedig ha lenne rá vevő akkor ő szívesen élvezné hogy őt vezetik...
De milyen jogon állítod hogy egy kutya csak azért jobb kapcsolatban van a gazdival, mert bent lakik, amíg nem is ismered az én kutyáimat? :D
Csak azt mesélem el, amikor megtámadott minket egy olyan 60 kg-os dög (enyémet együtt kb 30) és elkapta a kutyám, rázta mint a rongyot... De még akkor követte az utasításaimat, hogy jöjjön visszam utána meg hogy fusson ahogy tud... A másik kutyám meg védeni próbált minket közben... Aztán otthon már alib bírt felállni, de végig tűrte egy rossz szó nélkül, hogy kitisztítsam a kétoldalon lévő félujjnyi mély sebet- az a kutya szinte átérte a pofájával az egész derekát... Minden tűrt... A seb teljesen befordult. A szőrszálakat úgy kellet kibányászni, a bőr visszafordítani stb... Aztán később azt is tűrte, hogy az elhalt bőrdarabokat csipesszel szedjem kifelé, közben a csipesz teljesen eltűnt a sebben... És mindezt itthon, orvos és nyugtató nélkül. Sőt másnap az orvos már össze sem tudta varrni, mert olyan szépen gyógyult miattam... Más kutyájánál meg legtöbbször azt tapasztalom, hogy legalább egy oplyan testrésze van amit a gazdi (sem!) érinthet meg..
A 20:44-esnek màr megint:
hogy mièrt kotodik jobban egy benti kutya hozzad, mint kint èlo tarsa? pèldàul, mert 24-BOL 24-ET EGYUTT VAN VELED.
Mondom: szerintem nincs antiszoc kutya, vagy paraszt kutya, csak KUTYA, szeretni valò
Bent amùgy akkor csinàl rosszat, ha hagyod; ràhagyni csak a hulye hagyja rà, hogy elràgta a szandàlja pàntjàt. Ja, ha kint lenne, konnyebb lenne le se sz...rni.
Kulonben hàny èves vagy? Huszon...hàny? (ha vagy huszonvalahàny). minden tiszteletem, a te korodban èn is ugyanigy vedtem volna magam...
Amugy alaszkai malamut az egyik kutyam, munkakutya, de ezt biztosan tudod, es imàd dolgozni. ès hallgat parancsszavakra is.
Szerinted tènyleg nem lehet agressziora nevelni? Talàn mèg olvass utàna egy keveset. Mert dehogynem lehet. Ismerek olyat, aki emberre uszitja a kutyàjàt, na az mi, ha nem agressziòra nevelès? Talalkoztam olyannal, aki bezàrta a kutyàjàt sotètbe napokra, hogy elvaditsa... meg is lett az eredmenye, ès a marhàja mèg dicsekedett is vele... idegroncs lett a kutyàja, ja meg egy vadàllat.
A falkavezèrnek mindig minden esetben a legjobb. (olvass mèg.) Gondold csak el, ha nem ìgy lenne, mièrt harcolnànak ezèrt a stàtuszèrt àllandòan a farkasok?! Ki hallott mèg olyat, hogy van olyan kutya, aki szivesen èlveznè, ha vezetnèk?! Ha tortènetesen vezèrkutyànak szuletett? (a màsik kutyàm alàrendelt beàllìtottsàgu pèldàul kolyokkora òta. De nem minden kutya szuletik alàrendeltnek, mint ahogy nem minden ember jò fonoknek sem! (ez nem azt jelenti, hogy nem nyùlhatsz a tàljàhoz, mert leràgja a kezed :D , itt jon a nevelès)
A malamutom engem is megvèdett egy alkalommal egy marhanagy juhàszkutyàtòl, aki nekem (nem neki, nekem) akart tàmadni.
ès hogy te ilyen sebbel a kutyàdon nem azonnal àllatorvosi rendelobe rohantàl, hanem nekiàlltàl èrzèstelenìtès nèlkul a sebèben bànyàszni (ès ezzel mèg dicsekszel is) (szegèny meg hagyta, hàt az enyèm se harapna meg, az biztos, mert szeret, feltètel nèlkul) , az elàrulja, milyen "kutyabolond" vagy.
U.I.: MI az az "ide jonnek az emberek, hogy a kutyàm ìgy meg ùgy?" Mi lennèl, kutya idomàr? Vagy a szuleid azok?
Olvasás... Nem mondtam, hogy van ilyen kutya, azt mondtam, hogy akik bent tartják, azok gondolják, hogy a kinti kutyák ilyenek (mert pl falun ezt látták).
