Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Tényleg ilyenek a munkakutyák?

Tényleg ilyenek a munkakutyák?

Figyelt kérdés

"De a munkakutyások általában ilyen passzív, nem barátkozós kutyát nevelnek, mert szerintük meg az a jó." Most olvastam ezt a véleményt az egyik kérdésnél csak nem akartam ott offolni. Engem nagyon érdekel ez a téma mert pont ilyen az izlésem kutyaügyben.

Miért nevelik így a munkakutyások a kutyát? Ez valami módszer? Egyszer véletlenül találtam egy videót arról hogy képeznek egy versenyre szánt kiskutyát és volt olyan gyakorlat ahol az volt a cél, hogy csak a gazdára figyeljen. Akkor ezért volt?

Miért zavar másokat, ha egy kutya ilyen? Nem akarok megsérteni senkit, de bántja az egójukat, hogy van egy kutya aki nem ugrik a nyakukba? Mert én úgy vagyok vele, hogy amíg egy kutya normális és jól érzi magát akkor miért baj ha nem ő a társaság lelke? Lehet, hogy csak azért van mert ennyire munkaorientált. Különben is sok fajta magától is ilyen. Az az elvem, hogy ezeket a versenygyakorlatokat szépen csak egy boldog és normális kutya tudja megcsinálni akit nem erőszakkal neveltek. És látszik is rajtuk, hogy élvezik. Szeretnek játszani és vannak barátaik, akkor meg miért zavar valakit?

2011. máj. 16. 19:16
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
100%
Egy munkakutya kiképzésénel az a szempont, hogy a gazdájára vagy a kiképzőre figyeljen. Például egy rendőrkutya, nem fog a nyakadba ugrani meg nyalogatni...de ez a normális szerintem. Engem ez abszolút nem zavar, én őrző védő kutyákkal foglalkozom, ott is az elsődleges szempont hogy egy ember irányítja őket, azaz én! Másra nem hallgatnak.
2011. máj. 16. 19:20
 2/25 A kérdező kommentje:
De nem értem, hisz más sportokban is a gazdára kell figyelni... Annyi lehet a különbség, hogy más sportokat több fajta űzhet, akik között sok alapvetően barátságos, míg ez a fajta munakutyázás megkövetel egy típust, amelyiknek egyik jellemzője, hogy egygazdás. Mert például őrző-védőzni nem lehet akárkivel versenyszinten.
2011. máj. 16. 19:22
 3/25 anonim ***** válasza:
100%
Azt próbálják elérni , hogy a kutyának a gazdája legyen a mindene , az "istene".Engem is érdekel a munkakutyázás , most van is egy kiskutyám akit ha jól nevelek (és jól tanulok) akkor lehet belőle valami.Mikor kutyaiskolában vagyunk , akkor én addig nem engedem a többi kutyához amíg nem dolgoztunk, de ha odaengedem is 4-5 perc után megunja a játékot és odajön hozzám.
2011. máj. 16. 19:28
 4/25 anonim ***** válasza:
100%
Igen, itt az a különbség hogy például egy sport kutya, mondjuk egy goldi, vagy egy labrador ott az nem elvárás hogy másokkal ne legyen kedves, megsimogathatják stb...De viszont, a kuvaszok mondjuk akikkel őrző védőzöm, ott elvárás az hogy egygazdás kutyaként, az én utasításaimra hallgassanak csak. Ha nem így lenne, bárki bemászhatna a telekre...ők nem barátkoznak, idegenekkel tartózkodóak. Ugyan ez a szempont, a rendőr, katona vagy K9-es kutyáknál is. Ott is a gazdája szava számít csak.
2011. máj. 16. 19:32
 5/25 anonim ***** válasza:
100%
Talán az IPO-zás az olyan sport, ahol ahhoz, hogy a mostani munka igen nívós legyen,úgy vélik a legtöbben, az kell, hogy a kutyának csak és kizárólag a gazda legyen a minden. A játszótárs, az, akivel csak kizárólag együtt csinálnak mindent. Ez a trend. Persze, ez nem azt jelenti, hogy minden kutya ilyen, hiszen a gazdáiktól függ, miként nevelik a kutyát.
2011. máj. 16. 19:33
 6/25 A kérdező kommentje:
De ez miért fontosabb a munkakutyázásban mint más sportban? Én azokban vagyok jártasabb és ott nem hallottam arról hogy ezt konkrétan tanítják a kutyának pedig szerintem azok is komoly sportok. És nem értem hogy miért kapok sértegetést azért mert én is így nevelem a kutyám, ha a profiknál ez bevett szokás?
2011. máj. 16. 19:34
 7/25 A kérdező kommentje:
19:32 ez egyértelmű, de én a versenykutyákról beszélek akikkel őrző-védőznek meg ehhez hasonlókat. Ott az "csak" sport és nemvaló élet.
2011. máj. 16. 19:37
 8/25 A kérdező kommentje:
19:33 jól érzem hogy neked is ellenérzéseid vannek ezzel? De komolyan nem értem hogy miért, hisz nem mondhatja senki hogy azoknak a kutyáknak rossz a dolga. Csupán más ízlés...
2011. máj. 16. 19:39
 9/25 anonim ***** válasza:
De amiért az csak sport, a nevelés menete, a kiképzés ugyan úgy történik. Az más dolog hogy ez csak ott egy verseny, vagy éles helyzet. Mindkét esetben a gazdája irányítja.
2011. máj. 16. 19:41
 10/25 anonim ***** válasza:
100%

Versenyen pl elvárás a kutya nagyfokú koncentrációja , és a szemkontaktus.Nem vonhatja el a kutya figyelmét semmi (másik kutya , durrogás . más emberek stb) mert a gazdája a mindene.

Nem tudom voltár már IPO versenyeken , mondjuk Oros kupa ? Az pl. elég színvonalas verseny , nagyon érdemes megnézni a tréninget a verseny előtti napon , és természetesen a versenyt is.

2011. máj. 16. 19:44
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!