Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Jó dolognak tartod, hogy...

Jó dolognak tartod, hogy betiltják a fül-farokvágást?

Figyelt kérdés

Beakarják tiltani a fül, és farok vágást kutyáknál, de kifejezetten a fül vágást.

És mutattak dobermannokat, és hosszú farokkal meg füllel...

És ahogy kinézett logó füllel, meg hosszú vizslás farokkal.

Hát valami szörnyű+

Az már nem dobermann, inkább dobvizsla...

Nem baromság ez az egész.

Mert elvileg állat kínzás, de annyi más dolog van, amiben szerintem sokkal jobban szenved egy kutya, egy állat, mint hogy egy orvos steril eszközökkel megműti a kutyát, és pár hát múlva leveszik a kötést.

Szerinted jó ötlet?

2011. máj. 25. 12:47
1 2 3 4 5 6
 11/53 anonim ***** válasza:

... meg az össze-vissza keresztezett pitbulloknak szokott még csúnya füle lenni. Azokat néha direkt azért kupírozzák, hogy elfedjék a hibáikat. Náluk lesznek érdekes fejek, ha teljesen betiltják a vágást.

De amúgy sok kutyánál én úgy tudom, hogy már most is tilos, de 3 perc alatt lehet találni olyan dokit, aki gondolkozás nélkül megcsinálja. Szóval ez a tiltás dolog , meg az egész állatvédelemnek titulált szenvedés igencsak gyerekcipőben jár még magyarországon.

2011. máj. 25. 13:07
 12/53 anonim ***** válasza:
*M
2011. máj. 25. 13:08
 13/53 anonim ***** válasza:
5%

Én egyet értek vele, hogy betiltják, minek felesleges fájdalmat okozni a kutyáknak?

Másrészről pedig tényleg vannak fajták amik csak úgy szépek, ha "csonkítják" őket. De ezt is meg lehet oldani, akinek pl. corso nem tetszik logó fülell, az ne vegyen corsot, keressen egy másik fajtát, ami kupírozás nélkül is szép! Viszont aki "szerelmes" egy fajtába, annak mindegy, hogy áll a füle vagy lóg, ugyse a füle a lényeg...

Sose vennék olyan kutyát amit kupírozni kell, hiába tetszik pl. a dobermann meg corso!

2011. máj. 25. 13:10
 14/53 anonim ***** válasza:
97%

egyáltalán nem.

szerintem nagy álszentség isteníteni az ivartalanítást ééés közben mélyen elítélni a kupírozást. mert miről is van szó?

rá lehet húzni mindkettőre, hogy egészségileg érdek (szétvert farok, megcincált vagy befülledt fül, méhgyulladás, rejtett here stb) vagy még inkább megelőzés, de alapvetően mindegyik csak kényelmi szempont.

mert jobban tetszik a kutyám vágott füllel és könnyebb az életem ha nem tüzel a szukám és/vagy nem őrjöng miatta szimultán a kanom. mert így van. de ahogy mi túl tudjuk élni a "nehéz napokat" (több kutyánk van mindkét ivarból) anélkül, hogy bárki is megdugna bárkit, vagy tutulnának a kanok napokig, úgy gondolom más is meg tudná ezt tenni. csak nem akarja.

ivartalanít, mert neki úgy jobb. jól teszi, egyébként, én támogatom. de én meg le fogom vágni a kutyáim fülét, mert nekem megy úgy jobb. megvédem a sérülésektől, legyektől, befülledéstől, és a toklász is nehezebben mászik bele. a különbség az, hogy az egyik művelet roppant populáris a másik meg egyre kevésbé az, de alapvetően mindkettő csonkolás.

van nálunk is fülehagyott és fülvágott kutya itthon. az egyik hosszú fülűnk pedig évről évre szenved, mert folyton kisebesedik a füle vége, az állatorvosnak sem volt rá jó tippje, szerencsétlen ilyenkor kenegetve van minden szarral, de csak a tél segít rajta, olyankor valamiért begyógyul. neki pl. jó lett volna, ha anno, kiskorában levágják. de sztorizgathatunk szétvert farkú vizslákról is, hallottam bőven véres történeteket...

én azt mondom, hagyják meg a választás jogát. egy műtét, aminek az utókezelése napokban mérhető szvsz kutyaf.sza ahhoz képest, hogy egyes kutyákat mindenféle csodaszerekkel és célirányos táplálással pluszkondiban és teljes szőrben tartanak egész nyáron csak azért, hogy kiállításokon jobb eredményt érjenek el. de talán még általánosabb a bojlerformájú panelállatok esete, mikor szerencsétlen labi/vizsla/tacsi/stb öt perc kocogás után zihálva fekszik le az árnyékba, de mivel megvan füle-farka azért a gazdája marha büszke magára mint állatbarátra és meggyőződése, hogy a kutyája boldog, teljes életet él...

ha olyan korlátozást rendelnének el, hogy csak X idős korig és Y típusú műtétet lehet végrehajtani annak sokkal több értelme lenne, mint teljesen betiltani.

amúgy azt lehet tudni, hogy mi lesz azzal aki ennek ellenére is kupírozni fog? mert pl. kau, ázsia kölykök fülvágásához nem kell végzett állatorvos, azt általában a tenyésztő szokta lenyesni pár napos korban.