Aki kint lasz*rja a kutyáját, az ne aggódj, bent is lesz*rná... Azt mondtam, hogy kint nincsenek cipők, ágyak, ruhák, konyha stb... Én visszafordíthanám. :D Benti kutya? Ja hogy sokkal egyszerűbb mint kijárni hozzá... :D Na most akkor mi lesz? Semmi...
Nekünk is volt egy befogadott malamutunk amikor 10 éves voltam. Amint nyílt az ajtó szökni próbált, dehát már felnőtt kutya volt, és csak addig volt nálunk amíg nem lett gazdija. De engem nagyon szeretett. Meg szamojéd kutyánk is befogadott... Dehát akkor én még azt nem láttam hogy szeret-e dolgozni...
És megint egy kis olvasás... Én azt írtam (lehet tényleg félreérthető volt) hogy akik elkényeztetik a kutyájuk azok nem szándékosan váltanak ki belőle agressziót... A vadításról nem volt szó mert annak semmi köze a benti léthez és a kényeztetéshez.
Tudod a kutya már régóta nem farkas... Egy kicsit megváltozott... Amelyik kutyát neveled az nem lesz falkavezér... Olyan nincs hogy falkavezér, de jólnevelt és nem rágja le a kezed.
És igen a falkavezérnek csak jó minden... Nem az ő feladata megvédeni a falkát, nem stresszes a párzási időszak hogy vigyázzon a párjára (most farkasokról beszélek), milyen mókás dolog mindig neki dönteni, milyen mókás mindig arra figyelni, hogy ne gyengüljön a poziciója... A falkavezérség fenékig tejfel...
Egyébként a malamut maga is egy nagy borjú és elég jó harcos, szóval ahhoz képest, hogy nekem 12kg-os és a roti nyakában lógott... És emberektől is védett már me,g de a történetben nem ez volt a lényeg...
"Agresszivitás: a farkasok törekednek a falkavezérség átvételére, de a kutyák nem, ők akkor érzik biztonságban magukat, ha az ember irányítja őket, éppen ezért normális esetben nem mutatnak agressziót az ember felé."--> [link] a kedves kutyával ott fönt voltam is egy táborban. :) Ez csak egy példa. A 2.2 előtt van a kiemelt rész. Valószínűleg azért beszélsz így mivel malamutod van akik sokkal "farkasosabban" viselkednek. Nekem viszont kis pattogós pásztorkutyáim.
Nekem is van vezér beállítottságú kutyám.. Igen, az összes testvérét leverte... De velem szemben meg sem fordul ez a gondolat..
Senkinek a sebében nem bányásztam, az eset éjfél körül történt amikor kimentünk az utcára pisilni... De persze akármit mondok, csak mentegetőzés lesz. Orvost "csak" reggel nyolckor látott... És bizony nem lehetsz elég jártas a kutyák között, mert a leggyakoribb ok, hogy a gazda olyan helyre nyúl ami fáj vagy nem tetszik és a kutya morog rá vagy harap de azok sem utálják a gazdájukat. Erre mindenhol felhívják a figyelmet...
És nem vagyok IDOMÁR, a szüleim sem azok.:D Ellenben a nővérem KUTYAKIKÉPZŐ volt, és állatorvos én pedig dolgoztam állatorvos mellet, mint ahogy a nővérem is így kezdte. Ha még nem olvastad itt a sok mitcsináljakakutyám morog rám, nemjönvissza, megharapott stb. akkor nézz körül...
És igen, huszonvalahány éves vagyok 10 éves korom óta kutyázok, és előtte is mindig volt a családnak. És lehet hogy idősebb vagy, de nem is én beszéplek ilyen beképzelt (minden tiszteletem, a te korodban èn is ugyanigy vedtem volna magam...) hogy csak a kinti kutya jó, nem vagyok csőlátású mint te, hogy a kutyának csak bent jó, és a benti kutyának csakis jobb lehet a viszonya a gazdával. Egyáltalán semmi sértőt nem szándékoztam mondani. Én csak annyit mondok, hogy nem kell általánosítani, nem kell osztályozni, hogy bent jobb stb, és felhoztam mellé a kutyáim példáját... És sehol semm volt olyan kijelentésem mint neked, hogy a kinti kutyának jobb és kész pont. A legnagyobb összhang és legjobb kapcsolat a munka és versenykutyáknál van van, és képzeld őket is kint tartják (nem állandóan, mint ahogy az enyém is bejön néha fél órára amíg fürdik, vagy vár rám vagy stb.), sőt ez amolyan fogás a kutyásoknál... Amúgy meg milyen családi életben vegyen részt a kutyám bent? Nálunk nincs olyan, sem összejövetel, sem együtt evés, sem beszélgetés, mindenki a saját ütemében... Ez kb annyit jelent, hogy kint nagyobb a zaj meg a fordalom mint bent a házban... Nagyon sok mindenről lemarad szegény kutya így...
