Tényleg ilyenek a munkakutyák?
"De a munkakutyások általában ilyen passzív, nem barátkozós kutyát nevelnek, mert szerintük meg az a jó." Most olvastam ezt a véleményt az egyik kérdésnél csak nem akartam ott offolni. Engem nagyon érdekel ez a téma mert pont ilyen az izlésem kutyaügyben.
Miért nevelik így a munkakutyások a kutyát? Ez valami módszer? Egyszer véletlenül találtam egy videót arról hogy képeznek egy versenyre szánt kiskutyát és volt olyan gyakorlat ahol az volt a cél, hogy csak a gazdára figyeljen. Akkor ezért volt?
Miért zavar másokat, ha egy kutya ilyen? Nem akarok megsérteni senkit, de bántja az egójukat, hogy van egy kutya aki nem ugrik a nyakukba? Mert én úgy vagyok vele, hogy amíg egy kutya normális és jól érzi magát akkor miért baj ha nem ő a társaság lelke? Lehet, hogy csak azért van mert ennyire munkaorientált. Különben is sok fajta magától is ilyen. Az az elvem, hogy ezeket a versenygyakorlatokat szépen csak egy boldog és normális kutya tudja megcsinálni akit nem erőszakkal neveltek. És látszik is rajtuk, hogy élvezik. Szeretnek játszani és vannak barátaik, akkor meg miért zavar valakit?
Nem a kérdésed miatt ettem fel, hanem az egyik válasz miatt ami arra érkezett.
Amúgy én nem nagyon kedvelem ezt az embert. Valahogy túl nagy hókuszpókuszt csap, meg hogy arra bíztatja az embereket, futassák a kutyát futó padon (számomra= sok kezdő kutyás vegyél csak kutyát akkor is ha nincs rá időd, ott a futópad, és el is hiszik hiszen egy híres ember mondja a tv-ből...)... Na nekem ott volt elég belőle.
Meg tudtommal az ő kutyái nem is munkakutyák.
Szerintem munkakutyás, és munkakutyás között is van különbség. itt is vannak profik, és akik amatőr szinten művelik. A munkakutyáknál általános tapasztalat, hogy 5-6 hetesen elválasztják az anyjától, és onnantól csak a gazdájával van. Olyat is láttam aki kengurban vitte, a mellére kötve. Együtt alszanak, élnek, együtt lélegeznek. Szinte természetellenes kapcsolat. De a kutyának a gazdáján kivül nem létezik más a világon. Ezekből lesznek a profik. Az amatőrök sokkal több teret engednek a kutyának, gyakorlatilag "normális" élete van, más kutyákkal, emberekkel stb.
Ezek a sportkutyák. És vannak a szolgálati kutyák. Az meg már egy külön fajta:) Teljesen máshogy vannak nevelve, és képezve. De a cél mindenhol ugyanaz. És a jó kutyás, ismeri a kutyája minden rezdülését, mert csak igy tudnak maradéktalanul együttműködni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!