Mit gondoltok a kutyák túlszaporodásáról?
Nehéz ezt belátni, de bizony hazánkban a kutyák túl vannak szaporodva, mindenhol befogadóképességen felül működő menhelyekről hallani, amelyek mindenkitől adományokat kunyerálnak. És sok kóborkutya mégcsak nem is kerül menhelyre, hanem falkában járva veszélyezteti a lakosságot.
Tudom, most sokan azt fogják mondani, hogy én vagyok maga Szörnyella de Frász, de én az összes menhelyen lévő kutyát elaltatnám. Gondoljunk bele, a vadászok sem véletlenül lőnek ki szarvasokat, őzeket, vaddisznókat stb., hanem mert ezen állatok túlszaporodása már súlyos, fenntarthatatlan környezeti problémákat okozna. De a kutyák esetében ez nincs ilyen módon kezelve, így a felelőtlen állattartás következtében már kezelhetetlen túlszaporulat keletkezett. Szóval én egyből "kiiktatnám" a menhelyre kerülő ebeket, esetleg exportálnám valamely ázsia országba őket, ahol fogyasztanak kutyahúst, így még iparág is épülhetne erre. Ezzel megoldódna a fizetésképtelen, zsúfolt menhelyek problémája és felelősebb állattartásra is ösztönözné az embereket.
Utolsó:
Na pont a "bemenéssel" van baj. Minden egyes pusztakotkodácsi kis portához menjen oda egy összeíró plusz egy hatósági személy, mondjuk rendőr? Mert ha utóbbi nincs, miért is engedjem be az összeírót? (Nem én, mielőtt kötözködni kezdenétek, hanem a példabeli random állattartó.) Már amikor bejött az a rendelet, hogy egy háztartásban max. 3 kutya lehet, is voltak esetek, hogy a Mancika a községházáról ott állt a kapuban a kis írómappájával, a tulaj meg közölte, hogy neeem, itt nincs kutya, ami volt, az megdöglött. Tényleg? Tényleg. A ház mögött meg ugatott legalább 5.
Nincs rá keret! És most csúnyát mondok, de annyi fontosabb dolog van ebben az országban, amit helyre kéne hozni, nem az lesz az első, hogy végigjárják az összes tanyát a kutyák után kutatva. Nincs sebvarró tű a kórházakban például. (Most ne menjünk bele, hogy miért...)
Megint csak ott tartok: az óvodások nevelésével kéne kezdeni, na meg a szülőkével. Addig állam bácsiék ha a fejük tetejére állnak, akkor se fogják betömni a kiskapukat.
Utolsónál a pont, a kormányra, hatóságra nem lehet számítani, az "emberi" problémákat sem tudják kezelni nem hogy az állatokat. A helyzet kilátástalan, x menhely hiába szed össze és ivartalanít 10 kutyát, ha Marika néni meg évente 3x fialtatja Rexit mert az úgy jó neki, és persze ott van Lujzi akinek olyan cukimuki a kis szőrmók Pamacs hogy összenyomja a szomszéd cukimuki Fülikéjével és a cukimuki kölykök még pénzt is hoznak a házhoz.
Ilyen a mentalitás, én nekik ez teljesen természetes, eszükbe sem jut hogy ez így nem helyes. És igen valóban az elsődleges megoldás most a gyerekek nevelése lenne.
Hisz leggyakrabban a gyerekek/fiatalok a kutya rajongók, ők hisztiznek kutyusért, ők akarnak később kölyköket és szülő meg engedni, hagyj legyen boldog a gyerekek, ezek meg úgy is csak kutyák.
Abban már most biztos vagyok, hogy hozzánk polgárőrséggel meg istentudja mivel fog kivonulni az önkormányzatos nyanya, nehogy egy kutyát is letagadjak.
Az utca végében lévő szaporítóteleppel meg elnézőek lesznek, hiszen a hapsi abból él, hogy havonta hordja el a kamion tőle a kutyákat. Én csak lazán hülye vagyok, hogy nem elletem orrba-szájba a kutyáimat.
Talán az is megoldás lehetne, hogy a tenyésztő nem hagyja ivarosan a kiskutyákat, hanem mindjárt ivartalanítja őket, ezt belekalkulálja a kutya árába, akárcsak a chipet, féreghajtást, oltásokat tápot stb. És tényleg csak azokat hagyja meg ivarosan, amelyek tovább lesznek tenyésztve (tenyésztőnél és nem szaporítónál, hiszen a tenyésztők állítólag ismerik egymást)
A másik dolog, hogy aki pl szociálisan rászorult, és tart kutyát, annak járjon az ingyenes ivartalanítás. Sőt, akár tegyék kötelezővé! Persze nem azt mondom, hogy tart 77 kutyát, mind a 77-et ingyenesen ivartalanítsák, lehetne ez is létszámhoz kötve.
Egy tenyésztő figyel rá, hogy ne csináljanak fölös almokat az általa tenyésztett kutyákkal. Nem azokat szokták a tudatlanok továbbszaporítani.
Úgy tudom a vakvezető és mozgássérült segítő kutyák már ivartalanítva kerülnek a gazdihoz.
Utolsó: az ötlet nem rossz, mármint hogy a tenyésztő ivartalanítsa a kölyköket, ezzel csak az a gond, hogy fél éves kor előtt nagyon nem ajánlott az ilyen műtét, úgy tudom. Aki meg kiskutyát szeretne, úgy értem, igazán komolyan gondolja, az gondolom azt szeretné, ha a legfontosabb kölyökkori hónapokat a kutya vele töltené. Egy nyolc-tíz hetes kölyökkutyát még a magad képére tudsz formálni, egy fél éveset talán már kevésbé.
Erre való a szerződés, ugye... :) hogy ha én mondjuk szeretnék venni egy szép, törzskönyves, jó vérvonalú német juhászt, de nem akarom tenyészteni, akkor a tenyésztő nem csak zsebre gyűri a pénzt, hanem aláírat velem egy papírt, hogy egy éves koráig ivartalanítom a kutyát, nem áll szándékomban szaporítani. Cserébe kapok egy jó idegzetű, "minőségi" kutyát, aminek megvannak a szűrései, legalábbis a szüleinek, láttam a szülőket, és tudom, hogy nem tejes kenyéren nevelték nyolchetes koráig.
Akkor talán a(z igazi) tenyésztőknek is jobban utána kellene járniuk a dolgoknak, hová is kerül a kutya, valóban ivartalanítják-e? Ha valóban kevés almot hoz le egy-egy kutyától egy tenyésztő, akkor a dolog nem kivitelezhetetlen (ráadásul még ott van a szerződés is...)
Ez volna a tenyésztők érdeke is, hiszen nem teszi ki az adott fajtát a szaporítók kénye-kedve szerinti korcsosításának.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!