Amúgy meg nem vitázni jöttem, csak felmérgesített, a kejelentés, hogy csakis a benti kutyának lehet jó dolga és kapcsolata. Jött ez a kérdés, erre válaszoltam, aztán reagáltál rá, és én meg visszareagáltam. Ebben nincs sehol védekezés... Nincs is miért védekeznem, hiszen a kutyáim, a testi állapotuk, a kedvük, az emberek (olyanoké akik látnak és nem látatlanban elvek alapján itélnek, plusz szakmabeliek-ennek a fajtának az ismerői, tenyésztői, és bírók-nem kiállítási), és nem utolsó sorban az eredményeik bebizonyítják (másodiknál "rosszabb" még nincs) hogy nem csinálok semmit rosszul... A nővéremnek aki az állatorvos, ölebei vannak, de ezért nincs családi leszámolás, ő is meg van elégedve a kutyáimmal, meg én is elfogadom az övéit... Ez az intelligens gondolkozás, nem az, hogy aki bent az jobb és pont. Egyébként meg egy pásztorkutya és egy malamut munkakedvét és munkáját ne nagyon hasonlítsuk össze, mert nem lehet...
Szia 00:18-as, lassan jo lenne tudni a nevedet, annyi levelet vàltunk...
Figyi, èn nem tàmadni akartalak, csak elmagyaràzni a nèzopontomat, amiben szerintem mèg mindig van ràciò, csak valahogy Te nem èrted, vagy èn nem jòl magyaràzom.
Na akkor mègegyszer. Itt most nem arrol van szò, hogy melyik ember jobb (pedig nyugodtan boncolgathatnànk ezt a tèmàt is, hogy ki a jobb gazdi - de ezt nehogy magadra ved!!!!!!), hanem arrol, hogy melyik kutyànak jobb. Sajàt tapasztalatom szerint a benti kutyànak jobb, mert tobb figyelmet kap. Ezèrt igazàn nem hiszem, hogy csolàtò lennèk, csak azt làtom, ami van. ès ez sajnos 100 estbol 99. Te vagy az az egy kivètel, ès ezèrt minden tiszteletem a Tied. De a megszokott az nem ez. Hanem hogy 100-bòl 99 kutyàt (kint tartottakrol beszèlunk) tènyleg le se sz...rnak, ès csak "falusi csengonek" hasznàljàk oket, szàraz kenyèren tartva. Mondom, Te vagy a NAGY KIVèTEL. Azèrt csak akad, amit megcàfolnèk a leveledben. Egy, hogy a pàsztorkutya is munkakutya, mint a malamut. Nem azt a fajta munkàt vègzi, màsmilyet, de talàn mèg durvàbbat. ès itt most nem terelokutyàrol beszèlunk ugye, hanem pàsztorkutyàròl. Amelyik a macikat meg farkasokat tartja tàvol a csordàtòl. Hàt az sem egy leànyàlom, nem? Lehet, hogy mèg durvàbb, mint szànkòt hùzni, nem?
Aztàn, làttàl te màr elvadult kutyafalkàt? Ha nem is èloben, de pl a hìrekben. (èn èloben is...) Ott is van vezèregyed, mint farkasèknàl. HOgy a kutya èvezredek òta behòdolt az embernek, az egy dolog. De elèg egy gyenge jellemu gazdi, ès a kutya màr àt is veszi a hatalmat. Mondd, hogy nincs igazam. Ja, hogy annak az embernek nem valò kutya... hàt ez mèg senkit se àllìtott meg abban , szerintem, hogy vegyen magànak egy kutyàt.
Ezèrt is, mondom, nem akarok megcàfolni semmi okostojàs konyvirot, biztos komolyabb tapasztalatokra alapozzàk azt, amit leirnak, mint pl èn, de azèrt ok sem tèvedhetetlenek. (a farkasok torekednek a falkavezèrsègre, a kutyàk nem. Az a kutya, amelyik egyszer belekòstolt, az mindig torekedni fog a vezèrsègre. Sajàt tapasztalat, elso kutya, amikor kb 8 èves voltam, ès gozunk sem volt a kutya nevelèsèrol. [àtnevelni lehet, de nagyon nehèz, ASPCA-èk az ilyeneket elaltatjàk- amit kulonben nagyon elìtèlek.])
