Mi a véleményetek a klikkerről? Előnyök/ hátrányok?
Sok-sok évig labda és kaja volt a motiváció. Én is azon a véleményen voltam, a klikker egy plusz a jutalmazás előtt, ugyan, mire jó? Aztán nem hagyott nyugodni a dolog, és pl pontosításra, gyorsításra kipróbáltam. Azóta is használom, ha úgy vélem, kezd pl az ülés lassulni.Az apport tartást is klikkerrel alakítottam ki.
A tréningeken pedig igen hasznos, amikor a segítő klikkel a jól kivitelezett gyakorlatnál. Persze, én most IPO-ról beszélek.
A kutyaiskolában 10-14 gazdi nyomkodja együtt a klikkert, mégsem zavarja össze a kutyákat. De én pl. szoktam úgy klikkerezni, hogy mindkét kutyám ott van és kiválóan elkülönítik hogy mikor kinek szól a klikk (annak akire nézek, akivel dolgozom épp)
Amúgy is logikus, hogy ha hall egy klikket de nem kap érte kaját, más viszont kap, akkor nem neki szólt. Nagyon hamar megértik, nem szokott nekik gondot okozni.
Ja és amúgy ha séta közben csinál valamit a kutyám, ami megerősítést érdemel, akkor megdícsérem, megsimogatom, adok egy falatot esetleg.
A klikkernek nem az a lényege, hogy az éllettársunkká válik, és egyfolytában nyomogatjuk séta során.
Egyszerűen amikor tanulni, gyakorolni akarunk, akkor előveszem, erre a kutya általában "be is kapcsol tanuló üzemmódba" és nekiállunk gyakorolni.
Én amúgy a falattartót mindig hordom ha nálam van a kutya, de csak azért, mert abban van a kakizacsi meg a labda, meg minden olyasmi ami sétához kell.
Klikkereztél már formálással is? HAsználtad már a formálásos technikát? Mert azt megnézéném hogy oldod meg dícsérettel meg falattal.
Nem kötekedek, csak kérdezem. Mert az az, amit kizárólag klikkerrel lehet csinálni. Egy ilyet: http://www.youtube.com/watch?v=D6kPRyue6n4
Nem tudsz megcsinálni klikk nélkül, mert nem tudod annyira pontosan időzíteni a falatot, meg a dícséretet.
LEhet, hogy orral odavezetéssel meg tudnád neki tanítani, de itt az a lényeg, hogy akutya önállósága, kreativitása is fejlődik közben és nem végrehajtó, hanem aktív cselekvő a játékban ő is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!