Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Első kutyásnak Rottweiler?

Első kutyásnak Rottweiler?

Figyelt kérdés

Soha nem volt még kutyám, de "beleszerettem" a rottweilerekbe. Ha eljutok oda, azt szeretnék venni, de ettől óva intenek (mármint, hogy első kutyásként rotim legyen). Ez akkor is él, ha kutya iskolába járnánk, és úgy nem venném meg, hogy több hetet nem töltök el a fajta leírása és szakkönyvek olvasása nélkül? (Egyébként már viszonylag sokat olvastam róluk honlapokon és fórumokon is, így nagyon-nagy vonalakban ismerem a fajtát.)

Egyébként régen imádtam a kutyákat, de amióta teljesen megszűnt velük a kapcsolatom rossz érzésem van, ha idegen kutyával találkozok (és nem néz fagyinak.) Valahogy a kutyák is kedveltek, viszonylag hamar megszerettek a rokonok kutyái (még az öreg, vak házőrzőkutya is). Részben ezért is szeretnék egy nagy dögöt, hogy ha mellettem nőne fel, újra visszajönne a "kutya bátorságom", hiszen ha tényleg jó gazdi vagyok (és nem csak kaját vágok hozzá), elméletileg kezesbárányom lesz. Úgy gondolom, hogy menne a dolog, nagyon alapos vagyok, és azt gondolom teljesen tudnék alkalmazkodni a kutya "elvárásainak" némi segítséggel. (kutyaiskola, szakirodalom)

Egyébként Roti elsősorban családtagnak, másodsorban legjobb barátnak, harmadsorban személyi edzőnek (lusta vagyok, de ha van kutya muszáj menni sétálni/futni vele:D), negyedsorban házőrzőnek lenne tartva.

2011. máj. 24. 20:32
1 2 3
 21/23 D.O.81 ***** válasza:

Üdv!

Kedves kérdező!

Azt mondom neked, hogy a kutyaiskolákban Téged tanítanak és nem a kutyát, viszont azt tapasztalom, hogy nagyon kevés az olyan oktató, aki konyhanyelven le tudja írni vagy elmondani, mik azok a viselkedési jelenségek, amik azt mutatják, hogy őnagysága ül a magas lovon és a "pici seggét" onnan már ideje lerugdosni.

Nos Én azt mondom immár a 7. kutyámnál is, hogy marha könnyen pofára lehet még ilyenkor is esni, mint a zsíros kenyér.

Tehát azt javaslom számodra, hogy mielőtt belevágsz kristályosíts ki egy elvárásrendszert, amit Te várnál el a kutyától. Ezt írd le egy papírra és tanulja meg az egész család piszkosul.

Ha megvan a "kölök", akkor másnap már lehet is indítani az elvárások megtanítását és a napi rendszeresség bevezetését, melytől durván két éves korig eltérni nem nagyon ajánlatos. Másrészt, amit Te elvársz, azt a család többi tagja is várja el az ebtől tök mindegy, hogy esik vagy fúj. Ha van közös séta MINDIG csak egy valaki ossza az észt és mindenki más álljon háttérbe, különben az eb meghülyül az éterben küldött rengeteg utasítástól.

Szocializáció: akár a második oltás után is viheted közösségbe, az a lényeg, hogy amit elvársz tőle azt teljesítse, a többi meg rá van bízva. Lényeges, hogy minden nap legyen közösségben, ne zavarjon, ha így vagy úgy próbálják ledominálni, nem kell fétened, mert így elejét veheted a későbbiekben kialakuló agresszív nem kívánatos viselkedésének. Ha saját hibájából megtépték, vagy megijesztették és hozzád visszafut, meg ne dícsérd, nyugtasd, vagy bármi más megerősítés, hanem hagyd figyelmen kívül, nézz el másfele, stb. Így a kutya majd szépen helyreteszi magában a dolgot, és nem fog felvenni hibás válaszreakciókat.

Nagyjából ennyi, ezt viszont lehetne napokig ecsetelni és mivel nem vagyok gyors gépíró, így ez nem is nagyon lehetséges.

Remélem tudtam segíteni.

Üdv!

2011. máj. 25. 13:43
 22/23 anonim ***** válasza:
ha tenyésztőtől 8-10 hetesen hozol kölyköt, őt tökéletesen szocializálod és az azt követő 10-14 évben napi 5-6 órát foglalkozni vele akkor miért is ne?
2011. máj. 25. 16:16
 23/23 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a válaszát és a jó tanácsokat! Megerősítettetek elhatározásomban:)
2011. máj. 28. 19:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!