Amugy nem kotozkodni akartam azzal, hogy azt irtam minden tiszteletem, hogy igy vèded magad, hanem komolyan nagyon tetszett, annak idejèn èn is igy csinàltam.
ès csak nem tudunk kozos nèzopontra jutni, a kovetkezok miatt: az èn kutyàm nàlunk kinti kutyakènt kezdte a pàlyafutàsàt. ùgy kezdodott, hogy egy àgròlszakadt szerencsètlen kis korcs kolyok betèvedt hozzànk, amikor a kerìtèst javìtottuk (le volt bontva az egèsz kerìtès). Adtunk neki enni (teljesen le volt sovànyodva) meg kapott egy adag gilisztahajtòt, gondoltuk, ennyivel legalàbb segìtunk. Aztàn, nem lèvèn kerìtès, elment, valami emberek utàn.
Kis ido mulva aztàn visszajott, ès soha tobbè nem ment el. Mèg hosszù idon keresztul nem volt kerìtès, de o màr az elso èjjel orizte a hàzat. Kint aludt, stb. De aztàn lassacskàn annyira megszeretett minket, hogy mindig bekèrezkedett. Mi meg beengedtuk. Ha neki bent jobb... ès mostmàr àllandòan bent van, mert neki igy a jò, ès ennyi. Ez az o vàlasztàsa. Mindig mellettunk. Falkajòszàgok, ugyebàr, kell nekik a tàrsasàg. Na azt hiszem, leìrtam a kulcs-mondatot. Kell nekik a tarsasàg, màskèpp nem lehetnek boldogok. ès igen, egy szobàban is alszunk, ès ha Te mèg soha nem tapasztaltad, hogy milyen az, amikor a kutyàd èbreszt, azt kell mondjam, szegènyebb maradtàl egy fantasztikus èrzèssel...
Persze így érthető a nézőpontod, de ez más mint amikor ki van jelentve, hogy így van és kész. Én viszont inkább olyan emberekről beszélek akik Kutyások... És az egy külön csoport a kutyatartókon belül. Meg vannak akik nem kutyások, ez a 99 akiről beszélsz. De én nem illek ide, mert én kutyás vagyok, nem csak van egy (két, három) kutyám. Én így szétválasztom őket. És akikről te beszéltél azok nem nagyon értenek semmit, persze így tartják a kutyájukat, esetleg ha beengednék, akkor sem lenne jobb dolga... Viszont a kutyások között (mert a másik csoportról nem is érdmes szót ejteni), akik kutyáznak, esetleg kutyaiskoláznak, vagy csak otthon nevelik, vagy bármit csinálnak amitől egy kicsit többet tudnak a kutyáról azok között van olyan aki kint tartja a kutyját. És ezekre gondoltam, hogy nekik nem rossz, mert eleve szerető gazdájuk van... Általában... És ha róluk beszélünk akkor kicsit változik a 100-ból 99 arány... Én így értettem, szóval eleve a kutyásokról beszéltem... Akkor remélem mostmár te is érted...
Tudom hogy a pásztorkutya is munkakutya, pont ezért mondtam... Én viszont a terelőkutyákról beszéltem. Akik pár évvel ezelőtt még szürkemarhét tereltek a 42 cm-jükkel. Az enyémeknek is van ösztönpróbájuk szürkemarhával, meg birkával is... Én csak azt említettem, hogy egy pásztorkutya, egész nap pattog, parancsot teljesít, kedvében jár a gazdának, nagy eséllyel (hacsak valamit nagyon el nem rotunk) munkamániás lesz, és nem csak terlésben, hanem bármiben. De az is elgondolkodtató, hogy miért hasznának sokan terelőkutyákat (pl bordert-nekem nem olyanom van) vezérkutyának a szán előtt...
Így hogy kinológusnak készülök, hát valamicskét azért csak kapisgálok a kutyákról... És még mindig megcáfolnám... Mert a kutya nem azért veszi át az irányítást, mert milyen jó, hanem mert egyszerűen valakinek MUSZÁJ, ha a gazdi nem... Egy fejetlen falka nem sokáig élhet (a farkasoknál). Ez még nem jelenti azt, hogy neki ez fenékig tejfel... Ez, akit bemásoltam, nem okostojás, hanem elég tapasztalt, hiszen segítőkutyákat "csinálni" nem gyerekjáték... Ha egyszer a kutyának sikerült átvenni a hatalmat, akkor nem azért fog próbálkozni, mert milyen jó is volt, hanem azért, mert a falkának a legjobb kell, és akitől már egyszer elvették, az nem lehet elég jó... Mert valakinek muszáj irányítani, minthogy egy kocsi sem száguldozhat vezető nélkül... De még mindihg nincs miért védenem magam, hiszen a kutyáim bizonyítják, hogy jó nekik...