2011. máj. 25. 13:14
 15/53 anonim ***** válasza:
87%

egyrészről csak a fülvágást tiltják be másik részről szerintem a kínzás nem itt kezdődik. Láttam én már életembe néhány farok vágást (fülvágást még nem mert az én fajtámban nincs) kb fél percig sírnak a kölyök és utána már rendesen szopnak és 1 héttel később visszanő rá a szőr, semmiféle hátrányuk nincs belőle. Ennyi erővel a kicsi gyerekek fül lyukasztását, és a körülmetélést is belehetne tiltani...nemhiszem, hogy az kevésbé fájdalmas...nekem is fél évesen lyukasztották ki a fülem és semire sem emlékszem pedig anyukám azt meséli, hogy begyullad és 1 órán át bőgtem utána...

Az állatkínzás ha valaki láncon tartja, nem eteti évente kétszer elleti a kutyát stb de ha rendesen van nevelve foglalkozva vele akkor szerintem az az 1 percnyi sírás nem a vég kezdete. Én se szeretem a csonkítást és csak azoknak a kicsiknek szoktuk vágni a farkát akiknek alapból rövidebb vagy törött (ebben a fajtában ez nagyon gyakori)

Ebben a kérdésben soha nem lesz egyetértés de szerintem nem ez az ahol az állatok védelmét el kellene kezdeni.

2011. máj. 25. 13:16
 16/53 anonim ***** válasza:
90%

"Ezt hívják emberi hülyeségnek! Ha egyszer úgy alakult ki akkor miért akar valaki is okosabb lenni a természetnél?"

miért, a kutyát a TERMÉSZET alakította ki? :D LOL...

a kutyát az ember alakította ki! a természet műve a farkas, meg esetleg a dingó - és láss csodát, mindkettőnek felálló füle van...

mondj olyan természetes (tehát nem háziasított) fajt, amelynek rálóg a füle a hallójáratára...

2011. máj. 25. 13:17
 17/53 anonim ***** válasza:
ma 13:14-el teljesen egyetértek.
2011. máj. 25. 13:23
 18/53 anonim ***** válasza:
100%

Gondolkozzatok már el egy kicsit emberek!

Szerintetek a fültetoválás nem állatkínzás???

Vagy a chip?

-

És az embereknél a tetoválás, hegtetoválás piercing, fülbevaló nem "EMBER KÍNZÁS"?!

Mert ennyi erővel az is fájdalommal jár, és CSAk esztétikai célt szolgál.

Akkor azt miért nem tiltják be?

Na erre válaszoljatok!

2011. máj. 25. 13:41
 19/53 anonim ***** válasza:
0%

13:14 te magdtól vagy ilyen hülye vagy valaki segít??!!

13:16 tényleg semmi fájdatmad nem okoz, úgy gondolod??? Vágj le egy darabot az ujjadról, 1 hét múlva már nem fog fájni... De lehet, hogy akkor összesz@rod magad!!

2011. máj. 25. 13:41
 20/53 anonim ***** válasza:
100%

Nem fáj neki, ha még akkor csinálják, amikor még nincs beporcosodva a fül, de látom itt mindenki utánanézett a dolgoknak. A dobermann szerintetek úgy is harci kutya, akkor meg kemény, hogy kibírjon egy kis metszést (amúgy nem az egész fülét vágják le, mint ahogy páran írtátok).

Ez egy kisebb műtéti beavatkozás mint az ivartalanítás, kevesebb (sőt tulajdonképpen 0) kockázattal, és fájdalommal jár, ezért nem tartom, állatkínzásnak. Abban igazatok van, hogy ez csak a külsőségek miatt kell, de akkor ennyi erővel a mindenféle kutyaruhákat, papucsokat, cipőket is be lehetne tiltani, azok némelyikének a viselése még kellemetlenebb is egy kutyának, mint ha pár hetes korában lenyisszantanak egy bőrdarabot (érzéstelenítésben/altatásban).

Amúgy meg annak végképp nem látom értelmét, hogy a farokkurtítást engedik, a fülvágást viszont nem (az a példa a lakásban élő vizslával egész gyenge kifogás).

Nincs amúgy olyan kutyám, akire érvényes lenne akármelyik is, de tényleg nem értem, miért számítana ez állatkínzásnak. A kutya semmit nem érez belőle, és nem is zavarja a műtét utáni állapot sem.

De ti tudjátok "állatvédők" inkább azokkal foglalkozzatok, akik szaporítanak, meg akik megkötik a kutyákat. Komolyabb gondok, mint ez.

2011. máj. 25. 13:44
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!