Egy roti jó lenne ilyen körülmények közé?
Bullmasztiff-linkelős vagyok.
Nekem bullmasztiffom van, még kölyök. Rengeteget olvastam róla előtte, sok felnőtt bullmasztiff kutyát megnéztem és gazdák véleményét meghallgattam. (kb. 15 éve eldöntöttem, ha nekem lesz kutyám, akkor bullmasztiff lesz)
Nagyon nyugodt kutyák, imádják a gyerekeket - ez már az enyémen is látszik, él-hal értük. Imádnivaló mókamester, hihetetlenül nagy arc. Persze szigorúan kell nevelni, mert makacs tud lenni. Mi már most elkezdjük a kutyaovit is (14 hetes). A tenyésztőnk azt mondta, hogy a felnőtt kutyáit napi 2x fél óra sétára viszi. Mi ennél több időt tudunk rá szánni. Csak egy példa.. lakik a házunkban egy yorki kutyus, aki egyidős a mi kis Joeynkkal, Joey elvégzi a dolgát és nem igényli túlzottan a sétát, szaladgál egy picit, majd legtöbb esetben talál egy botot és lefekszik rágni, ennyi neki a séta per pill. Míg a yorkival a gazdi csak rója a köröket folyamatosan.. Szóval tényleg nem nagy kicsinek sem a mozgásigénye. Ha még van kérdésed, írj nyugodtan...
Felkeltetted a figyelmem :)
Melyik tenyésztőtől van, mennyi volt, szülők szűrései rendben vannak e? Mivel etetitek, hogy kap zöldkagylót, mennyire tanulékony, zsákmányos vagy védőösztönös? Ami anygot találtam a neten azt elolvastam, de a személyes tapasztalatom annyiban merül ki, hogy egyszer láttam egy csajt aki épp sétáltatott egyet. Bár ő csak érdeklődően 2 lèpést tett felém, de ezzek kb rángatta maga után a csajt. Igazából szinte mindent szeretnék tudni.
Örülök neki :)
Az enyém Goldenmasztiff kennelből van, a tenyésztő neve Steller Imre - Sárpilis. Honlapja még nincsen, most van folyamatban. Telefonszámot tudok adni, ha érdekel. Igen, a szülők szűrtek, minden rendben van velük. Én az expressz.hu-n bukkantam rá, kicsit tétováztam, hogy valóban tenyésztő-e, aztán a neve alapján rákerestem és szerepel a tenyésztők listáján és valóban igaz az is, amit elmondott, hogy jó pár kiállításon szerepel a kutyáival, a mienk apja/anyja is díjnyertes volt - bár ez engem igazából nem érdekel, mi nem ezért vettük Joeyt :)
55 000 Ft-ért vettük a kutymorgót, törzskönyvet nem kértünk hozzá - hú most lehet megkapom sok embertől, hogy akkor nem is igazi tenyésztőtől vettük.. na mindegy. Nála úgy működik a dolog, ha egy alomból elkelt minden kutya, akkor kéri ki a törzskönyveket - már aki igényli. Törzskönyvvel együtt ha jól emlékszem 75-80e Ft körül lett volna - a chipet is beleértve. Az anyuka-apuka törzskönyvét természetesen láttuk. Joey anyukája Safety Of Flatland tenyészetből származik- ezt nagyon jó vérvonalnak mondják a hozzáértők, az apukája pedig saját tenyésztés - Goldenmasztiff. Ismerősöméknek is van egy kölyök bullmasztiff kutyusuk (ő 20 hetes), a nagyszülők által van benne Korona vérvonal. Tartott is tőle a gazdija, mert ebből a vérvonalból az egyik ismerősének diszpláziás bullmacija volt :( És bár én nem vagyok hozzáértő, de az 100%, hogy a kutyus csípőjével nem stimmel valami és amikor egy hozzáértőnek mutattam egy kutyát, aki ugyanúgy megy, mint ő, akkor rávágta, hogy diszpláziás :( Úgyhogy ha bullmasztiffot választasz, ezt a vérvonalat mindenképp kerüld szerintem!
Mi Royal Canin Giant Puppy 34-t adunk neki, de nem az előírt mennyiségben, hanem annak kb. 2/3-át kapja egy nap. A többi a jutifalat, gyümölcsök stb. Szóval szoktatjuk is a legtöbb kajához, hogy ne legyen válogatós, meg az az igazság, hogy a royalnak magas a fehérjetartalma és így próbáljuk ellensúlyozni a dolgot, eddig teljes sikerrel :) Úgy tudtam a tegnapi napig, hogy van benne zöldk agylókivonat is, aztán kiderült, hogy valszeg mégsincs, úgyhogy Vetri Care-t fogunk neki venni.
Nekem ő az eső kutyusom, így nem nagyon van összehasonlítási alapom, hogy mennyire tanulékony, de azt el tudom neked mondani, hogy 14 hetesen magabiztosan tudja az ül-t, fekszik-et, marad-ot, és 70%-ban már a kajáért sem nyúl addig, amíg nem mondom neki, hogy a tied. A behívás 50-50%-osan működik, ezen van még mit finomítanunk :)
Hűű, lehet hülye vagyok.. Hogy érted, hogy zsákmányos vagy védőösztönös? :)
Egy jól nevelt bullmasztiff nem fog húzni - mi is ezért megyünk kutyaoviba, hogy megkapjuk kezdőként a kellő segítséget -, erre is van egy esetem.
Ismerősöm (akinek a kutyusa valszeg diszpláziás) volt egy bullmasztiff kiállításon. Ott egy 2,5 éves kislány sétált a bullmacival úgy, hogy ő fogta a nyakörvét. A kutyának esze ágában sem volt húzni, szépen hagyta, hogy a kislány vezesse.
Én székesfehérvári vagyok, ha nem vagyunk messze tőled, szívesen megmutatom a kis rosszcsontunkat :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!