És igen falkajószágok, de ha megint a farkasról beszélünk, szerintem azok állandóan egymás fenekében vannak? Nem megy néha egyik erre, másik meg arra? Az én kutyáimnak is kell a társaság, de nem halnak bele, hogy nem lehetnek mindig a fenekemben, addig önálóan elvannak, pedig a pásztkorkutyák a legragaszkodóbbak. Ez is azt bizonyítja, hogy bíznak bennem, és nem félnek kint maradni meg stb, mer tudják, hogy visszajövök, kimegyek... Különben meg végső soron ugyanannyit vagyok a kuttyákkal, hiszen gondolom te is jársz dolgozni stb. Mire otthon vagy, addigra én is... Amikor emg otthon vagyok, akkor mindig kint vagyok a kutyákkal, vagy pedig elválaszt mindket 5 méter- ők fekszenek a lépcsőn, én meg járkálok a házban... Nahát, ha nyitva van az ajtó, olyan kicsi a ház, hogy még a fördőbe is belátnak... Te nem szoktad néha egyedül hagyni a kutyádat? Milyen lehet neki, hogy állandóan veled van, aztán mondjuk elmész egy hétre, mert mindenhova nem tudod vinni? Kint legalább kicsit önállóbbak, bár így is állandóan együtt vagyunk...Szóval szerintem meg kell a társaság, de nem ÁLLANDÓAN. A kutyának is szüksége van egyedüllétre, önállóságra, szóval nem lehet állandóan rám tapadva... Éjszaka meg kicsit messzebb van a kennelben, de álvás közben én valahogy nemt udok kapcsolatot építeni. És képzeld minden nyáron együtt alszunk a táborokban, mivel sátrazás van, és nem megengedett nálam, éjszaka az idegenek között mászkálni... De annyira sajnálom én még nem tapasztaltam ébresztést... Nem tudom mire gondolsz, hacsak nem arra, hogy ébrsztésként csorog az arcom a kutyanyáltól, amit nem tartok kellemesnek, így ez az első amiről kölyökkorban leszoktatom... A kutyámtól nem undorodok, de az örömét mással is ki tudja fejezni, és akármennyira tiszta, azért én sem dörgölölöm a wc papírt más arcába... Különben meg ilyenkor mindig addig alszunk amíg én, a kutyák pont akkor kelnek fel, amikor én... Előbb sosem, esetleg ha pisilni kell, akkor néznek rám, és erre felébredek, de ilyen ritkán van. Amíg én nem mozdulok, addig ők sem, pedig erre senki nem kérte őket. Az ágyamba meg sosem másznak, mert otthon nem érnék fel, a sátorban meg nem tudom... Ott csak egy hálózsák az ágyam, de sosem akartak még belemászni, maradtak a helyükön, ami karnyújtásnyira van tőlem... Nekem így is fantasztikus érzés a kutya... Nekem sokkal nagyobb öröm amikor kimegyek reggel fél aludva, és a kutyák ledöntik a kerítés úgy örülnek, holott öt perce még szunyókáltak a kénylmes ikerkutyaházban. Már csak nevelés céljából is fontos ez, hiszen ha egész nap velem lennének hol lenne a varázs? Biztos, hogy nem dolgoznának olyan lelkesen. Mots lehet őket sajnálni, hgy szegény agyonnevelt kutyák, de szerintem meg sokkal érdekesebb nekik, és mivel azt is nézik a versenyeken, hogy milyen lelkes a kutya, így ha nem lenne jó nekik, nem is tudnám csinálni. Ez ugyanolyan mint amikor mondják a szerelmespároknak, hogy ne legyenek folyton együtt, mert megszokják és megunják egymást... Na mindegy, szóval a kutyának is kell lenni egydül, de különben sem palotánk van, szóval bent ezt nem nagyon tudná megvalósítani. Így hát az én kutyáimnak semmi nem szól amllett, hogy bent lakjanak... Én viszont azt még mindig tartom, hogy az olyan kutyák és gazdik között a legjobb a kapcsolat akik valamilyen foglakozást űznek együtt komolyan, és mondom az ilyen kutyák ha bent is laknak, biztos, hogy kint is van egy kenneljük ahol néhány órát egyedül vannak, mert így sokkal jobban dolgoznak és élvezik, és pihennek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!